De ce avioanele SUA au apărat Israelul, dar nu și Ucraina. „Este foarte stupid, este ipocrizie”

Miercuri, 17 Aprilie 2024, ora 23:17
4112 citiri
De ce avioanele SUA au apărat Israelul, dar nu și Ucraina. „Este foarte stupid, este ipocrizie”
FOTO: Boeing

O explicație ar fi dată de balanța puterii nucleare. Rusia deține arme nucleare și propagandiștii ei amenință periodic cu folosirea lor, susține „The Atlantic“.

Pentru oamenii din estul Ucrainei, unde atacurile cu rachete și drone ale Rusiei depășesc apărarea antiaeriană copleșită a armatei Kievului, răspunsul aliaților occidentali la atacul aerian al Iranului împotriva Israelului din acest weekend a produs comparații incomode.

Armatele Statelor Unite, Marii Britanii, Franței și altora au intervenit pentru a ajuta Israelul să se apere de cele 300 de drone și rachete iraniene, aproape toate interceptate. Un număr similar de arme aeriene sunt trase săptămânal în Ucraina, spun oficialii acesteia, multe dintre dronele din acele atacuri concepute de Iran și produse acum de Rusia.

În orașul Harkov din estul Ucrainei, unde 1,3 milioane de oameni trăiesc de la o alarmă de raid aerian la alta, mulți și-au exprimat furia și dezamăgirea în weekend că aliații Ucrainei, precauți să provoace Rusia, nu îi acordă aceeași protecție ca Israelului.

„Când rachete zboară în Israel, întreaga lume scrie despre asta”, a spus Amil Nasirov, un cântăreț în vârstă de 29 de ani. „Aici, rachete zboară și nu avem avioane americane care să ne apere ca pe Israel.”

„Este foarte stupid, este ipocrizie”, a adăugat el. „Și este ca o devalorizare a vieților ucrainene”.

Ucraina a implorat încă de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei din februarie 2022, pentru mai multe sisteme care să închidă cerul rachetelor rusești. Dar primele sisteme Patriot din Statele Unite și Germania - singura apărare dovedită împotriva rachetelor balistice - nu au ajuns până în primăvara lui 2023.

Ucraina a pledat, de asemenea, pentru avioane de luptă F-16, dar administrația Biden, s-a împotrivit mult timp să le furnizeze, îngrijorată că Moscova le va vedea ca o escaladare.

În cele din urmă a cedat, dar piloții ucraineni încă se antrenează pe sisteme și nu se așteaptă să zboare pe cerul Ucrainei până în această vară.

Oficialii ucraineni au remarcat rolul pe care l-au jucat avioanele de luptă în apărarea Israelului ca un semn al importanței lor în apărarea aeriană.

Președintele Volodymir Zelensky a spus că răspunsul la atacul iranian este o dovadă clară că „lumea are tot ce este necesar pentru a opri orice rachete, drone Shahed și alte forme de teroare”.

„Întreaga lume vede ce este adevărata apărare. Vede că este fezabil. Și întreaga lume a văzut că Israelul nu a fost singur în această apărare – amenințarea de pe cer era, de asemenea, eliminată de aliații săi”, a spus Zelensky în ultimul său discurs de noapte.

Ucraina și Israel, fundamental diferite

Atât Statele Unite, cât și Marea Britanie au declarat oficial că nu vor ajuta Ucraina să respingă atacurile rusești. Potrivit coordonatorului de comunicații strategice al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, situațiile din Ucraina și Israel sunt fundamental diferite. Acestea sunt „conflicte diferite, spațiu aerian diferit, modele diferite de amenințări”, a subliniat el. El a adăugat că „încă de la începutul conflictului, președintele (Biden – n.red.) a precizat că Statele Unite nu intenționează să participe la ostilitățile din Ucraina.

În plus, Kirby a remarcat că Statele Unite furnizează Ucrainei armele de care are nevoie pentru a-și proteja spațiul aerian, dar Statele Unite nu au în prezent „finanțarea suplimentară pentru securitate națională de care ucrainenii au atât de mult nevoie” și cea mai bună soluție ar fi „să pună ajutorul în mâinile Forțelor de Apărare Israeliene și a armatei ucrainene și să aprobe proiectul de lege adoptat de Senat”.

În același timp, ministrul britanic de externe David Cameron, a făcut o declarație mai precisă, subliniind că Londra nu poate ajuta Ucraina și să prevină o ciocnire directă între trupele NATO și armata rusă.

„Cred că dificultatea este că dacă doriți să evitați un război mai larg în Europa, cred că singurul lucru pe care trebuie să îl evitați este o ciocnire directă între trupele NATO și trupele ruse. Acesta ar fi un pericol de escaladare”, a spus el, adăugând că Ucraina are nevoie de sisteme de apărare aeriană, precum Patriot, pentru a doborî efectiv ținte, dar Marea Britanie nu le are.

„Biden a fost speriat de amenințările nucleare constante ale lui Putin. Ne comportăm ca și cum nu am fi și noi o superputere nucleară“, a spus fostul ambasador al SUA în Ucraina John Edward Herbst.

Preocupările legate de reacția Rusiei au determinat SUA, Germania și alți membri ai NATO să petreacă săptămâni sau luni să decidă să furnizeze sisteme letale, cum ar fi unități mobile de lansatoare precum HIMARS, rachete ATACMS și avioane de luptă F-16 de producție americană. Amânarea deciziilor de ajutor a redus eficacitatea acestora, deoarece a dat Rusiei timp să se pregătească.

„Acest lucru nu dezvăluie doar favoritismul, ci subliniază și un eșec din partea administrației Biden“, a declarat Ben Hodges, general în rezervă și fost comandant al armatei americane din Europa. Hodges a declarat că Biden trebuie să prezinte argumentele în favoarea Ucrainei și să schițeze o strategie pentru victorie.

„Acest lucru reflectă eșecul continuu al administrației de a specifica în mod clar starea finală strategică pentru războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei. Principiile directoare par a fi limitarea posibilității de escaladare și menținerea Ucrainei în luptă. Acesta este analfabetism strategic și nu face decât să obțină opusul gestionării escaladării“, a declarat el. „Facțiunea MAGA din Congres este, în mod evident, enorm de responsabilă pentru blocarea ajutorului suplimentar, dar administrația a lăsat ușa deschisă pentru acest lucru din cauza eșecului său de conducere strategică“, a acuzat generalul.

Mai multe considerente practice fac mai ușoară apărarea Israelului de un atac aerian, a declarat Dara Massicot, cercetător la Carnegie Endowment for International Peace.

SUA nu au avut nicio navă în Marea Neagră în ultimii doi ani

„Israelul este mult mai mic decât Ucraina, ceea ce le permite să creeze sisteme de apărare aeriană consolidate și stratificate. În al doilea rând, Israelul este capabil să folosească avioane într-un spațiu aerian permisiv pentru a doborî rachetele și dronele care se apropie. Aliații Israelului au capacitatea de a lansa sisteme de apărare împotriva rachetelor balistice de pe navele din Marea Mediterană și avioane de vânătoare capabile de apărare împotriva rachetelor de croazieră de la bazele aeriene din regiune, dacă este necesar“, a declarat Massicot. Cu alte cuvinte, navele de război americane au fost capabile să ajute forțele israeliene să doboare amenințările care se apropiau, în timp ce patrulau în apele din largul coastei mediteraneene a Israelului.

Dar coasta ucraineană a Mării Negre este aproape izolată de Statele Unite în acest moment, din cauza Turciei.

„Statele Unite nu au avut nicio navă [cu capacitate de apărare împotriva rachetelor balistice] în Marea Neagră în ultimii doi ani, după ce Turcia a închis Strâmtoarea Bosfor pentru majoritatea navelor de război“, a spus aceasta Massicot.

Statele Unite au avioane în Europa care pot doborî rachetele de croazieră rusești și dronele Shahed deasupra unor părți din Ucraina - dar numai dacă Washingtonul ar impune o zonă de interdicție aeriană deasupra țării.

Ucraina ar putea, de exemplu, să folosească sistemul Iron Dome al Israelului pentru a apăra orașele cheie, dar premierul israelian Benjamin Netanyahu a exclus să furnizeze tehnologia Kievului.

„Și Israelul deține arme nucleare, însă acest fapt influențează calculul în alt mod: înseamnă că SUA, Europa și chiar și unele state arabe sunt dornice să se asigure că Israelul nu va ajunge să fie provocat atât de rău încât să le folosească ori să utilizeze arme convenționale periculoase peste medie împotriva Iranului”, consideră The Atlantic.

Publicația americană atrage atenția asupra riscului ca mai multe țări să tragă de aici concluzia că „armele nucleare îți asigură o siguranță mult mai mare. Nu numai că poți descuraja atacuri cu scutul tău nuclear și nu doar că poți ataca, la rândul tău, alte țări cu relativă impunitate, dar, în anumite împrejurări, te poți aștepta și la ajutor din partea altora”.

Quarterly Report - Editia 4

Pentru a apăra Harkovul, aliații trebuie să permită Kievului să folosească armele occidentale pe teritoriul Rusiei, susțin analiștii americani
Pentru a apăra Harkovul, aliații trebuie să permită Kievului să folosească armele occidentale pe teritoriul Rusiei, susțin analiștii americani
Institutul american pentru Studiul Războiului subliniază că, pentru a reduce numărul de atacuri ale avioanelor rusești asupra Harkovului, Ucraina trebuie să obțină permisiunea aliaților...
Prietenii lui Putin care ajută Rusia să răstoarne ordinea mondială condusă de SUA
Prietenii lui Putin care ajută Rusia să răstoarne ordinea mondială condusă de SUA
Vladimir Putin și-a încheiat vizita în China, unde legăturile sale calde cu președintele Xi Jinping au dus la un comerț în plină expansiune și la creșterea coordonării în domeniul...
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #aparare, #SUA, #aliati, #Iran, #atac, #Israel , #Razboi Ucraina