Iohannis, mesaj puternic de susținere pentru Republica Moldova: ”Este partenerul NATO cel mai puternic afectat de războiul din Ucraina"

Marti, 11 Iunie 2024, ora 17:25
1413 citiri
Iohannis, mesaj puternic de susținere pentru Republica Moldova: ”Este partenerul NATO cel mai puternic afectat de războiul din Ucraina"
Klaus Iohannis, președintele României FOTO captură video Facebook /Administrația Prezidențială a României

Președintele Klaus Iohannis a tras un semnal de alarmă în Letonia cu privire la modul în care este afectată Republica Moldova de războiul din Ucraina. Numărul mare de refugiaţi ucraineni și atacurile hibride au fost problemele principale pe care șeful statului le-a menționat ca fiind relevante pentru vecinii de peste Prut.

„Am avut câteva abordări mai specifice şi am constatat că am fost singurul care a menţionat aceste chestiuni, de data aceasta, şi anume sprijinul pentru Moldova, pentru Republica Moldova. Este partenerul NATO cel mai puternic afectat de acest război din Ucraina, prin numărul mare de refugiaţi, prin atacurile hibride şi am subliniat foarte clar că trebuie să ajutăm Moldova pentru că este un partener pe care îl dorim de partea noastră”, a declarat președintele Klaus Iohannis, după Summitului Formatului Bucureşti 9 (B9), de la Riga.

Deoarece președinții Ungariei și Slovaciei au lipsit de la eveniment, declarația finală a fost semnată de Iohannis, alături de Preşedintele Poloniei şi Preşedintele Letoniei.

„Am subliniat şi chiar am detaliat un pic cât de importantă este zona Mării Negre. Acest război se poartă în zona Mării Negre, în nicio altă parte din lume. Aici este războiul. De aceea este extrem, extrem de important ca să înţeleagă toată lumea: Marea Neagră, zona Mării Negre este vitală pentru securitatea întregului spaţiu euroatlantic. Au fost, evident, şi alte chestiuni mai tehnice care au fost discutate, dar aceste lucruri am vrut să le explic un pic ca să se înţeleagă despre ce am vorbit astăzi la Summitul B9”, a mai spus președintele.

Situația refugiațiilor ucraineni în Europa

Din martie 2022, ucrainenii care se refugiază din cauza războiului declanşat de Rusia beneficiază de un statut care le permite şederea în UE, cu drept de muncă şi de acces la ajutoarele sociale. În prezent, sunt 4,2 milioane de astfel de cazuri, iar prevederile care le permit asta sunt valabile până la 4 martie 2025.

Comisia Europeană va anunța joi, 13 iunie, dacă propunerea sa de a prelungi termenul cu un an, până la 4 martie 2026, a fost acceptată de cele 27 de state mebre.

Dintre ţările membre ale Uniunii, Germania găzduieşte cei mai mulţi refugiaţi ucraineni - peste 1,2 milioane. Urmează Polonia, cu aproape un milion, şi Cehia, cu aproape 400.000.

În Republica Moldova erau, în februarie 2024, peste 116.000 de refugiați ucraineni, dintre care peste jumătate sunt adăpostiți de localnici, potrivit Europa Liberă.

Gafă uriașă a rușilor. Și-au doborât propriul elicopter, deasupra unui oraș balnear de pe coasta Mării Negre
Gafă uriașă a rușilor. Și-au doborât propriul elicopter, deasupra unui oraș balnear de pe coasta Mării Negre
Rusia și-a doborât din greșeală propriul elicopter Ka-29 cu ajutorul sistemelor sale de apărare antiaeriană deasupra orașului Anapa, din regiunea Krasnodar Krai din Rusia, pe coasta de nord...
Mark Rutte mai face un pas spre șefia NATO. Se declară „prudent optimist” după ce a discutat cu principalul opozant al candidaturii sale, Viktor Orban
Mark Rutte mai face un pas spre șefia NATO. Se declară „prudent optimist” după ce a discutat cu principalul opozant al candidaturii sale, Viktor Orban
Mark Rutte, premierul Olandei, a declarat marţi, 18 iunie, că este „prudent optimist” că va depăşi opoziţia Ungariei în ceea ce priveşte candidatura sa la şefia NATO, după ce a...
#razboi Ucraina, #Republica Moldova, #Marea Neagra, #Klaus Iohannis, #refugiati Ucraina , #Razboi Ucraina
  1. Trafic feroviar oprit temporar în județul Mureș după ce mai mulți copaci au căzut pe calea ferată
  2. Trump îi îndeamnă pe creștinii evanghelici să meargă la vot: "Peste 4 ani nu trebuie să votaţi, bine? În 4 ani nu votaţi, nu-mi pasă"
  3. Noi investiții pe litoralul românesc: încă două stațiuni vor avea plajele lărgite
  4. Țările din Europa care au încheiat un parteneriat pentru a dezvolta o rachetă hipersonică
  5. Tensiuni la nivelul UE. Cum ar putea rata Ursula von der Leyen cel de-al doilea mandat, potrivit Politico: „E imposibil să votăm în favoarea ei”
  6. Mai multe județe sub cod roșu de caniculă în duminica Rusaliilor. Și Capitala este afectată
  7. Un soldat ucrainean a doborât o rachetă de croazieră folosind doar o mitralieră
  8. Un bărbat a fost rănit de un roller coaster în timp ce își căuta cheile pierdute când se aflase în Montagne Russe VIDEO
  9. Armata ucraineană ar fi distrus un sistem antiaerian Pantsir S-1 aflat pe teritoriul Rusiei, la Belgorod
  10. Inteligența Artificială epuizează rețeaua electrică. Firmele de tehnologie caută o soluție miraculoasă