Cum vrea Putin să atace SUA: Planul conceput împreună cu alte 4 țări puternice

Joi, 18 Aprilie 2024, ora 01:18
4184 citiri
Cum vrea Putin să atace SUA: Planul conceput împreună cu alte 4 țări puternice
Putin vrea să atace dominația dolarul pe plan mondial FOTO: Newsweek

După invazia Rusiei din Ucraina începută în urmă cu peste 780 de zile, statele occidentale au impus sancțiuni împotriva Moscovei pentru a-i micșora capacitatea de război. Putin și-a pus în cap să atace dominația mondială a Statelor Unite și a dolarului american, vrând să înlocuiască bancnota verde cu alte valute în tranzacțiile Rusiei.

Planul lui Vladimir Putin de a înlocui dolarul american, conceput împreună cu celelalte 4 țări puternice din organizația BRICS (Brazilia, India, China și Africa de Sud), a eșuat în mod spectaculos, arată analiștii conform Newsweek.

Mesajele video ale lui Putin de la summitul BRICS de la Johannesburg au fost o altă modalitate de a critica Occidentul pentru sancțiunile impuse Rusiei, dar dorința sa era să detroneze dolarul american de pe piața mondială, însă planul său nu dă rezultate în prezent.

Singurul domeniu din Rusia neatins de sancțiuni: De necrezut, creștere de 200% la exporturile unui produs vital în Vest

Rusia a promis să-și scape economia de dolari, evitând monedele din țările „neprietenoase” care au condamnat agresiunea sa în Ucraina, dar un grafic postat luni pe X de sursa de știri financiare Barchart a arătat dominația continuă a dolarului verde.

"Dolarul american a fost folosit în 48% din tranzacțiile internaționale de plată anul trecut, cel mai înalt nivel din mai bine de un deceniu. Dar BRICS...", se spune în dreptul graficului, care arată euro efectuând 23,2% din tranzacții și yuanul chinezesc mult în urmă cu 3,47 la sută.

„Multe țări mari, precum Rusia și China, precum și țări mici precum El Salvador, sunt disperate să găsească modalități de dedolarizare a comerțului internațional”, a spus Jay Zagorsky, profesor asociat la Questrom School of Business de la Universitatea din Boston. „De aceea Putin și-a făcut declarația”.

Pierde sau câștigă Putin din atacul Iranului asupra Israelului: Experții dezvăluie strategia neștiută a Kremlinului

Putin vede națiunile BRICS ca fiind cheia viziunii sale de a pivota economia mondială departe de Occident, lăudându-se că investițiile și tranzacțiile reciproce dintre membrii săi au crescut de șase ori.

Puterea blocului este în creștere, crescând de la 18% din PIB-ul global în 2010 la 26% în 2021, potrivit datelor Băncii Mondiale de anul trecut. Cu șase noi state membre aderând la începutul acestui an, blocul va reprezenta aproximativ 29% din PIB-ul mondial.

Țările din BRICS nu pot renunța la dolari peste noapte

„Țările BRICS ar dori ca monedele lor să fie folosite în comerțul mondial, dar fiecare are o problemă majoră care îi împiedică pe comercianți să accepte monedele”, a spus Zagorsky.

„China are controale valutare, care limitează suma de bani care se poate muta în și din țară. Este greu pentru o companie chineză să convingă străinii să accepte moneda chineză dacă nu pot scoate banii din China”.

„Rusia nu numai că are controale valutare, dar se află și sub sancțiuni internaționale, care limitează fluxul de bani în ruble în și din țară”, a spus el.

Membrii BRICS au început să deconteze tranzacțiile în monede locale în loc de dolar pentru a reduce costurile de tranzacție și a limita expunerea la volatilitatea globală. De exemplu, India a declarat în septembrie 2023, principalul său rafinator de petrol, Indian Oil Corp., a folosit rupia pentru a cumpăra petrol, tranzacționat internațional în dolari, de la Abu Dhabi National Oil Company.

Fenomen misterios în Rusia: ”Portalul către iad” gigantic apărut inexplicabil VIDEO

Moscova a anunțat că va colabora cu membrii BRICS pentru a dezvolta o monedă de rezervă alternativă, iar Putin a spus la ultimul summit al grupului că o astfel de mișcare „căpătă amploare”, dar Zagorsky crede că importanța dolarului nu va scădea prea curând.

„Dolarul ar putea să-și piardă dominația dacă o altă țară mare din lume decide să elimine toate controalele asupra capitalului, are doar intenții pașnice față de alte țări și ține inflația sub control”, a spus el.

„Doar că nu văd Rusia renunțând la războiul din Ucraina sau China luând o atitudine mai relaxată față de banii care îi părăsesc țara în curând. Fără alte țări să facă schimbări majore în politică, lumea va continua să vadă dolarul american menținându-și dominația în lumea comerțului”.

Quarterly Report - Editia 4

Un serviciu american din Ucraina, lovit de un atac invizibil al Rusiei: ”Este pe lista noastră de ținte”
Un serviciu american din Ucraina, lovit de un atac invizibil al Rusiei: ”Este pe lista noastră de ținte”
Războiul agresiv al lui Putin din țara vecină trece printr-o nouă fază, în care ofensiva armatei ruse a avut câștiguri de sute de kilometri în anul 2024. Acum, un serviciu american care...
Putin a început purgatoriul generalilor: Cel mai mare scandal care lovește armata Rusiei
Putin a început purgatoriul generalilor: Cel mai mare scandal care lovește armata Rusiei
Războiul sângeros al Rusiei din Ucraina, care a trecut de borna celor 820 de zile, a adus câștiguri ale Moscovei pe frontul de luptă în 2024. În același timp, Vladimir Putin a început...
#razboi Ucraina, #dolar moneda rezerva, #dominatia dolarului lume, #Putin dolari, #BRICS, #Rusia China, #Rusia India , #razboi