Europa trebuie să evite dependența excesivă de SUA pentru aprovizionarea cu energie, avertizează experții

Marti, 02 Aprilie 2024, ora 20:12
2763 citiri
Europa trebuie să evite dependența excesivă de SUA pentru aprovizionarea cu energie, avertizează experții
Exporturile de gaze naturale lichefiate ale SUA au crescut în Europa FOTO: Energy

Texasul este cel mai mare producător american de gaz natural lichefiat (GNL), o mare parte din acesta fiind expediat în Europa. Spre marea îngrijorare a UE, zona este, de asemenea, centrul unei mișcări de protest în creștere care cere Washingtonului să oprească aceste exporturi pentru a proteja clima.

În perioada premergătoare alegerilor din noiembrie, președintele SUA, Joe Biden, a ordonat suspendarea temporară a aprobărilor pentru noi proiecte de GNL, înghețând efectiv extinderea infrastructurii de export a țării, într-o mișcare de atragere a alegătorilor preocupați de climă.

În timp ce Verzii au salutat această decizie, europenii sunt din ce în ce mai îngrijorați de reducerea aprovizionării și de creșterea prețurilor. UE mizează mult pe GNL din SUA în 2022, după ce a renunțat la energia ieftină rusească pe care s-a bazat ani buni. A cheltuit miliarde de dolari pentru infrastructura GNL și a semnat zeci de contracte noi, notează Politico.

Aceste decizii sunt acum puse sub semnul întrebării: a schimbat Europa dependența sa greșită față de Rusia cu o dependență mioapă față de America? În prezent, SUA furnizează aproape 50% din GNL către Europa - față de aproximativ un sfert înainte de război - iar GNL a depășit gazul prin conducte ca fiind cea mai importantă sursă de aprovizionare.

Europa trebuie să învețe din greșeli

"După ce a experimentat pericolele unei dependențe excesive de o singură sursă de aprovizionare cu energie, Europa ar trebui să învețe din greșelile trecutului și să evite o dependență excesivă de SUA", avertizează Ana Maria Jaller-Makarevic, analist la Institutul pentru Economie Energetică și Analiză Financiară, într-un raport recent care afirmă că cererea europeană de GNL continuă să crească.

De la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, în urmă cu doi ani, UE și Marea Britanie au încercat să înlocuiască gazul rusesc, care este în principal transportat prin conducte pe continent, cu livrări offshore de GNL american. Acesta este motivul pentru care decizia lui Biden de a reduce potențial producția de GNL a alarmat industria europeană, chiar dacă pauza - dacă va fi prelungită după alegeri - se va simți abia peste 10-15 ani. Asociația comercială EuroGas a scris Casei Albe pentru a cere anularea deciziei, avertizând asupra unei reveniri la "prețuri record cauzate de scăderea ofertelor rusești".

Un expert în politici privind gazele naturale de la Climate Action Network Europe a declarat că țările europene au suferit o "schimbare tectonică" de la invazia Rusiei, menționând că consumul mediu de gaze în UE a scăzut cu aproximativ o cincime. Între timp, UE crește utilizarea surselor de energie regenerabilă și își propune să reducă consumul de gaze cu încă 30% până în 2030.

Reamintim că Statele Unite încearcă să împiedice planurile Rusiei de a exporta GNL. Departamentul de Stat al SUA a anunțat sancțiuni împotriva proiectului Arctic LNG 2 al Rusiei.

Europenii, neputincioși în a întări apărarea antiaeriană a Kievului. ”Dacă americanii ne-ar putea trimite sisteme Patriot”
Europenii, neputincioși în a întări apărarea antiaeriană a Kievului. ”Dacă americanii ne-ar putea trimite sisteme Patriot”
Mai multe țări, inclusiv Franța, sunt reticente în a se despărți de sistemele lor de apărare avansate, chiar dacă secretarul general al NATO a încurajat capitalele europene să transfere...
Șeful GUR, despre situația dificilă cu care se va confrunta Ucraina din mai: ”Nu va fi un Armaghedon, așa cum spun mulți”
Șeful GUR, despre situația dificilă cu care se va confrunta Ucraina din mai: ”Nu va fi un Armaghedon, așa cum spun mulți”
Ucraina se va confrunta cu o situație "dificilă", dar "nu catastrofală" pe front în viitorul apropiat, începând cu jumătatea lunii mai, a declarat șeful serviciilor de informații militare...
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #Gaz natural lichefiat, #SUA, #dependenta, #Europa , #Razboi Ucraina