În cât timp vor ajunge în Ucraina armele și munițiile promise de americani. "Este esențial să ne mișcăm rapid"

Sambata, 20 Aprilie 2024, ora 21:47
8806 citiri
În cât timp vor ajunge în Ucraina armele și munițiile promise de americani. "Este esențial să ne mișcăm rapid"
Sistem de apărare antiaeriană Patriot FOTO US Army

Camera Reprezentanților a SUA a votat pentru acordarea unui ajutor de 61 de miliarde de dolari Ucrainei și aliaților săi. 311 legislatori au votat în favoarea proiectului de lege.

Înainte de vot, congresmanii au respins toate amendamentele la proiectul de lege.

Proiectul de lege prevede:

- aproape 14 miliarde de dolari pentru achiziționarea de arme americane care vor fi transferate Ucrainei;

- 13 miliarde de euro pentru refacerea stocului de arme al Pentagonului;

- șapte miliarde pentru consolidarea poziției SUA în regiune, pentru a crește capacitatea de apărare a aliaților săi;

- aproape nouă miliarde de dolari pentru asistență economică sub forma unui împrumut.

Documentul se va întoarce acum la Senat pentru vot și apoi va fi promulgat de președintele Biden.

Liderul majorității din Senat, senatorul democrat Chuck Schumer, a declarat că Senatul are un "acord provizoriu" pentru a organiza marți după-amiază primul vot nominal asupra proiectului de lege privind ajutorul extern.

Schumer a precizat că toți cei 100 de senatori trebuie să fie de acord cu data finală a votului, iar în prezent colectează voturi.

"Să sperăm că vom putea face un anunț în cursul acestei dimineți", a declarat liderul majorității din Senat.

Documentul va fi apoi trimis președintelui american Joe Biden pentru a fi semnat. Acesta a declarat că va semna imediat proiectul de lege.

Anterior, Camera Reprezentanților a susținut proiectul de lege privind transferul activelor rusești înghețate către Ucraina. Acum, acesta trebuie să fie aprobat de Senatul SUA. În plus, proiectul de lege nr. 8036, care prevede un ajutor de 8,1 miliarde de dolari pentru Taiwan, a primit numărul necesar de voturi.

Pentagonul a anunțat că pregătește deja un pachet de asistență pentru Ucraina

Potrivit deciziei din Congres, forțele armate ucrainene vor primi armele necesare în mai puțin de o săptămână, după ce Joe Biden va semna legea.

Acest lucru este posibil datorită existenței unei rețele de locuri de depozitare în SUA și Europa care au deja muniția și componentele de apărare aeriană de care Kievul are disperată nevoie.

"Este esențial să ne mișcăm rapid", a declarat joi directorul CIA, Bill Burns, care a avertizat că, fără un ajutor suplimentar din partea SUA, Ucraina ar putea pierde războiul în fața Rusiei până la sfârșitul acestui an.

Secretarul de presă al Pentagonului, generalul-maior Pat Ryder, a declarat: „Ne-am dori foarte mult să putem grăbi asistența de securitate în cantitățile de care credem că au nevoie pentru a putea avea succes".

Dacă se dă undă verde la finanțarea de aproximativ 61 de miliarde de dolari pentru țara devastată de război, „avem o rețea logistică foarte robustă care ne permite să transportăm materiale foarte rapid. Ne putem mișca în câteva zile”, a declarat Ryder joi reporterilor.

Pentagonul are provizii pregătite de luni de zile, dar nu le-a mutat pentru că a rămas fără bani. A cheltuit deja toate fondurile pe care Congresul le-a oferit anterior pentru a sprijini Ucraina, trimițând arm și oferind întreținere, instruire și piese de schimb în valoare de peste 44 de miliarde de dolari de la invazia Rusiei din 2022, în februarie.

În decembrie, Pentagonul avea o gaură de 10 miliarde de dolari, pentru că va costa mai mult să înlocuiască sistemele pe care le-a trimis pe câmpul de luptă din Ucraina.

Drept urmare, pachetele de ajutor ale Pentagonului pentru Ucraina s-au epuizat, deoarece nu a existat nicio garanție că Congresul va aproba finanțarea suplimentară necesară pentru a reface stocurile armelor pe care SUA le-a trimis în Ucraina. Legislația include peste 20 de miliarde de dolari pentru a reaproviziona depozitele Pentagonului și pentru a asigura necesarul pentru ca serviciile militare să poată proteja America.

Întârzierea livrărilor de arme a silit trupele ucrainene ca luni întregi să raționalizeze proviziile de muniție în scădere.

Cum ar putea ajunge armele în Ucraina

Atunci când se anunță un pachet de ajutor pentru Ucraina, armele sunt furnizate fie prin intermediul autorității prezidențiale care permite armatei să le scoată imediat din stocurile, fie prin intermediul asistenței de securitate, care finanțează contracte pe termen mai lung cu industria de apărare pentru obținerea sistemelor.

Exercitarea autorității prezidențiale de retragere (PDA) a permis până acum armatei SUA să trimită în Ucraina muniții, lansatoare de rachete de apărare antiaeriană, tancuri, vehicule și alte echipamente în valoare de miliarde de dolari.

„În trecut, am văzut arme transferate prin intermediul autorității prezidențiale de retragere ajungând în câteva zile", a explicat Brad Bowman, director la centrul pentru putere militară și politică din cadrul Fundației pentru Apărarea Democrațiilor.

Aceste stocuri sunt scoase din bazele sau depozitele din SUA sau din locații europene unde SUA au suplimentat deja armele pentru a reduce timpul necesar pentru a le livra odată ce finanțarea va fi aprobată.

Pe măsură ce războiul din Ucraina s-a prelungit, SUA au început să trimită pe front sisteme din ce în ce mai mari, mai letale și mai scumpe. Acestea au inclus sisteme de apărare aeriană, vehicule blindate, rachete sofisticate - chiar și tancuri Abrams.

Înlocuirea acestor sisteme are costuri mari, prin urmare s-a îndatorat tot mai mult. În plus, în unele cazuri, armata a ales să înlocuiască sistemele mai vechi trimise în Ucraina cu altele mai scumpe și mai avansate din țară.

Drept urmare, liderii armatei au declarat recent Congresului că, în absența adoptării legii privind ajutorul extern, vor rămâne fără bani și vor fi nevoiți să transfere fonduri din alte conturi.

Armata americană dispune de depozite masive de armament în SUA în care se află milioane de muniții de toate mărimile, care ar fi gata de utilizare în caz de război.

De pildă, Fabrica de muniții McAlester din Oklahoma se întinde pe o suprafață de 45.000 de acri (70 de mile pătrate) conectată prin line ferată și are misiunea de a produce nu mai puțin de 435 de containere- fiecare putând transporta muniții în valoare de 15 tone- în cazul în care președintele ar da ordin în acest sens.

Potrivit unui oficial militar american, SUA ar putea trimite anumite muniții „aproape imediat” în Ucraina, deoarece există depozite în Europa.

Printre armele care ar putea pleca foarte repede se numără proiectilele de 155 mm și altă artilerie, alături de unele muniții de apărare aeriană. Oficialul a vorbit sub protecția anonimatului pentru a discuta despre pregătirile care nu au fost încă făcute publice.

Quarterly Report - Editia 4

Kremlinul tună și fulgeră din cauza noului ajutor militar imens promis de SUA Ucrainei: ”Se va transforma într-un fiasco umilitor”
21.04.2024 13:49 - Kremlinul tună și fulgeră din cauza noului ajutor militar imens promis de SUA Ucrainei: ”Se va transforma într-un fiasco umilitor”
Rusia a transmis duminică, 21 aprilie, că aprobarea de către Camera Reprezentanţilor a Congresului american a unui sprijin suplimentar pentru Ucraina de 60,84 miliarde de dolari a arătat că...
Moscova fierbe: "Cele 61 de miliarde de dolari date de SUA Ucrainei vor omorî și mai mulți ucraineni din cauza regimului de la Kiev"
20.04.2024 22:01 - Moscova fierbe: "Cele 61 de miliarde de dolari date de SUA Ucrainei vor omorî și mai mulți ucraineni din cauza regimului de la Kiev"
După ce Camera Reprezentanţilor din SUA a aprobat sâmbătă, 20 aprilie, ajutorul de aproape 61 de miliarde de dolari, a venit și replica acidă a Kremlinului prin vocea purtătorului de...
În cât timp vor ajunge în Ucraina armele și munițiile promise de americani. "Este esențial să ne mișcăm rapid"
20.04.2024 21:47 - În cât timp vor ajunge în Ucraina armele și munițiile promise de americani. "Este esențial să ne mișcăm rapid"
Camera Reprezentanților a SUA a votat pentru acordarea unui ajutor de 61 de miliarde de dolari Ucrainei și aliaților săi. 311 legislatori au votat în favoarea proiectului de lege. Înainte...
Camera Reprezentanților din SUA a aprobat ajutorul militar de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina. Zelenski: "Va salva mii şi mii de vieţi"
20.04.2024 21:24 - Camera Reprezentanților din SUA a aprobat ajutorul militar de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina. Zelenski: "Va salva mii şi mii de vieţi"
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #aprobare ajutor, #ajutor SUA Ucraina, #congres, #Pentagon , #Razboi Ucraina