Cât de pregătită e România să cedeze Ucrainei cel mai modern sistem de apărare: Expert militar: „Acest sacrificiu trebuie compensat”

Vineri, 10 Mai 2024, ora 21:30
19347 citiri
Cât de pregătită e România să cedeze Ucrainei cel mai modern sistem de apărare: Expert militar: „Acest sacrificiu trebuie compensat”
Sistem de rachete Patriot FOTO / Facebook Nicolae Ciucă

Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat că se va analiza în Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) posibilitatea ca țara noastră să doneze Ucrainei un sistem de apărare antiaeriană „Patriot”, abia achiziționat. Șeful statului a subliniat că „este deschis” pentru sprijinul Ucrainei, însă, în egală măsură trebuie stabilit modul în care va fi afectată apărarea din țara noastră, în urma unei astfel de decizii.

În fapt, informația potrivit căreia România ar putea să doneze Ucrainei un sistem de apărare antirachetă a devenit oficială după vizita lui Iohannis în SUA. Apărarea Ucrainei este în centrul atenției nu doar în Europa, ci și în SUA, având în vedere prezența trupelor NATO în țările de pe acest continent.

Dacă România ar urma să cedeze Ucrainei un sistem de apărare antiaeriană, fără ca această donație să fie compensată, pe termen lung, sistemul de Apărare din țara noastră ar fi afectat, a declarat, pentru ziare.com, expertul militar Dan Claudiu Degeratu.

„Trebuie analizat și stabilit ce primește la schimb. Pe termen lung, apărarea va fi afectată, dacă nu se compensează această donație cu dislocarea altor echipamente din partea unui aliat NATO. România are nevoie de sistemele de apărare Patriot. Cele șapte sisteme (n.r livrate doar patru) au fost o soluție minimală. Dacă facem acest sacrificiu, trebuie compensat”, a menționat Dan Claudiu Degeratu, expert în securitate națională și internațională.

Cum ar reacționa Rusia dacă România ar oferi echipamente militare Ucrainei

Expertul în securitate menționează că Rusia va avea reacții de tip „propagandist”, „atacuri în discursuri”, însă nu-și va schimba poziția față de România, fiind exclus un conflict militar, urmare a acestei donații.

„Fiind vorba despre un sistem de apărare defensiv (n.r antirachetă), nu prin care se bombardează, nu va exista o schimbare de poziție a Rusiei, în sensul de atac armat, dar reacții vor fi: de la propagandă, poate chiar cibernetic să reacționeze. Nu suntem singura țară care a furnizat astfel de sisteme de apărare, Germania a furnizat astfel de echipamente, dar, în cazul nostru, trebuie să se găsească soluții, chiar de ordin legislativ, juridic, care să permită o astfel de donație Ucrainei”, a subliniat, pentru ziare.com, expertul în securitate Dan Claudiu Degeratu.

Sistemele Patriot sunt importante pentru toate statele, însă, la acest moment, Ucraina nu poate face față raidurilor rusești fără asemenea echipamente.

România a cumpărat șapte sisteme de apărare antiaeriană de tip Patriot. Dintre acestea, patru au fost livrate, urmând să fie contractate următoarele trei.

Doar un sistem de apărare Patriot este operațional în tara noastră. Prin urmare, discuțiile pentru trimiterea în Ucraina a unui sistem Patriot vizează unul din cele trei aflate în curs de operaționalizare, după cum a menționat șeful statului, Klaus Iohannis.

Sistemele de apărare Patriot costă aproximativ patru miliarde de dolari, achiziția acestora fiind cea mai scumpă din istoria Apărării României.

„Înzestrarea Forțelor Aeriene cu sisteme PATRIOT adaugă o capabilitate de apărare aeriană robustă, credibilă, interoperabilă şi flexibilă, destinată îndeplinirii misiunilor Armatei României. Cele patru sisteme constituie prima etapă a realizării unei capabilități de apărare aeriană cu baza la sol de ultimă generație, cu posibilități testate în luptă de apărare împotriva rachetelor balistice tactice si a rachetelor de croazieră, complet integrabilă în sistemul NATO ”, menționa, recent, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr.

Compensarea „sacrificiului” înseamnă bani. Suma fabuloasă pe care ar urma să o plătească România pentru alte echipamente militare

Imediat după ce Klaus Iohannis a discutat cu președintele de la Casa Albă, Joe Biden, despre apărarea Ucrainei și eforturile pe care le face țara noastră în calitate de membru NATO, Statele Unite au aprobat vânzarea de rachete AIM-9X Sidewinder Block II către România pentru a oferi capabilități aer-aer avansate pentru avioanele F-16 din dotarea Forțelor Aeriene Române, a transmis Ambasada Statelor Unite ale Americii la București, printr-un comunicat.

Această achiziție ne va costa aproximativ 70 de milioane de dolari și conține pachetul de suport logistic, respectiv capete de ghidare de rezervă, rachete de instruire, instruire personal, asistență tehnică, documentație tehnică și servicii de transport, conform sursei citate mai sus.

România a cheltuit, în 2023, pentru Apărare doar 1,6% din Produsul Intern Brut (PIB), conform unui raport oficial al NATO, consultat de ziare.com. Procentul este unul mult mai mic decât cerința Comisiei Europene și cele menționate public de președintele Iohannis (n.r. 2% din PIB). Oficialii europeni și cei ai Alianței Nord-Atlantice au subliniat că statele membre trebuie să aloce cel puțin 2,5% din PIB pentru Apărare, având în vedere războiul Rusia-Ucraina.

România nu produce echipamente militare sau muniție, iar Ministerul Economiei susține că analizează posibilitatea de a obține fonduri europene pentru industria de Apărare din țara noastră.

Quarterly Report - Editia 4

Decizia de a trimite sau nu Ucrainei sistemul Patriot este una pur internă a României, susține Mircea Geoană. NATO nu se amestecă
Decizia de a trimite sau nu Ucrainei sistemul Patriot este una pur internă a României, susține Mircea Geoană. NATO nu se amestecă
O izbândă a Ucrainei în războiul cu Rusia este un lucru bun pentru întreaga planetă, a afirmat, joi, 16 mai, Mircea Geoană. În calitatea sa de secretar general adjunct al NATO, Geoană...
Pe măsură ce Rusia avansează, NATO ia în considerare trimiterea de instructori în Ucraina
Pe măsură ce Rusia avansează, NATO ia în considerare trimiterea de instructori în Ucraina
Aliații NATO se apropie de o decizie de a trimite trupe în Ucraina pentru a antrena forțele ucrainene. Mișcarea ar fi o nouă estompare a liniilor roșii anterioare și ar putea atrage Statele...
#razboi Ucraina, #Romania, #Patriot, #aparare, #NATO, #bani , #Razboi Ucraina