După începerea invaziei Moscovei din Ucraina, Kremlinul a pierdut foarte mult din piața europeană de energie și ulterior și-a direcționat exporturile spre alte regiuni, în special către țări din Asia. Acum Putin este lovit de China și nu poate face nimic, după ce Beijing începe să-și retragă finanțarea Rusiei, de frica sancțiunilor Statelor Unite.
SUA au impus o serie de sancțiuni Rusiei și entităților ruse de când țara a invadat Ucraina în 2022. Acum, amenințarea extinderii acestora la băncile din China - o țară pe care Washingtonul o învinovățește pentru că a „alimentat” efortul de război al Moscovei - înfricoșează finanțele care alimentează chiar și comerțul non-militar din China către Rusia, potrivit Reuters.
Pe măsură ce marile bănci din China se retrag de la finanțarea tranzacțiilor legate de Rusia, unele companii chineze apelează la băncile mici de la graniță și la canalele de finanțare subterane, cum ar fi brokerii de bani – chiar și criptomonede interzise. Alții s-au retras în întregime de pe piața rusă.
„Pur și simplu nu poți face afaceri în mod corespunzător folosind canalele oficiale”, a spus Wang, fondatorul unei companii din Guangdong, China, deoarece băncilor mari le iau acum luni, mai degrabă decât zile, pentru a compensa plățile din Rusia, forțându-l să folosească canale de plată neortodoxe sau să-și restrângă afacerea.
Un manager al unei mari bănci de stat pe care a folosit-o anterior i-a spus lui Wang că creditorul este îngrijorat de posibilele sancțiuni ale SUA în gestionarea tranzacțiilor rusești.
Un bancher de la una dintre cele patru bănci de stat mari din China a declarat că a înăsprit controlul afacerilor legate de Rusia pentru a evita riscul de sancțiuni. „Motivul principal este evitarea necazurilor inutile”, a spus bancherul.
De luna trecută, băncile chineze și-au intensificat controlul asupra tranzacțiilor legate de Rusia sau au oprit complet afacerile pentru a evita să fie vizate de sancțiunile SUA, au spus sursele.
„Tranzacțiile dintre China și Rusia vor trece din ce în ce mai mult prin canale subterane”, a spus șeful unui organism comercial dintr-o provincie din sud-estul țării, care reprezintă companiile chineze cu interese rusești. „Dar aceste metode implică riscuri semnificative”.
Efectuarea plăților în cripto, interzisă în China din 2021, ar putea fi singura opțiune, a spus un bancher rus din Moscova, deoarece „este imposibil să treci prin KYC (cunoaște-ți clientul) la băncile chineze, mari sau mici”.
Secretarul de stat al SUA Antony Blinken, după ce s-a întâlnit vineri cu înaltul diplomat al Chinei Wang Yi timp de cinci ore și jumătate la Beijing, a declarat că și-a exprimat „îngrijorarea serioasă” că Beijingul „alimentează războiul brutal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”.
În timp ce oficialii au avertizat că Statele Unite sunt gata să ia măsuri împotriva instituțiilor financiare chineze care facilitează comerțul cu mărfuri cu aplicații duble civile și militare, iar SUA au discutat în prealabil sancțiunile impuse unor bănci chineze, a declarat un oficial american.
Aproape toate marile bănci chineze au suspendat decontările din Rusia de la începutul lunii martie 2024, a declarat un manager al unei companii de electronice cotate la bursa din Guangdong.
Unii dintre cei mai mari creditori de stat au raportat scăderi în afacerile legate de Rusia, inversând creșterea activelor după invazia Rusiei.
auzi tu, citesti si nu-ti vine sa crezi .....china, de frica sua,... Vezi tot