Putin a găsit prieteni în Europa, deși barat de 2 foști aliați: Trei țări occidentale ajută Rusia să câștige miliarde VIDEO

Sambata, 09 Decembrie 2023, ora 06:04
3813 citiri
Putin a găsit prieteni în Europa, deși barat de 2 foști aliați: Trei țări occidentale ajută Rusia să câștige miliarde VIDEO
Putin continuă să vândă gazele Rusiei în Europa FOTO: The Telegraph

Invazia Rusiei din Ucraina începută în 24 februarie 2022 a determinat Occidentul să impună mai multe pachete de sancțiuni împotriva Moscovei pentru a-i diminua capacitatea de finanțare a războiului. Dar Putin a găsit în continuare prieteni în Europa, 3 turnuri occidentale, țări precum Franța, Belgia și Spania care ajută Kremlinul cu miliarde de euro, cumpărând gaze naturale lichefiate rusești. Doar Marea Britanie și Țările de Jos au interzis importurile de GNL din Rusia.

Din cei 17,8 miliarde de metri cubi de gaze naturale lichefiate rusești care au curs către UE între ianuarie și septembrie anul acesta, 21% au fost transferate către nave destinate țărilor din afara UE, inclusiv China, Japonia și Bangladesh, potrivit datelor Institutului pentru Energie, scrie Financial Times.

Mai mult de o cincime din gazul natural lichefiat al Rusiei care ajunge în Europa este reexpediat în alte părți ale lumii, o practică care crește veniturile Moscovei, în ciuda eforturilor UE de a le reduce ca răspuns la invazia pe scară largă a Ucrainei.

Descoperire arheologică epocală despre Dumnezeu: Este cea mai veche dovadă de pe Pământ VIDEO

În timp ce contractele pentru așa-numita transbordare a GNL rusesc au fost interzise în Regatul Unit și Țările de Jos, datele din 2023 sugerează că transporturile de gaz rusești permise sunt transferate în mod obișnuit între nave-cisternă din Belgia, Franța și Spania înainte de a fi exportate către cumpărători de pe alte continente.

Transferurile navelor sunt cruciale pentru Rusia, deoarece încearcă să folosească cât mai bine flota sa arctică. Transbordarea are loc de obicei între tancurile rusești „clasa de gheață”, care sunt folosite pentru a circula între peninsula Yamal și nord-vestul Europei și tancurile obișnuite de GNL care navighează apoi către alte porturi, eliberând navele din clasa de gheață să se întoarcă spre nord.

Porturile din Belgia, Spania și Franța primesc în continuare volume semnificative de la uzina siberiană Yamal LNG, ai cărei cei mai mari acționari sunt al doilea producător de gaze naturale din Rusia, Novatek, China National Petroleum Corporation și compania energetică franceză TotalEnergies.

Porturile Zeebrugge (peste 5 miliarde mc) din Belgia și Montoir-de-Bretagne (3,8 miliarde mc) din Franța au primit cel mai multe GNL rusești dintre toate porturile UE în 2023. Altele au fost Bilbao (2 miliarde mc), Mugardos (1,3 miliarde mc), Huelva, Sagunto, Barcelona și Cartagena.

Planul Rusiei ce pune în încurcătură Occidentul. Anexarea ilegală a 38.850 de kilometri pătrați lângă Ucraina

Spre deosebire de cărbune și petrol, gazul lichefiat rusesc nu a fost pus sub sancțiuni de către UE, dar Comisia Europeană a spus că statele membre ar trebui să scape de combustibilii fosili ruși până în 2027.

Ana-Maria Jaller-Makarewicz, analist principal în domeniul energiei la IEEFA, a remarcat că, deși volumele de transbordări de GNL în Europa au scăzut de la invazia completă a Ucrainei de către Rusia în 2022, acestea au rămas semnificative și, potențial, au fost trecute cu vederea. „UE nu se gândește la [asta] când vorbește despre o interdicție”, a spus ea. „Ei nu iau în calcul o schimbare”, în viitorul apropiat.

Amund Vik, fost secretar de stat norvegian pentru energie și consilier al companiei de consultanță Eurasia Group, a declarat că guvernele UE au fost prinse într-o criză. Statelor membre le-ar fi „greu să lovească exportului [GNL rusesc]”, a spus el. „O să-i vezi în vârful picioarelor în jurul acestui subiect în această iarnă.”

UE a importat anterior 155 de miliarde de metri cubi de gaz natural prin conducte din Rusia, aproximativ 40% din furnizarea sa totală. Pentru a înlocui acest gaz, blocul și-a crescut considerabil importurile de GNL din țări precum SUA, Norvegia și Qatar. Dar UE urmează să importe și volume record de combustibil super-răcit din Rusia în acest an.

Zeci de soldați ruși au fost uciși cu rachete HIMARS trase de ucraineni. Militarii sărbătoreau ”victoria de la Avdiivka” FOTO VIDEO +18
Zeci de soldați ruși au fost uciși cu rachete HIMARS trase de ucraineni. Militarii sărbătoreau ”victoria de la Avdiivka” FOTO VIDEO +18
Armata de ocupație a Federației Ruse a avut o zi de marți „neagră” pe 20 februarie, când Forțele Armate ucrainene au lansat o lovitură cu succes asupra unui teren de antrenament de...
Ar putea fi prima țintă pentru Putin, dincolo de Ucraina: Surprinzător, frica de război ajunge într-o zonă liniștită
Ar putea fi prima țintă pentru Putin, dincolo de Ucraina: Surprinzător, frica de război ajunge într-o zonă liniștită
Frica unei escaladări a conflictului din Ucraina dincolo de granițe se înfiripează în tot mai multe țări, în special în statele membre ale NATO. Documente ale Pentagonului dezvăluie...
#razboi Ucraina, #gaze rusia, #gaze rusia europa, #gaze naturale lichefiate, #gaze naturale Rusia UE, #GNL, #Rusia sanctiuni UE, #Putin UE gaz rusesc , #Razboi Ucraina