Prezența militară americană în Europa va fi redusă. Semnele de întrebare ridicate de viitorul militar al țărilor UE

Duminica, 16 Iunie 2024, ora 03:47
5166 citiri
Prezența militară americană în Europa va fi redusă. Semnele de întrebare ridicate de viitorul militar al țărilor UE
Mii de soldați americani ajuns în țări din Europa pentru consolidarea flancului estic al NATO/ FOTO Hepta

În timp ce războiul din Ucraina continuă și campania prezidențială din SUA e în toi, liderii NATO încearcă să pregătească Alianța pentru toate scenariile posibile. Miniștrii german și danez ai apărării au avertizat că Rusia ar putea ataca aliații NATO "în următorii cinci ani". Conflictul ar putea avea loc mai devreme, dacă Rusia reușește să facă un progres pe câmpul de luptă din Ucraina.

Iar până la sfârșitul anului, fostul președinte american Donald Trump, care a cerut liderilor ruși să "facă ce vor" cu membrii NATO care "nu plătesc", referindu-se la obiectivul de cheltuieli al Alianței, ar putea deveni președinte ales. Între timp, oricine va ocupa Casa Albă va continua să transfere resursele SUA către regiunea Indo-Pacific. Prezența militară americană în Europa va fi redusă. Singura întrebare este dacă acest lucru se va întâmpla treptat sau brusc, potrivit revistei Foreign Affairs.

Securitatea transatlantică se bazează pe doi piloni: puterea SUA și puterea europeană. În cazul în care Statele Unite își vor încălca angajamentul față de NATO sau se vor implica în prea multe acțiuni militare, Europa va prelua povara apărării continentului.

Cu toate acestea, Europa nu este încă pregătită pentru această responsabilitate. Deși guvernele europene își măresc investițiile în apărare și în asistența acordată Ucrainei, unii membri europeni ai NATO nu reușesc încă să atingă obiectivele de cheltuieli pentru apărare stabilite de Alianță. Cantitatea impresionantă de echipamente și muniție pe care țările europene au furnizat-o Ucrainei a epuizat, de asemenea, unele dintre propriile stocuri.

Greșeala SUA

Consolidarea componentei europene a NATO este un răspuns clar la preocupările de securitate ale continentului. Cu toate acestea, timp de 25 de ani, Statele Unite au fost reticente în a sprijini un rol european mai mare în cadrul Alianței. Chiar și atunci când Washingtonul și-a îndemnat aliații europeni să cheltuiască mai mult pentru apărare, liderii americani au fost reticenți în a renunța la frâiele securității transatlantice. Acum este momentul ca această mentalitate să se schimbe.

Atunci când liderii aliați se vor reuni la Washington, în iulie, pentru summitul NATO de aniversare a 75 de ani, aceștia trebuie să se angajeze să consolideze apărarea europeană. Europa trebuie să investească mai mult în îmbunătățirea capacităților sale militare și a puterii de luptă și să coordoneze mai bine eforturile țărilor individuale. Statele Unite ar trebui să încurajeze această transformare. Fără un angajament european mai puternic, Rusia va continua să amenințe securitatea transatlantică, iar Statele Unite nu își vor putea concentra resursele asupra Chinei.

Primul pas pentru țările europene este creșterea cheltuielilor pentru apărare, un domeniu în care au făcut deja progrese semnificative. Deoarece economia europeană este mult mai mare decât cea a Rusiei, țările europene nu trebuie să egaleze cheltuielile de 7,5% ale acesteia.

Remedierea deficiențelor

Membrii europeni ai NATO ar trebui să își concentreze cheltuielile pe remedierea celor mai grave deficiențe ale lor, și anume apărarea antiaeriană și antirachetă, armele cu rază lungă de acțiune, supravegherea, transportul strategic, realimentarea în aer și suprimarea apărării aeriene inamice.

Pe termen mai lung, trebuie să investească în noi instrumente precum inteligența artificială, sistemele autonome, tehnologia cibernetică, tehnologia spațială, tehnologia hipersonică și tehnologia antihipersonică pentru a-și menține un avantaj calitativ față de Rusia.

De asemenea, țările europene ar trebui să poată contribui mai mult la forțele de luptă ale Alianței. Statele membre europene trebuie, de asemenea, să își coordoneze mai bine producția de apărare.

Timp de mulți ani, tendințele au evoluat în direcția greșită: în rândul țărilor UE, achizițiile comune în domeniul apărării au scăzut de la 21% din totalul achizițiilor în 2016 la 11% în 2020. În prezent, UE încearcă să inverseze această traiectorie prin stabilirea unor obiective ambițioase pentru achizițiile comune, producția și comerțul cu echipamente de apărare în cadrul Uniunii, prin intermediul Strategiei industriale europene de apărare. De asemenea, ar fi prudent să se îmbunătățească coordonarea politicii de apărare la nivel înalt, în special în cazul unei retrageri a SUA.

"Războiul Rusiei în Ucraina a arătat că adevăratul risc pentru alianța transatlantică este o Europă slabă, nu una puternică", conchide revista.

Europa se confruntă cu necesitatea de a-și reconstrui sistemul de securitate, ceea ce amenință bugetele altor programe. Țările europene sunt conștiente de amenințarea reprezentată de Rusia, dar costul construirii unei apărări solide care să poată rezista unei potențiale absențe a SUA este atât de ridicat încât amenință modelul social al Europei creat după încheierea Războiului Rece

Moștenirea politică a lui Biden depinde de victoria Ucrainei asupra Rusiei, susține publicația Atlantic Council
Moștenirea politică a lui Biden depinde de victoria Ucrainei asupra Rusiei, susține publicația Atlantic Council
Moștenirea politică a președintelui american Joe Biden depinde în mare măsură de victoria Ucrainei în războiul cu Rusia. Această chestiune este legată de faptul că liderul de la Casa...
NATO, îngrijorată de problemele majore ale apărării la granița războiului: ”Europa ar trebui să fie pregătită să arate dinții”
NATO, îngrijorată de problemele majore ale apărării la granița războiului: ”Europa ar trebui să fie pregătită să arate dinții”
Războiul din Ucraina și alegerile prezidențiale din SUA care se profilează au dominat summitul NATO de la Washington în această lună, dar, departe de scena publică, planificatorii militari...
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #aparare Europa, #NATO, #SUA , #Razboi Ucraina
  1. Câți pași trebuie să facem zilnic: Descoperirea care schimbă totul și demontează mituri
  2. Comandantul militar al Ucrainei, din culise: Dezvăluie secrete despre armata lui Putin și cum o va învinge
  3. Rusia împarte cu inamicii Occidentului secretele armelor occidentale
  4. Cât le va cere Trump statelor NATO să aloce pentru apărare dacă se întoarce la Casa Albă
  5. Pe cine mizează ucrainenii pentru a-l convinge pe Donald Trump să-i sprijine în războiul contra lui Putin
  6. Un tren încărcat cu cărbune a deraiat în județul Vâlcea. Traficul pe linia ferată din zonă va fi reluat abia joi
  7. Detalii uluitoare despre atacul asupra lui Trump, dezvăluite de comisarul poliției statale din Pennsylvania
  8. Bărbat găsit înjunghiat în cel mai mare parc din Buzău. Polițiștii încearcă să afle ce s-a întâmplat
  9. Netanyahu, a patra oară în Congresul SUA: 7 octombrie ”este o ciocnire între barbarie și civilizație" / Protestatarii, ”idioții utili ai Iranului” / Mulțumiri lui Trump VIDEO
  10. Tânărul care a încercat să-l împuște pe Trump căutase informații despre asasinarea președintelui John F. Kennedy înainte de atac