Dacă ajunge președinte, Donald Trump poate rezilia acordul bilateral de securitate semnat de Biden cu Ucraina

Vineri, 14 Iunie 2024, ora 19:01
2406 citiri
Dacă ajunge președinte, Donald Trump poate rezilia acordul bilateral de securitate semnat de Biden cu Ucraina
Donald Trump a avut luni un interviu cu serviciile de probaţiune Foto Reteua X

Fostul președinte al Statelor Unite, Donald Trump, poate rezilia acordul de securitate, care a fost semnat de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și de actualul președinte al Statelor Unite, Joe Biden. Acest lucru este posibil dacă Trump câștigă alegerile din noiembrie, relatează Washington Post.

Acordul urmărește să oblige SUA să sprijine Ucraina chiar dacă Trump câștigă alegerile, au declarat oficiali americani pentru WP. Documentul va sta la baza unui efort pe termen lung al Statelor Unite pentru a ajuta la dezvoltarea unei armate ucrainene care are nevoie de arme moderne.

Oficialii americani speră să depășească diferențele politice din interiorul țării prin acord. Cu toate acestea, ei au recunoscut că Trump sau orice viitor președinte s-ar putea retrage din acord, deoarece acesta nu va fi ratificat de Congres.

Preşedinţii american Joe Biden și omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, au semnat joi, 13 iunie, la summitul G7 din Italia, un acord bilateral de securitate, pe 10 ani, menit să întărească apărarea Ucrainei în faţa invaziei ruse, informează Reuters.

Textul acordului menţionează că înţelegerea între Washington şi Kiev este considerată un pas către aderarea Ucrainei la NATO. Conform documentului, în cazul unui atac armat împotriva Ucrainei sau al unei ameninţări cu un astfel de atac, oficialii americani şi ucraineni se vor întâlni în maximum 24 de ore pentru a stabili ce mijloace suplimentare de apărare sunt necesare.

Statele Unite îşi reafirmă prin acord sprijinul pentru apărarea, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei.

„Pentru asigurarea securităţii Ucrainei, ambele părţi recunosc că Ucraina are nevoie de o forţă militară semnificativă, de capacităţi solide şi de investiţii susţinute în baza industrială a apărării, în conformitate cu standardele Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord”, consemnează acordul.

„Statele Unite intenţionează să asigure sprijin pe termen lung cu echipamente, instruire şi consiliere, susţinere, informaţii, securitate, industrie de apărare, mijloace instituţionale pentru a contribui la dezvoltarea forţelor ucrainene de securitate şi apărare capabile să apere o Ucraină suverană, independentă, democratică şi să descurajeze viitoare agresiuni”, mai scrie în acord.

Articolul 5 al Organizației Tratatului Nord-Atlantic prevede că orice atac împotriva unuia din statele membre este un atac împotriva tuturor.

Zelenski, care a semnat tot la reuniunea la vârf de la Borgo Egnazia un acord bilateral de securitate şi cu Japonia, insistă de multă vreme ca ţara sa să fie primită în NATO, însă aliaţii occidentali nu au mers deocamdată până acolo.

După mai mult de doi ani de la declanşarea invaziei ruse, Ucraina a semnat 15 acorduri similare cu promisiuni de susţinere pe termen lung din partea aliaţilor săi, inclusiv cu Marea Britanie, Franţa şi Germania, notează Reuters.

Este puțin probabil ca Trump să abandoneze Ucraina

Trump îl admiră pe Putin și consideră războiul din Ucraina o povară pentru SUA, dar dacă va fi reales, va avea motive întemeiate să împiedice Rusia să câștige

Din declarațiile fostului președinte american Donald Trump, se poate concluziona că, în cazul realegerii în noiembrie, acesta va opri sprijinul SUA pentru Ucraina. În timpul campaniei electorale, el a numit în mod regulat Ucraina o povară pentru SUA și a declarat că va pune capăt războiului prin negocieri în doar 24 de ore. De asemenea, Trump și-a exprimat clar admirația pentru Vladimir Putin și disprețul pentru Uniunea Europeană. Mulți observatori se tem că, odată revenit în funcție, el va tolera în mod tacit sau chiar direct eforturile Rusiei de a domina Ucraina.

„Dar acesta nu va fi un pas ușor pentru Trump și există motive să credem că retorica lui despre Ucraina este mai mult o declarație politică decât un plan de acțiune”, scrie Michael Kimmage, profesor de istorie la Catholic University, pentru The Wall Street Journal, care din 2014 până în 2016, s-a ocupat de problemele Rusiei și Ucrainei în cadrul Departamentului de Planificare Politică al Departamentului de Stat al SUA.

Profesorul notează că „este instructiv să analizăm poziția actuală” a lui Trump față de Rusia și Ucraina. Mare parte din ceea ce a spus despre aceste țări în timpul campaniei din 2016 s-a dovedit a fi irelevante pentru acțiunile pe care le-a întreprins în calitate de președinte. Între 2017-2021, nu a făcut nicio concesiune cu privire la teritoriul ucrainean și nu a recunoscut anexarea Crimeei de către Rusia. Trump a trimis Ucrainei ajutor militar letal (inclusiv rachete antitanc Javelin).

„Chiar dacă Trump intenționează cu adevărat să abandoneze Ucraina, ar trebui să lupte cu propriul său partid. Deși cu siguranță a remodelat politica externă a Partidului Republican în ultimii opt ani, republicanii l-au combătut deseori în ceea ce privește Rusia și Ucraina. În 2017, Congresul condus de republicani a introdus împotriva Rusiei sancțiuni pe care Casa Albă nu le dorea, iar astăzi există un puternic sentiment pro-ucrainean în rândul parlamentarilor republicani și în rândul electoratului republican ”, notează Kimmage.

Potrivit profesorului, Trump este foarte sensibil la dinamica din partidul său și, de asemenea, își dă seama cât de mult a afectat popularitatea lui Biden retragerea trupelor din Afganistan. Kimmage își amintește că înainte ca președintele Camerei Reprezentanților Mike Johnson, să aducă la vot pachetul de finanțare pentru Ucraina, a făcut un drum la reședința lui Trump, Mar-a-Lago, unde probabil că a primit „undă verde” de la fostul președinte.

„Al doilea mandat al lui Trump va urma probabil unul dintre cele două scenarii: războiul poate continua pur și simplu ca înainte, sau Statele Unite pot fi atrase mult mai adânc în el”, a spus Kimmage.

De teamă de înfrângere, Trump ar putea continua politica administrației Biden față de Ucraina, refuzând să împingă Ucraina în negocieri și continuând să ofere diferite tipuri de ajutor militar - arme, precum și informații de țintire.

Trump ar putea escalada conflictul

În al doilea mandat, relația lui Trump cu Europa de Vest va fi, fără îndoială, la fel de proastă ca și în primul său mandat, dar antipatia lui față de continent nu a fost niciodată condusă de Ucraina sau Rusia. Lui pare să-i placă mai mult Europa de Est și a ales Varșovia pentru primul său discurs european ca președinte. În 2025, Trump ar putea găsi un teren comun anti-rus cu Polonia.

La fel ca Putin, Trump ar putea refuza să declare interzise armele nucleare tactice în Ucraina. Trump poate face acest lucru pentru a-și consolida poziția la masa de negocieri, pentru a blufa sau pur și simplu pentru a se distanța de predecesorii săi. El poate aborda problema războiului nuclear nu conform vechilor abordări ortodoxe prudente, ci după propriile sale reguli necunoscute.

Trump poate escalada fără să dorească să escaladeze. Stilul său anarhic de comunicare creează riscuri. În imposibilitatea de a pune capăt războiului în 24 de ore, Trump poate ridica miza, iar Putin poate răspunde ”, notează profesorul.

Potrivit Kimmage, alegătorii americani nu au de ales între a susține sau a nu sprijini Ucraina, ci o alegere între două moduri diferite de a sprijini Ucraina: „previzibil și bazat pe presupuneri atente și situațional și, prin urmare, periculos de predispus la escaladare”.

Rusia acuză SUA că încearcă să-l asasineze pe Vladimir Putin: ”Nu ar trebui să facă deloc vizite în străinătate”
Rusia acuză SUA că încearcă să-l asasineze pe Vladimir Putin: ”Nu ar trebui să facă deloc vizite în străinătate”
Moscova a afirmat, fără nicio dovadă, că încercările Ucrainei de a-l ucide pe Vladimir Putin au fost pregătite „cu bani americani“, ceea ce a dus la creșterea tensiunilor dintre NATO...
Joe Biden: "Din fericire, Trump nu a fost rănit grav. Nu putem permite ca această violenţă să devină normală"
Joe Biden: "Din fericire, Trump nu a fost rănit grav. Nu putem permite ca această violenţă să devină normală"
După o potențială tentativă de asasinat împotriva lui Donald Trump, preşedintele american Joe Biden a ținut un scurt discurs duminică, 15 iulie. El le-a cerut americanilor să "reducă...
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #acord bilateral, #Securitate, #SUA, #Donald Trump, #Joe Biden , #Razboi Ucraina
  1. Rusia a pus recompensă pe primul F 16 doborât pe cerul Ucrainei. Piloții ruși abia așteaptă. Câți bani se oferă
  2. Submarinele nucleare americane ies la suprafață în curtea din spate a Chinei
  3. Pericolul care pândește în Marea Neagră. Avertismentul autorităților FOTO
  4. Accident tragic, după ce un autocar s-a răsturnat. 17 pasageri au murit, iar alţi 34 au fost grav răniţi
  5. Cât de eficientă este strategia statelor europene de a boicota președinția Ungariei și cum se poate întoarce împotriva UE un succes al lui Trump
  6. Copil accidentat grav pe un traseu de mountain-bike din staţiunea Azuga. A fost dus de urgență cu elicopterul la spital
  7. Regele Charles a înnobilat o capră. Ce are atât de special animalul și cu ce a fost spălat înainte de întâlnirea cu Majestatea Sa
  8. Scandal în Țara Galilor. Premierul a demisionat. Ce acuzații i se aduc după patru luni de la alegeri
  9. Canicula face prăpăd și-n Grecia. Ce a interzis guvernul elen să se facă în aer liber
  10. Rusia nu iartă pe nimeni. Ce a pățit un avocat celebru după ce l-a criticat pe Putin