Mutarea lui Putin ce trimite o undă de șoc în țările NATO: ”Noi nu avem unde să ne retragem” din fața Rusiei

Marti, 02 Aprilie 2024, ora 04:00
20625 citiri
Mutarea lui Putin ce trimite o undă de șoc în țările NATO: ”Noi nu avem unde să ne retragem” din fața Rusiei
Trupele NATO într-un exercițiu militar în nordul Europei FOTO / captură Sopa

Războiul Rusiei din Ucraina trece într-o nouă fază, după ce Kievul este pus sub presiune de întârzierea ajutorului militar promis de Europa și Statele Unite. Acum o mutare a lui Putin trimite o undă de șoc în țările NATO: o nouă mobilizare de 150.000 de ruși pentru serviciul militar. Mișcarea crește temerea unei escaladări a războiului spre Vest, iar diplomații din țările baltice declară cu îngrijorare că ”noi nu avem unde să ne retragem” din fața Rusiei, în cazul unei agresiuni.

Germania ”dezbate recrutările” din rândul populației active, în timp ce țările baltice din NATO avertizează că Putin ar putea ”pivota rapid” din Ucraina pentru a lansa un atac ”existențial” pe fondul temerilor tot mai mari de război total în Europa, potrivit Daily Mail.

Germania dezbate dacă să readucă recrutarea militară, întrucât statele baltice avertizează că Vladimir Putin ar putea în curând să se îndepărteze de Ucraina și să lanseze un atac „existențial” împotriva Europei.

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, este de așteptat săptămâna aceasta să primească un raport despre cum ar arăta o posibilă revenire a recrutării în țară, ca parte a unor eforturi mai ample de a face națiunea „gata de război”.

Deși în prezent nu se știe cum ar arăta conscripția Germaniei, dar Pistorius, considerat un șoim militar în Germania, este un fan al modelului de serviciu al Suediei, în care toți bărbații și femeile sunt invitați să se înscrie la vârsta de 18 ani, dar numai recruții de top, doar 5% sunt aleși pentru a servi în armată.

Armata Marii Britanii și-a exprimat sentimente similare, generalul Patrick Sanders, șeful Statului Major al Regatului Unit, a declarat că ar trebui să se pregătească o „armată cetățenească” voluntară în lumina invaziei Rusiei în Ucraina, deși acest lucru i s-a reproșat rapid de către Downing Street.

Și alte națiuni europene au avertizat că NATO trebuie să fie pregătită să lupte în curând un război „existențial” împotriva Rusiei, care ea însăși a lansat o acțiune de recrutare.

Rusia recurge la atacuri hibride contra țărilor baltice

Principalii diplomați din Marea Britanie pentru Estonia, Letonia și Lituania, cele trei state baltice, au declarat că Rusia ar putea „pivota rapid” în curând din Ucraina și le va invada națiunile.

Ambasadorul Estoniei Viljar Lubi, ambasadorul leton Ivita Burmistre și responsabila cu afaceri din Lituania Lina Zigmantaite - ale cărei națiuni se învecinează direct cu Rusia - au declarat pentru Telegraph: „Suntem foarte conștienți că economia de război a Rusiei și armata întărită de lupte pot pivota rapid de la sud la vest”.

„Suntem de acord cu evaluările serviciilor de informații că o provocare strategică ascuțită pentru apărarea și descurajarea noastră ar putea apărea în trei ani sau chiar mai puțin. Noi, din partea de est a Mării Baltice, avem puține frontiere naturale și nu avem unde să ne retragem”.

Diplomații au adăugat că un nou război paneuropean se va complica în urma unor „atacuri hibride” ale Rusiei, care folosește „un val de dezinformare și alte distrageri”.

„În aceste circumstanțe, confuzia înseamnă înfrângere. Prin urmare, noi – și aliații noștri – trebuie să fim pregătiți să răspundem rapid, convingător și eficient la toate tipurile de amenințări”.

Președintele rus Vladimir Putin a semnat recent un decret care stabilește campania de recrutare de primăvară de rutină, convocând 150.000 de cetățeni pentru serviciul militar statutar, arată un document postat duminică pe site-ul Kremlinului.

Toți bărbații din Rusia trebuie să facă un serviciu militar de un an sau o pregătire echivalentă în timpul învățământului superior, începând cu vârsta de 18 ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Șeful GUR, despre situația dificilă cu care se va confrunta Ucraina din mai: ”Nu va fi un Armaghedon, așa cum spun mulți”
Șeful GUR, despre situația dificilă cu care se va confrunta Ucraina din mai: ”Nu va fi un Armaghedon, așa cum spun mulți”
Ucraina se va confrunta cu o situație "dificilă", dar "nu catastrofală" pe front în viitorul apropiat, începând cu jumătatea lunii mai, a declarat șeful serviciilor de informații militare...
Momentul când turnul de televiziune din Harkov se rupe în două, în urma unui atac cu rachetă al rușilor VIDEO/FOTO
Momentul când turnul de televiziune din Harkov se rupe în două, în urma unui atac cu rachetă al rușilor VIDEO/FOTO
Turnul de televiziune de 240 de metri din oraşul ucrainean Harkov, nord-est, s-a rupt în două, iar partea sa superioară a căzut la pământ, arată imagini obţinute de Reuters, după ceea ce...
#razboi Ucraina, #mobilizare militara rusia, #recrutare soldati rusi, #tarile baltice, #escaladare razboi, #Putin razboi , #Razboi Ucraina