Putin are o mare problemă cu China, după ce poziția lui Xi Jinping s-a schimbat de când el și președintele rus s-au întâlnit ultima dată în martie 2023, în principal din cauza recesiunii economice a Chinei și a tensiunilor continue cu Occidentul. Mutarea Beijingului de a-și intensifica legăturile economice cu SUA și Europa și de a nu sprijini direct militar Rusia în războiul său din Ucraina, lovește Moscova.
În condițiile în care exporturile Chinei către Statele Unite și Uniunea Europeană au totalizat 977 de miliarde de dolari în 2023, prioritățile lui Putin s-ar putea ciocni probabil cu cele ale viitoarei sale gazde de la Beijing, președintele chinez Xi Jinping, pe care l-ar putea întâlni chiar în luna mai, potrivit Bloomberg.
Scepticii față de parteneriatul „fără limite” dintre Rusia și China susțin că conflictul lor trecut, disparitatea de putere, neîncrederea reciprocă și proximitatea geografică vor duce inevitabil la fricțiuni, dacă nu chiar la o rupere deschisă. De fapt, ceva mai imediat desparte deja cele două puteri autoritare: temporalele lor conflictuale.
România pusă pe harta Rusiei: Diplomații noștri s-au îmbulzit la Moscova, cel mai mult din Europa
Putin nu are de ales decât să gândească pe termen scurt chiar acum: înfrângerea în Ucraina ar reprezenta un pericol existențial pentru conducerea sa. Astfel, el are toate stimulentele pentru a împinge China să ofere un sprijin militar mai substanțial pentru războiul său.
Este instructiv faptul că Rusia a ales să anunțe exerciții nucleare provocatoare în mijlocul vizitei de stat recente a lui Xi în Franța. Pe lângă faptul că îl jenează pe Xi, care este sub presiunea din ce în ce mai mare din partea Europei pentru a-și folosi influența pentru a pune capăt războiului, mișcarea lui Putin a transmis un mesaj nu prea subtil: neutralitatea declarată a Chinei în ceea ce privește războiul nu mai este sustenabilă.
Ceea ce are nevoie Xi Jinping, pe de altă parte, este să câștige timp. Deși probabil că nu l-ar deranja să îi ofere mai mult sprijin lui Putin, liderul chinez se confruntă cu constrângeri dure în termenul imediat.
Poziția lui Xi s-a deteriorat de când el și Putin s-au întâlnit ultima dată în martie 2023, în principal din cauza recesiunii economice a Chinei și a tensiunilor continue cu Statele Unite și Uniunea Europeană.
Planul diabolic al lui Putin: Mutarea cheie a Rusiei de a ajunge în inima Ucrainei
Cei doi factori sunt legați. În ciuda unei decuplări inițiale în tehnologie și comerț, economia chineză rămâne mult mai profund împletită cu SUA și Europa decât era cea a Rusiei înainte de invazia lui Putin. În 2023, exporturile chineze de mărfuri au totalizat 427 de miliarde de dolari către SUA și aproximativ 550 de miliarde de dolari către Uniunea Europeană.
Xi nu vrea să depășească liniile roșii ale Occidentului
Strategia lui Xi de a construi autosuficiență în sectoarele cheie poate reduce în cele din urmă această dependență puternică de piețele occidentale. Întrucât China nu își poate permite să rupă legăturile economice cu Occidentul, Xi trebuie să fie atent la cât și ce fel de ajutor îi poate oferi lui Putin. SUA înțeleg clar vulnerabilitățile Chinei.
Secretarul de stat american Antony Blinken a emis o amenințare ușor voalată cu ocazia vizitei sale recente pe continent, avertizând că ar putea veni și mai multe sancțiuni dăunătoare dacă China va continua să furnizeze Rusiei bunuri pentru uz militar.
În situația în care stau lucrurile, cele 61 de miliarde de dolari în ajutor militar adoptate de Congres pentru a sprijini Ucraina vor ajuta cel mai probabil țara să evite înfrângerea, dar nu să obțină o victorie decisivă asupra forțelor ruse. Un război în impas servește, probabil, intereselor chineze mai bine decât orice alt scenariu, deoarece îi poate distrage atenția SUA și îi poate oferi lui Xi mai mult timp pentru a transforma China într-o fortăreață economică.
Când îl va întâlni pe Putin, Xi va fi foarte conștient de cronologia lor nealiniată. Cei doi lideri ar putea anunța o serie de noi acorduri, astfel încât Putin să nu se întoarcă acasă cu mâna goală (cel mai important de urmărit este dacă pot semna un acord privind gazoductul Power of Siberia 2). Dar este puțin probabil ca Xi să îi ofere lui Putin tipul de sprijin militar care ar depăși liniile roșii occidentale.
Sancționarea marilor bănci chineze, așa cum a amenințat SUA, nu ar provoca doar haos în comerțul internațional. L-ar pune pe Xi într-o poziție în care nu mai are nimic de pierdut.
În acest caz, Occidentul are același stimulent ca liderul chinez - să joace pentru obținerea de mai mult timp. Tensiunile de bază dintre Rusia și China vor persista în următorii doi-trei ani și ar putea deveni mai greu de gestionat dacă Putin va începe din nou să piardă pe câmpul de luptă.
prea s-au strins vesti bune, bagam... Vezi tot
Iegzact cum zice domnul Al.B.
Poate....S-ar putea.....Cineva......Candva....
... Vezi tot