Putin a început purgatoriul generalilor: Cel mai mare scandal care lovește armata Rusiei

Sambata, 25 Mai 2024, ora 01:33
4750 citiri
Putin a început purgatoriul generalilor: Cel mai mare scandal care lovește armata Rusiei
Putin a început purgatoriul generalilor, patru dintre el fiind arestați într-o lună FOTO: BBC

Războiul sângeros al Rusiei din Ucraina, care a trecut de borna celor 820 de zile, a adus câștiguri ale Moscovei pe frontul de luptă în 2024. În același timp, Vladimir Putin a început purgatoriul generalilor, cel mai mare scandal care a lovit armata rusă din ultimii ani.

Al 4-lea general rus a fost arestat, Vadim Shamarin, șeful adjunct al Statului Major fiind acuzat de luare de mită.

Acesta este cel mai recent caz de arestare a unui general dintr-o serie de cazuri de presupusă corupție la nivel înalt, care au zguduit regimul lui vladimir Putin, potrivit The Independent.

Arestarea generalului-locotenent Vadim Shamarin este a patra detenție a unei personalități de rang înalt din domeniul Apărării într-o lună, începând cu 23 aprilie, când ministrul adjunct al Apărării, Timur Ivanov, a fost plasat în arest preventiv pentru presupusă luare de mită.

Ucraina a devastat o forță strategică a Rusiei: Distrusă de o tehnologie avansată în plină noapte VIDEO

De atunci, generalul-locotenent Iuri Kuznetsov, șeful personalului la Ministerul Apărării, și generalul-maior Ivan Popov, fost comandant al armatei 58 a Rusiei, au fost de asemenea arestați.

Generalul-locotenent Shamarin este acuzat că a luat mită între 2016 și 2023 de la o fabrică din Munții Urali care produce echipamente de comunicații, ca recompensă pentru încheierea contractelor de stat mai mari cu aceasta, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei. Se spunea că a beneficiat de primirea a cel puțin 36 de milioane de ruble (310.000 de lire sterline).

Generalul Shamarin, a cărui locuință ar fi fost percheziționată în legătură cu ancheta și care a fost plasat în arest preventiv pentru două luni, riscă o pedeapsă cu închisoare de până la 15 ani dacă va fi găsit vinovat. Nu s-a spus cum a pledat.

Acum e simplu să stai departe de un atac cerebral și pierderea memoriei: Metodă descoperită, o schimbare la masă

Arestările sunt cel mai mare scandal care a lovit armata rusă în ultimii ani și vin într-un moment în care aceasta a făcut unele câștiguri pe câmpul de luptă din Ucraina – pe care Rusia l-a invadat în 2022 – și are la conducere un nou ministru al apărării, economistul Andrei Belousov.

Numirea lui Belousov, care nu are experiență în armată, a fost văzută pe scară largă, printre altele, ca o mișcare de eliminare a risipei și a corupției în cheltuielile pentru apărare. Serghei Şoigu, fostul ministru, a fost mutat, find numit secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei.

Fără să fie întrevăzut vreun sfârșit evident al războiului, ajuns la al treilea an, arestările par să sprijine un efort major de eliminare a corupției din jurul acordării de contracte militare profitabile, pentru a încerca să se asigure că complexul militar-industrial produce cât mai mult și la un preț corect.

Crește influența lui Putin asupra unei țări NATO: Mutarea Rusiei spre Vest

Însă Serghei Markov, un fost consilier al Kremlinului, a spus că arestarea locotenent-generalului Shamarin a fost continuarea unei revolte radicale din rândul generalilor de vârf ai armatei.

„Arestarea lui Shamarin, adjunctul șefului Statului Major General, nu este doar o arestare, ci și un audit pe scară largă a activității Direcției Principale de Comunicații (Semnale) de către Camera de Audit”, a spus Markov.

Locotenent-generalul Shamarin este adjunct al lui Valeri Gerasimov, șeful Statului Major General, care conduce războiul din Ucraina. Generalul Gerasimov nu a fost acuzat de nicio faptă de corupție, deși s-a confruntat uneori cu critici dure asupra performanței armatei Rusiei de la invazia pe scară largă a Ucrainei în februarie 2022, ceea ce Moscova numește o ”operațiune militară specială”.

Probleme mari pentru Putin: Vești groaznice legate de portavionul Rusiei ”Amiralul Kuznețov” VIDEO
Probleme mari pentru Putin: Vești groaznice legate de portavionul Rusiei ”Amiralul Kuznețov” VIDEO
Vladimir Putin nu are foarte multe motive de bucurie după 28 de luni de la începerea invaziei din Ucraina, din cauza faptului că obiectivele sale inițiale nu au fost îndeplinite de armata...
Un american cu rădăcini rusești dezvăluie: Putin nu va supraviețui
Un american cu rădăcini rusești dezvăluie: Putin nu va supraviețui
Serge Schmemann, un american cu rădăcini rusești, analizează cum se vede războiul lui Vladimir Putin prin ochii locuitorilor și fugarilor din țara sa și cum liderul de la Kremlin a provocat...
#razboi Ucraina, #generali arestati coruptie, #generali rusi, #general arestat, #sef stat major Rusia, #Putin razboi , #Razboi Ucraina
  1. Bisericile germanilor din Banat sunt rase de pe suprafața pământului. Se pierde un patrimoniu imens VIDEO
  2. Probleme mari pentru Putin: Vești groaznice legate de portavionul Rusiei ”Amiralul Kuznețov” VIDEO
  3. Cum i-a obligat Macron pe francezi să aleagă între ”ciumă” și ”holeră” politică
  4. Șeful "fabricii de troli" fondată de Prigojin, arestat în Rusia, la un an de la revolta mercenarilor Wagner
  5. Tradiții și superstiții de Sânziene. Ce să nu faci de sărbătoarea Nașterii Sf. Ioan Botezătorul
  6. Ucrainenii au lovit postul de comandă al infanteriei motorizate ruse din regiunea Belgorod
  7. Ucraina este prinsă într-o capcană strategică a Rusiei. Un expert în securitate explică ce trebuie să facă pentru a câștiga războiul
  8. Debarcaderul plutitor al armatei americane pentru ajutoare în Gaza nu poate fi folosit în condiții de mare agitată. „Au calculat greșit“
  9. Hoț prins de polițiști când ieșea din casa pe care o jefuise. Le-a mărturisit și alte infracțiuni care se lasă cu dosar penal
  10. Arme ”ieftine“ împotriva dronelor sunt testate în Marea Britanie. Costă sub un leu tragerea