Noua metodă a spionului KGB Vladimir Putin: Creatura rusă găsită de CIA în SUA care tulbură mințile americanilor

Luni, 20 Mai 2024, ora 04:01
24587 citiri
Noua metodă a spionului KGB Vladimir Putin: Creatura rusă găsită de CIA în SUA care tulbură mințile americanilor
Moscova acționeaă printr-o armată de troli pentru defăimarea lui Joe Biden FOTO: NYT

Noua metodă a spionului KGB Vladimir Putin a țintit Statele Unite, cu scopul de a tulbura mințile americanilor înainte de alegerile din toamna acestui an. Însă, CIA-ul a descoperit că această creatură rusă reprezentată de mesaje video postate pe rețelele de socializare au un singur scop: acela de a-l defăima pe președintele Joe Biden.

Luna trecută, pe rețelele de socializare a început să circule un videoclip care pretindea să spună povestea unei ferme de troli pe internet din Kiev, care vizează alegerile americane. Multe dintre videoclipuri încearcă să atragă alegătorii de dreapta cu mesaje false despre președintele Biden, spun experții, potrivit The New York Times.

Vorbind în engleză cu accent slav, „Videoclipurile rusești de dezinformare îl defăimează pe Joe Biden înaintea alegerilor din SUA. Apoi, spune ea, după o vizită a unor americani misterioși care erau „probabil de la CIA”, grupul a început să trimită mesaje publicului american în sprijinul președintelui Biden.

Pentru prima dată în 2 ani, Ucraina primește o veste mare din America: SUA, mutare surpriză contra Rusiei

„Ni s-a spus că noua noastră țintă sunt Statele Unite ale Americii, în special alegerile viitoare”, spune femeia din videoclip. „Pe scurt, ni s-a cerut să facem totul pentru a-l împiedica pe Donald Trump să câștige alegerile.”

Videoclipul este fals, parte a unui efort de a întuneca dezbaterea politică dinaintea alegerilor din SUA.

Oficialii americani spun că videoclipul este în concordanță cu operațiunile rusești de dezinformare, deoarece războinicii de pe internet aliniați cu Rusia par să-și perfecționeze strategia. Unele dintre vechile tactici din 2016 sau 2020 ar putea fi folosite din nou, cu noi rafinamente.

SUA s-au săturat de jocul dublu al unei țări occidentale cu Rusia: Represaliile Americii lovesc din plin

O analiză a videoclipului realizată de agențiile de informații americane a constatat că vocea lui „Olesya” a fost generată sintetic, a declarat joi un oficial de informații, un potențial semn al modului în care agenții ruși îmbină tehnici noi cu tactici vechi.

Deși s-au confruntat mult cu privire la rolul pe care inteligența artificială l-ar putea juca anul acesta în păcălirea alegătorilor, actualii și foștii oficiali au spus că videoclipurile sunt una dintre cele mai imediate amenințări.

Microsoft a spus că videoclipul cu „Olesya” provine probabil de la un grup pe care îl numește Storm-1516, o colecție de experți în dezinformare, care acum se concentrează pe crearea de videoclipuri despre care speră că ar putea deveni virale în America.

Cel mai probabil, grupul include veterani ai Agenției de Cercetare pe Internet, o fermă de troli aliniată la Kremlin, care a încercat să influențeze alegerile din 2016. Agenția era condusă de Evgheni Prigojin, fondatorul grupului de mercenari Wagner care a condus o rebeliune împotriva Kremlinului și apoi a fost ucis într-un accident de avion despre care oficialii americani și aliați cred că a fost orchestrat de agențiile de informații ruse.

De necrezut, o băutură alcoolică ”ucide” inflamațiile: Conține o substanță minune, ferindu-te de boli de inimă și cronice

Armata de troli din Rusia atacă SUA

Microsoft a spus că grupul include și oameni asociați cu Valeri Korovin, figura de top a unui grup de reflecție obscur din Moscova numit Centrul pentru Expertiză Geopolitică, o organizație conservatoare afiliată lui Aleksandr Dugin, un scriitor ultranaționalist care se confruntă cu sancțiunile SUA pentru rolul său în recrutarea luptătorilor pentru război.

Agenții ruși se apropie de videoclipuri, multe dintre ele care pretind în mod fals a fi făcute de jurnaliști independenți sau denunțători. Videoclipurile, spre deosebire de postările pe blog sau pe rețelele sociale, sunt mai probabil să se răspândească dincolo de marginile conspiraționale ale Americii și să devină parte a discursului mainstream.

Miercuri după-amiază, Avril D. Haines, directorul serviciilor de informații naționale, a declarat Comisiei de informații a Senatului că Rusia este cea mai activă amenințare la adresa alegerilor viitoare. Rusia, a spus ea, încearcă să erodeze încrederea în instituțiile democratice, să exacerbeze diviziunile sociale și să submineze sprijinul pentru Ucraina.

Putin nu mai poate ascunde: Americanii dezvăluie din satelit catastrofa din depozitele de armament din Rusia

„Rusia se bazează pe un vast aparat de influență multimedia, care constă din serviciile sale de informații, actorii cibernetici, proxy-urile media de stat și trolii de rețele sociale”, a spus ea. „Moscova consideră cel mai probabil astfel de operațiuni ca pe un mijloc de a dărâma Statele Unite.”

Mai multe grupuri din Rusia promovează dezinformarea care vizează America. Pe lângă videoclipuri, spun cercetătorii și oficialii guvernamentali, Rusia a creat o mână de site-uri de știri locale false americane și le folosește pentru a promova propaganda Kremlinului, presărată cu povești despre crime, politică și cultură.

Generalul Paul M. Nakasone, care s-a retras din Armată în acest an și este fostul director al Agenției Naționale de Securitate, a spus că cea mai bună apărare împotriva dezinformării ruse a rămas aceeași: identificarea acesteia și publicarea impulsului propagandistic. Statele Unite, a spus el, trebuie să-și extindă schimbul de informații atât pe plan intern, cât și în întreaga lume, astfel încât oamenii să poată identifica și respinge dezinformarea răspândită de Moscova.

Ucrainenii au lovit în forță cu drone. Mai multe depozite petroliere sunt în flăcări în regiunea rusă Rostov VIDEO
Ucrainenii au lovit în forță cu drone. Mai multe depozite petroliere sunt în flăcări în regiunea rusă Rostov VIDEO
Mai multe depozite de petrol au luat foc în urma unui atac cu drone, marţi dimineaţă, 18 iunie, în oraşul Azov din regiunea Rostov, din sudul Rusiei, au anunţat autorităţile, potrivit...
Mark Rutte mai face un pas spre șefia NATO. Se declară „prudent optimist” după ce a discutat cu principalul opozant al candidaturii sale, Viktor Orban
Mark Rutte mai face un pas spre șefia NATO. Se declară „prudent optimist” după ce a discutat cu principalul opozant al candidaturii sale, Viktor Orban
Mark Rutte, premierul Olandei, a declarat marţi, 18 iunie, că este „prudent optimist” că va depăşi opoziţia Ungariei în ceea ce priveşte candidatura sa la şefia NATO, după ce a...
#razboi Ucraina, #propaganda Rusia alegeri SUA, #armata troli Rusia, #Putin spion KGB, #Rusia propaganda razboi , #razboi
  1. Ce doi răniți din explozia de la Dedeman din Botoșani care au fost aduși la Floreasca respiră singuri. ”Au o evoluție lent favorabilă”
  2. Cod galben și portocaliu de caniculă. Valul de căldură aduce și nopți cu temperaturi sufocante. Care sunt zonele afectate
  3. Decizie în Dosarul Revoluției. „Faptele nu se prescriu”. Ce trebuie să facă procurorii 
  4. Siguranța online pe timpul vacanței. Sfaturile esențiale pentru călătorii români în concediu
  5. Zeci de soldați din Coreea de Nord au intrat în zona demilitarizată de la granița spre Sud. Mai mulți au fost răniți și uciși
  6. Jandarm, arestat preventiv după ce și-a violat partenera. Bărbatul a fost suspendat din funcție
  7. Două zile de foc pentru bucureșteni. Sunt așteptate temperaturi greu de suportat
  8. Polițist anchetat după ce a lovit cu mâna telefonul unei persoane care încerca să-l filmeze: "Ţi-am zis că nu ai voie" VIDEO
  9. Românii ar putea călători în SUA fără viză până la finalul anului. Ambasador: "Suntem pe ultima sută de metri"
  10. Câți bani a câștigat Babasha de la concertul Coldplay. „Vă jur cu mâna pe inimă!” VIDEO