Războiul din Ucraina, ziua 43. NATO va sprijini Georgia și Bosnia / Reacția Rusiei după suspendarea din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului LIVE TEXT

Joi, 07 Aprilie 2022, ora 08:22
18023 citiri
Războiul din Ucraina, ziua 43. NATO va sprijini Georgia și Bosnia / Reacția Rusiei după suspendarea din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului LIVE TEXT
Rușii continuă să blocheze orașul Harkov FOTO Twitter

Principalele eforturi ale rușilor sunt concentrate pe pregătirea ofensivei din estul Ucrainei, care are ca scop stabilirea controlului deplin asupra teritoriului regiunilor Donețk și Lugansk. Ei continuă să blocheze orașul Harkov și să efectueze bombardamente de artilerie. Unele dintre unitățile rusești retrase sunt situate în tabere de corturi într-o serie de regiuni ale Rusiei, la granița cu Ucraina. Militarii refuză să ia parte la alte ostilități de pe teritoriul Ucrainei. Starea morală și psihologică a acestora este scăzută.

UPDATE 23.00 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat joi, 7 aprilie, că țările Alianței au decis să facă mai mult pentru a ajuta alţi parteneri să-şi ridice capacitatea de a se apăra, printre care Georgia şi Bosnia.

UPDATE 22.58 Serviciile de informații Externe ale Germaniei au interceptat transmisiuni radio militare ale soldaților ruși în tip ce vorbeau despre uciderea civililor ucraineni.

UPDATE 22.23 Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a recunoscut public joi, 7 aprilie, că SUA furnizează informații forțelor ucrainene pentru a le ajuta în operațiunile din Donbas, potrivit CNN.

UPDATE 21.58 Ministerul de Externe de la Moscova a transmis joi, 7 aprilie, că suspendarea Rusiei din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului este ”ilegală şi motivată politic”.

UPDATE 21.14 Fotografii cu orașele și satele din Ucraina, după atacurile trupelor ruse, vor apărea pe Google Maps.

UPDATE 21.06 O persoană necunoscută l-a atacat pe Dmitri Muratov, redactorul șef al revistei Novaia Gazeta și laureat al Premiului Nobel pentru Pace, în tren.

UPDATE 20.53 Primarul interimar al unui oraș din regiunea Liov a fost reținut joi, 7 aprilie, după ce a fost prins în flagrant când vindea un autobuz primit pentru locuitori în contextuL războiului cu Rusia.

UPDATE 20.36 Purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia a suferit „pierderi semnificative de trupe”.

UPDATE 20.19 Primarul interimar al unui oraș din regiunea Liov a fost reținut joi, 7 aprilie, după ce a fost prins în flagrant când vindea un autobuz primit pentru locuitori în contextuL războiului cu Rusia.

UPDATE 19.07 Rusia a fost suspendată din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului. Ministrul ucrainean de Externe scrie pe Twitter: ”criminalii de război nu au loc în organismele ONU”.

UPDATE 18.27 Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a făcut apel la statele NATO joi, 7 aprilie, să ajute armata cu mai multe arme și cât mai rapid, în condițiile în care confruntarea cu Rusia din Donbas va fi una de proporții.

UPDATE 18.12 Curajul ucrainenilor pare să nu aibă limite. Un videoclip apărut pe Twitter a surprins momentul în care un tanc ucrainean T-64 atacă singur un convoi rusesc de blindate BTR-82A.

UPDATE 17.38 Președintele din Belarus, unul dintre puținii aliați ai lui Vladimir Putin, a solicitat joi, 7 aprilie, ca țara sa să participe la negocierile de pace în Ucraina.

UPDATE 17.34 Oficialii militari din Ucraina susțin că au descoperit 16 grupuri de sabotori în Kiev. Ucraineni recrutați de ruși provin din regiunile Donețk și Lugansk.

UPDATE 17.00 Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a acuzat joi, 7 aprilie, că negocierile de pace cu Ucraina sunt îngreunate de faptul că președintele Volodimir Zelenski este ”controlat” de SUA și aliații săi.

UPDATE 16.24 O femeie care a fost ucisă de soldații ruși în localitatea Bucea din Ucraina a fost recunoscută după manichiură.

UPDATE 14.20 Kievul a acuzat joi, 7 aprilie, Ungaria de faptul că-l ”ajută pe Putin” în războuiul rus împotriva Ucrainei. Totul s-a întâmplat după ce premierul ungar Viktor Orban s-a declarat pregătit să cumpere gaze naturale ruseti în ruble, contrar celorlalte state membre ale Uniunii Europene.

UPDATE 14.08 Ministrul Franței de externe, Jean-Yves Le Drian, l-a convocat din nou joi, 7 aprilie, pe ambasadorul Rusiei la Paris. Totul s-a întâmplat după un tweet difuzat pe contul ambasadei, care a fost considerat "indecent", despre abuzurile comise de forţele ruse în localitatea ucraineană Bucea, de lângă Kiev

UPDATE 13.56 Un militar rus, Mihail Tkaci, a fost identificat ca fiind unul dintre autorii atrocităţilor comise la Bucea, soldate cu 340 de morţi, pe reţeaua rusă de socializare V Kontakte (VK) de către jurnalistul ucrainean Andrii Ţaplienko, scrie Le Figaro.

UPDATE 13.46 Parlamentul European a votat o rezoluție pentru embargou privind importurile de combustibili fosili din Rusia: gaz, petrol și cărbune.

UPDATE 13.06 Autoritățile din Irpin, o suburbie a Kievului, au făcut un apel către specialiști internaționali să ajute la reconstrucția orașului.

UPDATE 12.22 Soldații ruși au lăsat în urma lor, în zonele din care s-au retras, un dezastru greu de privit. Este și cazul unei localități de lângă Kiev, unde soldații au săpat gropi pentru localnici.

UPDATE 12.08 Rusia continuă pregătirile pentru ofensiva sa în estul Ucrainei. Scopul soldaților ruși este de a prelua controlul asupra întregului Donbas, potrivit ultimului raport privind situaţia de război al Înaltului comandament al armatei ucrainene

UPDATE 10.53 Şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, a cerut joi, 7 aprilie, ţărilor membre NATO să furnizeze mai multe arme Ucrainei pentru combaterea forţelor ruse, indicând că, în cadrul reuniunii pe care o va avea joi cu aliaţii NATO la Bruxelles, are trei puncte pe ordinea de zi: "arme, arme şi iar arme"

UPDATE 10.12 Preşedintele Rusiei Vladimir Putin a catalogat drept o ”provocare grosolană şi cinică” a autorităţilor ucrainene descoperirea unor cadavre de civili în oraşul Bucea, după retragerea forţelor ruse din regiunea Kiev, relatează AFP.

UPDATE 9.38 Dimer, districtul Vishorod, este situat la 50 de kilometri nord de Kiev. Din prima săptămână a lunii martie, a fost ocupată de armata rusă, care, ca și în alte sate din regiunea Kiev, a jefuit casele localnicilor și i-a batjocorit.

UPDATE 8.58 În zona de excludere de lângă centrala nucleară de la Cernobîl au fost surprinse imagini, filmate cu drona de către autorităţile ucrainene, în care se observă activitățile armatei ruse înainte de retragere. Imaginile video, filmate de armata ucraineană

UPDATE 8.07 Trupele ruse au tras asupra unui spital din Severodonetsk, iar acoperișul a luat foc, a declarat joi, 7 aprilie, șeful Administrației Regionale de Stat Lugansk, Serghei Gaidai.

UPDATE 7.50 Doi cetățeni din Belarus au fost arestați în Polonia pentru strângerea de date privind obiectivele militare, raportează procuratura poloneză. Spionii au fost reținuți de poliția militară.

UPDATE 7.27 Trupele ruse care fuseseră dislocate în regiunile Kiev şi Cernigău și-au încheiat retragerea, confirmă responsabili militari de la Pentagon.

UPDATE 7.23 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă, referitor la noul pachet de sancţiuni la adresa Rusiei, că "acest pachet arată spectaculos, dar nu e de ajuns", şi că "poate fi cu greu considerat proporţional cu răul pe care lumea l-a văzut la Bucea".

Rușii transformă în moloz fabricile ucrainene: ”E foarte dureros pentru țară sa piardă totul”
Rușii transformă în moloz fabricile ucrainene: ”E foarte dureros pentru țară sa piardă totul”
În epoca sovietică, centrala termică și electrică Kurahove a dat naștere orașului din jurul ei din estul Ucrainei, stimulând economia locală și susținând comunitatea cu salarii și...
AUR ar pregăti provocări anti-Ucraina. Dezvăluirile serviciilor de informații de la Kiev despre ”partidul românesc pro-rus”
AUR ar pregăti provocări anti-Ucraina. Dezvăluirile serviciilor de informații de la Kiev despre ”partidul românesc pro-rus”
Publicaţia ucraineană kyivpost.com relatează, citând surse din Direcţia Principală de Informaţii (HUR) a Ministerului Apărării de la Kiev, că AUR, prezentat ca ”partid românesc...
#razboi Ucraina, #ofensiva, #Donbas, #retragere, #kiev , #Razboi Ucraina