Parlamentarii germani sugerează că aliații ar putea proteja spațiul aerian din vestul Ucrainei de pe teritoriul Poloniei și României

Duminica, 12 Mai 2024, ora 22:47
3326 citiri
Parlamentarii germani sugerează că aliații ar putea proteja spațiul aerian din vestul Ucrainei de pe teritoriul Poloniei și României
Sistem de rachete Patriot/ FOTO: Twitter

Mai mulți parlamentari germani, atât din partidele aflate la putere, cât și din opoziție, au susținut ideea ca aliații să apere spațiul aerian din vestului Ucrainei de pe teritoriul NATO, a relatat Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

FAZ a scris că unii experți, precum Nico Lange de la Conferința de Securitate de la Munchen sau generalul-locotenent Heinrich Brauss, fost secretar general adjunct al NATO, au sugerat doborârea rachetelor rusești deasupra regiunilor de frontieră ale Ucrainei dinspre Polonia și România.

Oficialii polonezi au menționat, de asemenea, această posibilitate, dar nu au fost prezentate decizii concrete.

"Apărarea spațiului aerian deasupra Ucrainei dinspre Polonia și România nu ar trebui exclusă pe termen lung", a declarat Anton Hofreiter, din partea Partidului Verzilor, aflat la guvernare.

Parlamentarul a adăugat totuși că, în prezent, această chestiune "nu este în discuție", deoarece aliații se concentrează pe furnizarea de ajutor suplimentar pentru apărare Kievului.

Agnieszka Brugger, colega lui Hofreiter din partea Partidului Verzilor, a declarat, de asemenea, că ar fi corect "să fie amplasate sisteme de apărare antiaeriană la granițele țărilor vecine, astfel încât și părțile vestice ale Ucrainei să poată fi protejate".

Roderich Kiesewetter, de la Uniunea Creștin-Democrată (CDU, de opoziție), a comentat că țările occidentale ar putea doborî avioanele rusești fără pilot lansate spre Ucraina.

"Acest lucru ar ușura povara asupra apărării antiaeriene ucrainene și i-ar permite să protejeze frontul", a spus Kiesewetter, comparând acest lucru cu momentul în care SUA și alte țări occidentale au protejat spațiul aerian al Israelului fără a deveni parte la conflict.

Marcus Faber, de la Partidul Liber-Democrat (FDP) din coaliția de guvernare, a fost și el de acord că, în principiu, "spațiul aerian deasupra regiunilor de frontieră ucrainene" ar putea fi "protejat de apărarea aeriană de pe teritoriul NATO".

Cu toate acestea, Faber a remarcat că sistemele de apărare antiaeriană și rachetele sunt deja deficitare, iar aprovizionarea cu muniție pe termen lung trebuie asigurată.

"În aceste condiții, cred că este posibil", a adăugat Faber.

Orice formă de implicare a forțelor occidentale în războiul ruso-ucrainean rămâne extrem de controversată.

Atunci când președintele francez Emmanuel Macron a declarat că desfășurarea de trupe occidentale nu ar trebui exclusă, mai mulți lideri, inclusiv cancelarul german Olaf Scholz, au respins categoric această opțiune.

Berlinul vrea să ”preia comanda” privind securitatea Europei

Ministrul german al Apărării Boris Pistorius a anunţat într-o vizită oficială în Statele Unite, achiziţionarea de la americani a trei lansatoare de rachete care să fie trimise Ucrainei şi voinţa Berlinului de a cântări mai mult în securitatea Europei - o schimbare de doctrină scrie presa germană.

„Suntem pregătiţi să preluăm comanda“, a declarat Boris Pistorius la 9 mai, citat de cotidianul german „Taggesspiegel“, vrând astfel, cu o expresie voluntaristă, să definească noua poziţie diplomatică pe care Brlinul vrea să o încarneze.

Social-democratul, care s-a întâlnit în Statele unite cu omologul său Lloyd Austin, a făcut o impresie puternică, scrie presa germană.

În această vizită de două zile, el a avut misiunea să risipească îndoielile cu privire la hotărârea reală a Berlinului de a pune în aplicare ”cotitura istorică” anunţată în urma invaziei Ucrainei, rezumă săptămânalul „Der Spiege“.

„Vremurile s-au schimbat“, a declarat Pistorius. „Germania face din apărarea sa naţională şi colectivă o prioritate, reorientându-şi angajamentul în alte regiuni ale lumii, o noutate”, a adăugat el.

Berlinul se poziţionează ca cel mai mare susţinător al Ucrainei în Europa, scrie „Die Welt“. Cotidianul conservator îşi exprimă speranţa ca această vizită să marcheze sfârşitul politicii ezitante a Germaniei cancelarului Olaf Scholz faţă de Ucraina, mai ales în privinţa problemei livrărilor de armament, de la psihodrama tancurilor de tip Leopard la polemica pe tema rachetelor cu rază lungă de acţiune de tip Taurus.

Boris Pistorius, numit în funcţie în ianuarie 2023 cu misiunea de a redresa şi moderniza Bundeswehrul a impresionat presa germană, care apreciază că Olaf Scholz ar putea fi singurul perdant al acestei vizite.

Ucraina pierde o prevedere esențială în legea SUA privind apărarea națională pentru 2025
Ucraina pierde o prevedere esențială în legea SUA privind apărarea națională pentru 2025
Camera Reprezentanților SUA a aprobat Legea privind cheltuielile pentru apărarea națională (NDAA) pe 2025, dar textul aprobat nu includea prevederi privind extinderea Legii Lend-Lease...
Artileria ucraineană a stabilit un nou record. A lovit o țintă aflată la 70 de kilometri, folosind un sistem primit de la o țară vecină
Artileria ucraineană a stabilit un nou record. A lovit o țintă aflată la 70 de kilometri, folosind un sistem primit de la o țară vecină
Artileria ucraineană a stabilit un adevărat record cu sistemul de artilerie Krab, reușind să lovească o țintă la o distanță de 70 km. Această performanță a fost posibilă grație...
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #aparare, #spatiu aerian, #aliati, #Polonia, #Romania , #Razboi Ucraina
  1. Obiceiurile nocturne ale lui Donald Trump, dezvăluite de cercul său de apropiați
  2. Pământul pe cale să-și schimbe harta. Un al șaselea ocean se naște în Africa
  3. Misteriosul castel polonez ridicat pe o insulă artificială. Cine îl deține și de ce a fost construit VIDEO
  4. Liderul rebelilor sirieni cere comunității internaționale să oprească bombardamentele Israelului
  5. Presiunile lui Donald Trump au dat roade. Liderii europeni vor discuta cu Zelenski şi cu şeful NATO despre trimiterea de trupe de menţinere a păcii în Ucraina
  6. Care sunt alimentele care ne scurtează viața și cele care ne-o prelungesc STUDIU
  7. O cercetare șocantă pune sub semnul întrebării secretul longevității extreme. Ce se ascunde în spatele „zonelor albastre”
  8. Schimbare importantă în armata ucraineană, în încercarea disperată de a opri avansul rapid al rușilor
  9. De ce liderii țărilor dezvoltate au devenit tot mai nepopulari. Ce viitor au democrațiile
  10. Livrare în bătaie de joc. Cum a fost surprins un curier că manevra „colete fragile”