Ucraina a reușit să țină piept forțelor aeriene mult superioare ale Rusiei, dar rămâne fără rachete și ar putea pierde rapid războiul

Vineri, 23 Februarie 2024, ora 23:56
2446 citiri
Ucraina a reușit să țină piept forțelor aeriene mult superioare ale Rusiei, dar rămâne fără rachete și ar putea pierde rapid războiul
Sistemele de rachete Patriot americane din Ucraina au doborât avioane rusești FOTO: ABC News

Ucraina rămâne fără rachete-cheie pentru a-și proteja cerul împotriva atacurilor rusești, o evoluție care ar putea permite forțelor aeriene ruse să intre ferm în conflict.

Experții au declarat pentru Business Insider că aceasta este o evoluție care ar fi probabil atât de devastatoare încât ar putea pune capăt războiului.

Ucraina se află într-un dezavantaj major când vine vorba de puterea aeriană. Rusia are una dintre cele mai mari forțe aeriene din lume, în timp ce Ucraina are mult mai puține avioane și se bazează pe modele mult mai vechi.

Dar Ucraina a reușit să rețină în mare măsură forțele aeriene ruse de la începutul invaziei pe scară largă în februarie 2022.

Apărarea antiaeriană a Ucrainei înseamnă că avioanele rusești au rămas de obicei în spațiul aerian rusesc și, în timp ce aeronavele au lansat rachete și bombe, daunele au fost limitate.

Apărarea Ucrainei a distrus, de asemenea, avioane care au intrat în raza de acțiune, inclusiv șapte în ultima săptămână, potrivit oficialilor ucraineni.

Frederik Mertens, analist la Centrul de Studii Strategice de la Haga, a declarat pentru BI că „Apărarea antiaeriană ucraineană este una dintre marile povești de succes ucrainene ale războiului. Fără ea, războiul ar fi fost deja pierdut”.

El a spus că apărarea înseamnă că spațiul aerian al Ucrainei „este mult prea periculos” pentru aeronavele rusești.

De asemenea, probabil că a salvat Ucraina la începutul invaziei, a spus el: „Dacă acest lucru nu ar fi fost realizat în 2022, Ucraina ar fi putut foarte bine să piardă războiul”.

Dar s-ar putea ca Ucraina să nu poată menține acest succes.

Un înalt oficial american al apărării a avertizat luna aceasta că, fără fonduri suplimentare, Ucraina nu va avea suficienți interceptori de apărare antiaeriană pentru a împiedica rachetele rusești să-i lovească orașele, infrastructura și trupele.

Oficialii americani au declarat la începutul acestei luni că, dacă nu se reaprovizionează, Ucraina va avea rachete pentru apărarea antiaeriană pentru a rezista până în martie, potrivit The New York Times.

Rusia a preluat controlul spațiului aerian la Avdiivka

Rusia părea să fie capabilă să preia controlul asupra spațiului aerian într-o zonă de front pentru prima dată săptămâna trecută în orașul Avdiivka, cu forțele sale aeriene susținând trupele terestre. Această abordare combinată a fost ceea ce i-a „degradat pe ucraineni” acolo, a declarat un expert pentru BI.

De asemenea, Rusia încearcă în mod activ să determine Ucraina să-și epuizeze stocul de muniție, o mișcare care ar putea avea un efect devastator, deoarece republicanii blochează un nou ajutor pentru Ucraina.

Reducerea apărării antiaeriene ucrainene înseamnă că severitatea loviturilor cu drone și rachete ale Rusiei va crește probabil – iar forțele sale aeriene ar putea, de asemenea, să intre mai mult în joc.

Justin Bronk, expert în Rusia și în războiul aerian la RUSI, a declarat pentru BI că forțele aeriene ruse „au fost, până în acest moment, în mare măsură irelevante pentru conflict în ceea ce privește câmpul de luptă”.

El a spus că utilizarea de către Ucraina a rachetelor sol-aer a împiedicat-o să stabilească dominația aeriană.

Dar fără suficiente sisteme de apărare antiaeriană „riscul este să vedem din ce în ce mai multe forțe aeriene ruse intrând în luptă și susținând trupele de la sol”, a adăugat el.

Riscul este ca Ucraina să piardă atunci războiul.

„Capacitatea Ucrainei de a susține acoperirea de apărare antiaeriană peste liniile frontului și în zona imediată din spatele lor, dacă aceasta nu este susținută, Ucraina ar putea pierde războiul destul de repede”, a spus Bronk.

El a mai subliniat că forțele aeriene ale Rusiei ar putea începe să opereze „relativ liber” în afara razei de acțiune a armelor de umăr și a focului antiaerian, luându-și timpul pentru a localiza și viza poziții de artilerie, posturi de comandă, capete de cale ferată și orice concentrare de vehicule.

„Forțele aeriene ruse sunt încă o amenințare semnificativă”, a spus Bronk. „Chiar dacă în prezent nu au un impact major asupra câmpului de luptă, s-ar putea întâmpla dacă sol-aer se epuizează”.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

SUA nu au suficientă capacitate pentru a produce cantitatea de arme de care are nevoie Ucraina. Verdictul unui senator american
SUA nu au suficientă capacitate pentru a produce cantitatea de arme de care are nevoie Ucraina. Verdictul unui senator american
America și-a dublat capacitatea și acum poate produce 360.000 de obuze pe an - mai puțin de o zecime din ceea ce are nevoie Ucraina. Ucraina are nevoie de mai mulți soldați decât poate...
Avertismentul comandantului NATO în Europa: Ucraina va rămâne fără muniție și fără rachete de interceptare „într-un timp destul de scurt”
Avertismentul comandantului NATO în Europa: Ucraina va rămâne fără muniție și fără rachete de interceptare „într-un timp destul de scurt”
Comandantul Suprem al Forțelor Întrunite ale NATO în Europa, generalul Christopher Cavoli, a avertizat că, fără sprijinul american, Forțele Armate ale Ucrainei ar putea rămâne rapid fără...
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #aparare antiaeriana, #rachete , #Razboi Ucraina