Putin insistă că e dispus la negocieri pentru oprirea războiului. Ce s-ar ascunde în spatele declarațiilor liderului de la Kremlin

Vineri, 24 Mai 2024, ora 20:40
5492 citiri
Putin insistă că e dispus la negocieri pentru oprirea războiului. Ce s-ar ascunde în spatele declarațiilor liderului de la Kremlin
Vladimir Putin FOTO Hepta

Preşedintele rus Vladimir Putin a cerut vineri, 24 mai, reluarea negocierilor de pace cu Ucraina, deşi a contestat legitimitatea omologului său ucrainean Volodimir Zelenski, al cărui mandat a expirat, relatează agenţia EFE.

”Negocierile de pace trebuie reluate, şi nu printr-un ultimatum, ci cu raţiune”, a spus Putin la o conferinţă de presă în capitala Belarusului, Minsk, unde s-a întâlnit cu aliatul său Aleksandr Lukaşenko.

Reluarea acestor negocieri, a adăugat preşedintele rus, trebuie să aibă ca obiectiv final ”semnarea unor documente juridic obligatorii”. El a amintit că Ucraina acceptase iniţial semnarea unui astfel de document la ultimele negocieri de pace cu Rusia, desfăşurate în martie-aprilie 2022 la Istanbul, dar în final Kievul nu l-a mai semnat în urma presiunilor din partea Occidentului.

”Se vorbeşte din nou că trebuie să revenim la negocieri. Să se reia! Dar să se reia plecând nu de la ceea ce doreşte o parte (...), ci de la situaţia actuală de pe teren! Noi suntem dispuşi”, a indicat Putin.

Vinerea trecută, în timpul unei vizite în China, el s-a declarat de asemenea dispus să negocieze cu Kievul pe baza acordului de pace nefinalizat în tratativele desfăşurate la Istanbul, susţinând că a fost atunci ”păcălit” de Occident să-şi retragă trupele din nordul Ucrainei şi de la periferia Kievului în schimbul unei promisiuni că urma să fie semnat acordul de pace.

Însă, la conferinţa de presă desfăşurată la Minsk, Vladimir Putin a contestat legitimitatea omologului său ucrainean, Volodimir Zelenski, al cărui mandat a expirat pe 20 mai şi care în toamna anului 2022 a emis un decret ce interzice orice negocieri cu actualul lider de la Kremlin.

”Cu cine să negociem? Aceasta nu este o întrebare banală (...) Rusia este conştientă că legitimitatea actualului şef de stat (al Ucrainei) a expirat”, iar Rusia trebuie să fie ”sigură pe deplin” că negociază cu o ”putere legitimă”, a spus Putin, făcând aluzie la Zelenski.

”Cred că unul din obiectivul conferinţei care a fost anunţată în Elveţia este acela ca membrii comunităţii occidentale, sponsorii actualului regim de la Kiev, să confirme legitimitatea” preşedintelui ucrainean, a afirmat preşedintele rus, referindu-se la conferinţa internaţională ce exclude Rusia şi pe care Elveţia o va găzdui la jumătatea lunii iunie.

Reacția Kievului

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a susţinut vineri că presupusa disponibilitate pe care liderul de la Kremlin a transmis-o prin surse apropiate lui de a accepta o încetare a focului de-a lungul actualei linii de front ar fi menită să provoace un eşec al conferinţei din Elveţia.

”De ce există surse ruseşti care spun dintr-odată presei că Putin este dispus să oprească războiul de-a lungul actualelor linii pe câmpul de luptă? Este simplu: Putin încearcă cu disperare să facă să eşueze Summitul de Pace din 15 şi 16 iunie din Elveţia”, a susţinut ministrul ucrainean într-un mesaj postat pe platforma X.

Respectiva conferinţă găzduită de Elveţia este organizată la cererea Ucrainei, al cărei obiectiv în acest demers este de a obţine un larg sprijin internaţional pentru ”formula de pace” a Kievului.

Această formulă, enunţată de Zelenski la sfârşitul anului 2022, prevede retragerea tuturor trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean, restabilirea frontierelor Ucrainei recunoscute internaţional şi crearea unui tribunal internaţional pentru judecarea crimelor de război ruseşti, cereri respinse integral de Rusia, care insistă că Ucraina trebuie să accepte ”noile realităţi de pe teren”, adică faptul că în urma invaziei lansate în februarie 2022 circa 18% din teritoriul Ucrainei se află sub controlul Rusiei.

Patru surse ruseşti familiarizate cu discuţiile din anturajul lui Putin au declarat vineri agenţiei Reuters, sub condiţia anonimatului, că liderul de la Kremlin este pregătit să oprească războiul din Ucraina printr-o încetare negociată a focului care recunoaşte liniile actuale ale frontului, spunând în acelaşi timp că este pregătit să lupte în continuare dacă Kievul şi Occidentul nu răspund.

Continuă epurările în Ministerul rus al Apărării. O rudă a lui Putin, numită pe un post vacant
Continuă epurările în Ministerul rus al Apărării. O rudă a lui Putin, numită pe un post vacant
Patru adjuncți din Ministerul rus al Apărării au fost demiși luni, 17 iunie, de președintele Vladimir Putin. Un post vacant va fi ocupat de o rudă a liderului de la Kremlin, relatează...
Vizită istorică a lui Putin. Țara în care este așteptat liderul de la Kremlin, pentru prima dată în ultimii 24 de ani
Vizită istorică a lui Putin. Țara în care este așteptat liderul de la Kremlin, pentru prima dată în ultimii 24 de ani
Preşedintele rus Vladimir Putin va vizita Coreea de Nord pe 18-19 iunie, a anunţat luni, 17 iunie, presa de stat de la Phenian, în contextul aprofundării cooperării militare cu Coreea de Nord...
#razboi Ucraina, #negocieri Rusia Ucraina, #Vladimir Putin presedinte Rusia , #Razboi Ucraina
  1. Zeci de soldați din Coreea de Nord au intrat în zona demilitarizată de la granița spre Sud. Mai mulți au fost răniți și uciși
  2. Jandarm, arestat preventiv după ce și-a violat partenera. Bărbatul a fost suspendat din funcție
  3. Două zile de foc pentru bucureșteni. Sunt așteptate temperaturi greu de suportat
  4. Polițist anchetat după ce a lovit cu mâna telefonul unei persoane care încerca să-l filmeze: "Ţi-am zis că nu ai voie" VIDEO
  5. Românii ar putea călători în SUA fără viză până la finalul anului. Ambasador: "Suntem pe ultima sută de metri"
  6. Câți bani a câștigat Babasha de la concertul Coldplay. „Vă jur cu mâna pe inimă!” VIDEO
  7. Ucrainenii au lovit în forță cu drone. Mai multe depozite petroliere sunt în flăcări în regiunea rusă Rostov VIDEO
  8. Mark Rutte mai face un pas spre șefia NATO. Se declară „prudent optimist” după ce a discutat cu principalul opozant al candidaturii sale, Viktor Orban
  9. Pericol de catastrofă, pe fondul războiului din Ucraina. Specialiștii trag semnalul de alarmă cu privire la situația din Marea Neagră
  10. Momentul în care 20 de hoți intră într-un magazin de bijuterii și în câteva minute “rad” tot VIDEO