Un expert britanic îl avertizează pe Putin: Rusia este pe moarte, iar secretul îl știe Germania

Vineri, 01 Martie 2024, ora 05:34
30658 citiri
Un expert britanic îl avertizează pe Putin: Rusia este pe moarte, iar secretul îl știe Germania
Economistul Roger Bootle îl avertizează pe Putin că Rusia este pe moarte FOTO: Wikipedia

După începerea invaziei din Ucraina provocată de Vladimir Putin în februarie 2022, sancțiunile țărilor din Occident au curs fără încetare împotriva Moscovei, pentru a-i diminua capacitatea de război. Acum, un expert britanic, economistul Roger Bootle, îl avertizează că Rusia ”este pe moarte”, iar economia țării se va prăbuși.

Sancțiunile occidentale nu au reușit să îl paralizeze pe Putin, dar daunele vor crește doar în timp. Așa s-a întâmplat și cu Germania, în anii ’30, când s-a pregătit de război și apoi s-a prăbușit după înfrângerea din 1945. Berlinul știe din propria istorie acest secret, că Rusia lui Putin va intra în colaps, potrivit The Telegraph.

Presiunea economică a fost una dintre modalitățile prin care Occidentul a sperat ca Rusia să fie adusă la cale după invazia sa în Ucraina. Cu toate acestea, anul trecut, economia Rusiei a crescut cu 3,6%, mult mai rapid decât majoritatea țărilor din Europa. Mai mult, anul acesta este probabil ca Rusia să crească cu aproximativ 3%, remarcă economistul britanic.

Putin reacționează în forță după mișcarea NATO: Mutare militară neașteptată la Moscova

Cheltuielile suplimentare declanșate de un război pot da un impuls economiei. Așa s-a întâmplat cu Germania în anii 1930, când s-a pregătit de război. A existat, de asemenea, o creștere uriașă a producției de război în SUA, inițial pentru a îndeplini comenzile de export, inclusiv din Marea Britanie, și ulterior pentru a-și echipa propriile forțe armate extinse masiv.

Aceste cheltuieli au fost un factor cheie în scoaterea acestor economii din Marea Depresiune. Dacă o economie intră într-un război cu resurse de șomeri, inclusiv forță de muncă, atunci producția suplimentară de material de război este efectiv gratuită. Utilizează resurse care altfel ar fi neutilizate.

Mai mult decât atât, o astfel de creștere a cererii poate duce la o creștere a producției non-războinice, deoarece beneficiarii de venituri suplimentare din producția de război își cheltuiesc banii. Dar aceste câștiguri sunt limitate. Ele pot apărea doar în economiile cu resurse pentru forțe de muncă și se termină atunci când resursele sunt epuizate.

”Să nu credeți niciodată că Putin e de neoprit”. O rusoaică anunță metoda de a-l doborî pe președinte

O modalitate de a scăpa de această constrângere este atragerea de resurse suplimentare importând mai multe din străinătate sau exportând mai puțin, determinând astfel deteriorarea contului curent al balanței de plăți. Dar și asta are limitele sale. Odată atinsă, producția suplimentară în scopuri de război trebuie să vină în detrimentul producției reduse pentru altceva – consumul obișnuit sau investiții.

Când a început războiul din Ucraina, Rusia avea într-adevăr o marjă de capacitate productivă a șomerilor, inclusiv forța de muncă. Prin urmare, cererea suplimentară a reușit să crească producția. Dar această marjă de resurse pentru șomeri a fost epuizată rapid.

”Putin nu vrea un război cu NATO”: Motivul neștiut dezvăluit de un amiral britanic

„Economia rusă este pe moarte din cauza a mii de reduceri”, subliniază economistul britanic Roger Bootle. Care este perspectiva? Se pare probabil că deteriorarea capacității de producție a Rusiei din cauza pierderii tehnologiei occidentale și a proviziilor cheie va crește în timp.

Mai mult, perspectiva pe termen mediu pentru capacitatea sa de aprovizionare a fost grav afectată de pierderea atâtor soldați în războiul din Ucraina – și, mai important, de exodul atâtor tineri bine calificați care doreau să scape atât de regimul lui Putin, cât și riscul încorporării.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
România, al treilea mare producător de petrol din UE. Țările care o întrec
România, al treilea mare producător de petrol din UE. Țările care o întrec
Cei mai mari producători de petrol din Uniunea Europeană au fost, în 2022, Italia (4,5 milioane de tone), Danemarca (3,2 milioane de tone) şi România (3 milioane de tone), conform datelor...
#razboi Ucraina, #colaps rusia, #economie rusia recesiune, #Rusia economie sanctiuni, #Putin razboi, #Rusia sanctiuni Occident , #stiri economice