Schimbare dramatică în războiul din Ucraina: Putin a schimbat țintele pentru a aduce mai multă durere

Marti, 16 Aprilie 2024, ora 00:55
3535 citiri
Schimbare dramatică în războiul din Ucraina: Putin a schimbat țintele pentru a aduce mai multă durere
Rusia a lăsat orașul Harkov din Ucraina în beznă, după atacurile cu rachete FOTO: BBC

Deși războiul lui Putin a depășit borna celor 2 ani, Rusia nu și-a putut îndeplini obiectivele inițiale de a subjuga țara vecină din cauza eșecurilor armatei roșii. Acum conflictul intră într-o nouă fază, iar Putin și-a schimbat țintele, lovind tot mai des infrastructură energetică, pentru a aduce ”mai multă durere și lacrimi” poporului ucrainean.

Atacurile cu rachete și drone ale Rusiei s-au concentrat asupra centralelor electrice din Kiev și Harkov, principalele două orașe ale Ucrainei, pentru a arunca țara în beznă și a transforma totul în ruine, potrivit BBC.

Oficialii din Ucraina spun că mai pot „conta doar pe o mână” centralele termice și hidrocentrale din întreaga țară care nu sunt încă grav avariate sau total distruse de atacurile mârșave ale Rusiei.

Experții avertizează asupra unui mare pericol: Catastrofa ce ar putea lovi SUA, provocând pagube de 300 de miliarde

Săptămâna trecută, o instalație majoră din apropiere de Kiev a fost lovită. La nord-est, în cel de-al doilea oraș al Ucrainei, Harkiv, toate cele trei centrale electrice majore sunt în ruine. DTEK, o companie privată de energie, a dezvăluit că operează la mai puțin de 20% din capacitate după loviturile repetate cu rachete.

În timp ce Ucraina se străduiește să repare ceea ce poate și să mențină curentul electric către case și industrie, ea lansează apeluri din ce în ce mai urgente pentru ajutor extern.

Atacul din 22 martie a fost deliberat și devastator. Cinci rachete rusești au lovit același loc, distrugând turbine, generatoare și transformatoare și scoțând instalația din funcțiune. O săptămână mai târziu, Rusia a vizat din nou centralele electrice ale orașului.

Cel mai mare atac al Chinei asupra SUA din istorie: Beijingul paralizează totul printr-o metodă diabolică

Pentru Ihor Orlovskiy acest lucru pare personal. "Este ca și cum te-ai uita la ruinele propriei tale case. Aduce durere și lacrimi", spune directorul adjunct, arătând bucăți de metal și piatră până la locul unde au explodat rachetele.

El a lucrat aici din vremea sovietică. "Este un sentiment foarte amar. Dar asta ne mobilizează și pe noi, pentru a construi înapoi. Pentru că știm că un oraș de peste un milion de oameni depinde de noi".

Au fost șase atacuri asupra acestei fabrici de la începutul invaziei la scară largă, dar cel din martie a fost de departe cel mai rău. A fost, de asemenea, cel mai demoralizant: inginerilor le-a luat un an întreg pentru a repara o secțiune a fabricii, apoi la două săptămâni după ce a fost repornită, Rusia a lovit exact în același loc.

Semnele unei boli ucigașe tăcute, dezvăluite de medici: Trei simptome de avertizare la nivelul picioarelor

Comandantul șef al Ucrainei, generalul Oleksander Syrskyi, a declarat în weekend că situația de-a lungul secțiunilor liniei frontului s-a „înrăutățit semnificativ”. Vremea mai caldă și terenul mai ferm au ajutat Rusia să lanseze atacuri din vehicule blindate și să pună forțele ucrainene sub o presiune reînnoită.

Generalul Syrskyi a descris eforturile „eroice” ale trupelor sale de a „reține atacurile zilnice ale inamicului”. Dar a menționat și necesitatea îmbunătățirii stării lor „morale și psihologice”.

Quarterly Report - Editia 4

Un diplomat american anunță momentul crucial: ”Este timpul să-l lovim” pe Putin în punctul dureros VIDEO
Un diplomat american anunță momentul crucial: ”Este timpul să-l lovim” pe Putin în punctul dureros VIDEO
Războiul lui Putin din Ucraina și-a schimbat evoluția în anul 2024, când Rusia a câștigat sute de kilometri pătrați, pe fondul lipsei de muniții a forțelor Kievului. Acum, un înalt...
Zelenski anunță ”rezultate tangibile” în fața ofensivei ruse. Unde au loc cele mai dificile lupte
Zelenski anunță ”rezultate tangibile” în fața ofensivei ruse. Unde au loc cele mai dificile lupte
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat marţi, 21 mai, că armata Kievului obţine ”rezultate tangibile” în regiunea Harkov (nord-est), unde armata rusă desfăşoară o...
#razboi Ucraina, #atacuri rusia, #infrastructura energetica, #Rusia infrastructura Putin, #Rusia atacuri Ucraina, #harkov, #kiev , #Razboi Ucraina