O membră a Congresului SUA de origine ucraineană propune reducerea ajutorului militar pentru Ucraina

Vineri, 19 Aprilie 2024, ora 23:45
3966 citiri
O membră a Congresului SUA de origine ucraineană propune reducerea ajutorului militar pentru Ucraina
Congresmana american de origine ucraineană. Victoria Spartz/ FOTO:CNN

Reprezentanta republicană în Camera Reprezentanților Victoria Spartz, singurul congresman american născut în Ucraina, a depus amendamente prin care solicită reduceri ale pachetului de ajutor propus pentru Ucraina, care urmează să fie votat sâmbăta aceasta în Camera Reprezentanților a SUA, scrie Kyiv Independent.

Unul dintre amendamentele lui Spartz sugerează eliminarea din legea propusă a prevederilor referitoare la programul PDA, care permite Casei Albe să furnizeze arme direct din stocurile militare americane către Ucraina.

În plus, amendamentele lui Spartz vizează ajutorul economic inclus în propunerea președintelui Camerei Mike Johnson. Ea propune eliminarea unei clauze de peste 7,8 miliarde de dolari pentru asistență sub formă de împrumuturi, precum și împiedicarea președintelui SUA de a ierta Ucraina de datorie în anumite condiții.

Cel de-al patrulea amendament elimină fonduri de 481 de milioane de dolari de la Departamentul de Sănătate și Servicii Umane al SUA destinate refugiaților. În cele din urmă, al cincilea amendament propune interzicerea țărilor afectate de războiul din Ucraina de a utiliza fondurile din cadrul programului FMF, care permite achiziționarea directă de arme de la producători pentru a sprijini nevoile unui aliat al SUA.

Spartz s-a născut într-un orășel din regiunea Cernihiv și s-a mutat în SUA în anul 2000. Ea a devenit primul membru al Congresului de origine ucraineană în 2021 și este

cunoscută pentru sprijinul său ferm față de fostul președinte Donald Trump.

Fostul preşedinte american Donald Trump, candidat la Casa Albă, a cerut joi Europei să se "mişte" şi să elibereze mai multe fonduri pentru Ucraina, aflată în război cu Rusia, informează AFP.

"Cum se face că Statele Unite au angajat peste 100 de miliarde de dolari în războiul din Ucraina, mai mult decât Europa, în timp ce ne desparte un ocean!", a exclamat el pe reţeaua sa, TruthSocial.

Statele Unite ale Americii sunt principalul susţinător militar al Kievului, iar Congresul examinează în prezent un nou pachet de 61 de miliarde de dolari destinat Ucrainei, contestat aprig de aleşii republicani cei mai apropiaţi de Donald Trump.

Trump vrea ca banii să fie rambursați

Fără a se opune direct, fostul preşedinte a estimat în ultimele zile că SUA trebuie să "înceteze să mai dea bani fără să spere ca ei să fie rambursaţi". "De ce Europa nu dă mai mulţi bani pentru a ajuta Ucraina?", a scris joi republicanul într-o postare pe reţeaua sa, lansând următorul îndemn, scris cu majuscule:"Mişcă-te, Europa!".

Donald Trump a discutat chestiunea cu preşedintele polonez Andrzej Duda şi cu ministrul britanic de externe David Cameron, care l-au vizitat în ultimele zile.

Miliardarul republican a creat deja panică în Europa în luna februarie, când a ameninţat că nu va mai garanta protecţia ţărilor NATO împotriva Rusiei dacă acestea nu îşi plătesc partea.

Potrivit institutului german de cercetare Kiel, totalul ajutorului european pentru Ucraina depăşeşte ajutorul american în sumele angajate.

Camera Reprezentanților SUA va vota sâmbătă proiectele de lege care oferă asistență Ucrainei, Israel și Taiwan, a declarat miercuri speakerul Mike Johnson, după presiuni repetate din partea președintelui Joe Biden, relatează Reuters.

Reamintim că Johnson se confruntă cu opoziția aripii dure a Partidului Republican, care a amenințat inclusiv că îl va da jos din funcția de speaker al Camerei dacă asistența pentru Ucraina va fi reluată.

Unul dintre motivele de nemulțumire ale anumitor congresmeni republicani ține de faptul că proiectele vor fi trimise după vot din nou Senatului pentru aprobarea finală. Ei acuză faptul că Johnson nu a venit cu garanții procedurale care să asigure că votul aleșilor din Camera Reprezentanților va fi respectat de colegii lor senatori.

Quarterly Report - Editia 4

Apar tot mai multe dovezi că rușii se amestecă în procesul electoral din Europa
Apar tot mai multe dovezi că rușii se amestecă în procesul electoral din Europa
Războiul Rusiei în Europa a început deja, cu un val de atacuri incendiare, bătăi, explozii și atacuri cibernetice care au loc pe întreg continentul. În ultimele luni, Moscova ar fi...
Debutul prematur al ofensivei în nordul regiunii Harkov a fost un eșec pentru Rusia, susțin analiștii americani
Debutul prematur al ofensivei în nordul regiunii Harkov a fost un eșec pentru Rusia, susțin analiștii americani
Începerea prematură a operațiunilor ofensive rusești a subminat succesul Rusiei în nordul regiunii Harkov, potrivit analiștilor Institutului pentru Studiul Războiului (ISW). Conform...
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #ajutor congres, #victoria spartz , #Razboi Ucraina