„Trage și fugi“. Războiul din Ucraina inaugurează o nouă eră, cea a unui tip de armament extrem de mobil

Sambata, 15 Iunie 2024, ora 21:38
7735 citiri
„Trage și fugi“. Războiul din Ucraina inaugurează o nouă eră, cea a unui tip de armament extrem de mobil
Tunul franțuzesc Caesar a ucis multe echipaje de artilerie rusești/ FOTO: euromaidanpress.com

Timp de zeci de ani, înțelepciunea convențională printre strategii militari a fost că artileria era regele câmpului de luptă. Aceasta era amenințată doar de capacitatea de contrabaterie a armelor inamicului. Dacă tunurile tale le depășeau numeric pe cele ale adversarului, dacă le amplasai corect și aveai o strategie bună - atunci te impuneai.

Artileria din secolul XX a venit în două forme principale: obuziere tractate și obuziere autopropulsate cu șenile și blindate.

Apariția tunurilor montate pe camioane, cum ar fi Caesar al Franței, au fost văzute ca un hibrid interesant, dar inferior celor două. Deși, în general, permiteau ca tunurile să fie redislocate mai repede decât cele tractate, experții considerau că acestea nu aveau capacitatea de traversare a țării oferită de șenile și, prin urmare, erau mai vulnerabile.

În războiul din Ucraina, munițiile cu planare, armele ghidate cu precizie și, mai ales, dronele, au fost catalizatoarele unei schimbări în echilibrul ecuației artileriei, scrie Kyiv Post.

Artileria este încă și probabil va fi întotdeauna o armă indispensabilă pe câmpul de luptă, dar acum, chiar mai mult ca niciodată, viteza de desfășurare, tragerea rapidă și deplasarea cât mai departe vor fi cheia supraviețuirii - ceea ce armata numește: „trage și fugi”.

Lecție pentru americani

Un articol din revista americană Defense One spune că experiența ucraineană, în care tunurile cu roți s-au dovedit atât de eficiente, a avut impact asupra planurilor armatei americane pentru modernizarea viitoare a sistemelor sale de artilerie.

Publicația îl citează pe generalul James Rainey, șeful Comandamentului pentru modernizarea armatei americane, care a declarat în luna mai, în cadrul unei audieri în Senat, că "... există câteva obuziere pe roți foarte bune care au un efect deosebit într-un loc precum Europa", referindu-se la ceea ce se întâmplă în Ucraina.

Opinia sa contrastează cu preferința anterioară a SUA pentru artileria autopropulsată pe șenile. În 2021, în timpul unei licitații pentru selectarea unui suport de artilerie mobilă pentru brigăzile sale Stryker, Pentagonul a respins ofertele străine pe roți în favoarea obuzierului autopropulsat M109 Paladin.

Rainey a spus că pe viitorul câmp de luptă, sistemele de artilerie trebuie să fie în continuă mișcare pentru a evita să fie detectate, identificate și distruse. El a precizat că, în plus, SUA examinează, de asemenea, modalități de îmbunătățire și de extindere a razei de acțiune a sistemelor de mortiere pentru a suplini această necesitate.

Avantajele și dezavantajele tunurilor pe roți

Experiența Ucrainei a demonstrat utilitatea obuzierelor pe roți, inclusiv FH77BW L52 Archer al Suediei, FH77BW L52 Archer al Franței, Caesar al Franței, 2S22 Bogdana al Ucrainei, care concurează favorabil cu tunurile pe șenile în ceea ce privește puterea de foc, rata de tragere, precizia și raza de acțiune.

Ucraina a anunțat recent că și-a extins producția de tunuri Bogdana la 10 sisteme pe lună.

În timp ce tunurile pe roți nu pot fi la fel de mobile în afara drumului ca artileria pe șenile, există suficiente trasee și drumuri în Ucraina (și în Europa) care, combinate cu tracțiunea integrală, fac ca acest lucru să fie mai puțin dezavantajos decât se credea cândva. Tunurile pe roți sunt, în general, mult mai ieftine, mai ușor de întreținut, iar tehnologiile moderne de blindaj oferă o protecție comparabilă cu cea a majorității vehiculelor cu șenile.

În 2023, costul unitar al Caesar MkII francez era de 3,2 milioane de euro (3,5 milioane de dolari), în comparație cu Panzerhaubitze 2000 cu șenile din Germania care costă 18,4 milioane de euro (20 milioane de dolari) bucata, potrivit Defense News. Costul de operare și întreținere a sistemelor pe roți poate duce la economii de aproximativ 30%, arată studiile.

Nu numai SUA, ci și alții, inclusiv Marea Britanie și Germania, au luat decizia de a investi în obuziere pe roți – un rezultat direct al experienței ucrainene. Revista Defense One citează un purtător de cuvânt al Elbit Systems din Israel, care produce obuzierul montat pe camion Atmos, spunând că a existat „o creștere a atenției asupra obuzierelor cu roți și autopropulsate, deoarece războiul din Ucraina a evidențiat o „nevoie critică” pentru o mobilitate îmbunătățită.”

Sistemele precum Atmos pot intra pe poziție, pot trage mai multe focuri și pot pleca în câteva minute. Ziarul finlandez Aamulehti a relatat în aprilie că Patria Group din Helsinki dezvoltă o versiune montată pe camion a piesei sale de artilerie remorcată 155K98 de 155 mm, în urma propriei evaluări a lecțiilor învățate în Ucraina.

Tunul franțuzesc Caesar, temut de trupele rusești

Milbloggeri ruși spun că Caesar este temut de trupele rusești, în special în rolul de contra-baterie, unde raza de acțiune, precizia, mobilitatea și agilitatea sa superioară nu oferă forțelor rusești suficient timp pentru a localiza și ținti armele ucrainene și a ucis multe echipaje de artilerie rusești.

Sistemele europene moderne pe roți folosite în Ucraina, cu țevi de 155 mm și calibru 52, au o rază de acțiune de aproximativ 40 de kilometri, ceea ce este mai mult decât vechile obuziere americane remorcate M777 și Paladin pe șenile, precum și decât majoritatea artileriei rusești cu tuburi. Dronele sunt cele care reprezintă cea mai mare amenințare pentru echipajele de artilerie ucrainene, ceea ce face ca, pentru a supraviețui, să fie esențială combinația de a se ascunde înainte de a fi desfășurate, precum și de a fi mobil, agil și capabil să se deplaseze rapid de la punctul de tragere.

Defense News spune că la expoziția de apărare și securitate Eurosatory vor fi prezenți în acest an cel puțin 10 producători de artilerie, iar obuzierele și artileria cu rachete vor fi principalele atracții. Printre acestea se va număra sistemul de rachete de artilerie de mare mobilitate M142 (HIMARS), precum și cele mai recente versiuni ale variantelor cu șase și opt roți Caesar. Elbit spune că plănuia să prezinte lansatorul său de rachete multiple PULS și obuzierul de ultimă generație Sigma, ambele pe roți, înainte de a i se interzice participarea.

Chiar și Rusia a încălcat tradiția sa obișnuită de a se baza pe artileria autopropulsată pe șenile, Rostec, conglomeratul de stat de armament, dezvăluind anul trecut obuzierul pe roți Malva.

Potrivit lui Spencer Jones, lector în studii de război la Universitatea Wolverhampton din Marea Britanie, utilizarea artileriei pe roți a fost inițial impusă Ucrainei mai mult de disponibilitatea armelor, decât de o alegere tactică sau doctrinară.

S-ar putea să fie un accident fericit, dar pe un câmp de luptă în care focul intens de contra-baterie susținut de drone și alte arme inteligente a devenit la ordinea zilei, utilizarea de către Ucraina a "focului de artilerie de tip trage și fugi" ar putea foarte bine să inaugureze o nouă eră a obuzierelor extrem de mobile, pentru care aceste tunuri pe roți sunt eminamente potrivite.

Confruntarea cu China, mai aproape decât credem. Statul comunist a devenit un participant la războiul din Europa și a decis de partea cui se află
Confruntarea cu China, mai aproape decât credem. Statul comunist a devenit un participant la războiul din Europa și a decis de partea cui se află
În timp ce Occidentul este distras, China a desfășurat exerciții cu Rusia și Belarus, inclusiv chiar la granița cu NATO. În ultimele săptămâni, toată atenția s-a concentrat asupra...
Vladimir Putin este deja în război cu NATO. ”Calculele sale cu privire la politica americană s-au dovedit în mod repetat greșite”
Vladimir Putin este deja în război cu NATO. ”Calculele sale cu privire la politica americană s-au dovedit în mod repetat greșite”
Interdicția administrației Biden privind utilizarea armelor americane cu rază lungă de acțiune pentru a lovi baze de rachete și aerodromuri din interiorul Rusiei condamnă Ucraina la un...
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #artilerie, #tunuri pe roti , #Razboi Ucraina
  1. Cel puțin 20 de morți și zeci de dispăruți în urma ploilor torențiale din China după ce un pod de autostradă s-a prăbușit
  2. Trump la primul miting de campanie după ce a fost împușcat: Am încasat un glonț pentru democrație
  3. Booking.com pierde procesul cu Ryanair. Ar fi folosit fără permisiune datele companiei aeriene
  4. Trei morți și zeci de răniți în urma atacurilor aeriene ale Israelului asupra unui port strategic din Yemen FOTO VIDEO
  5. Mii de tineri vor să fie medici. Număr record de candidați la examenul de azi susținut la UMF București
  6. Femeie eliberată din închisoare după 43 de ani pentru o crimă pe care nu a comis-o. Era acuzată de înjunghierea mortală a unei bibliotecare
  7. Fost medic de la Casa Albă: Rana lui Donald Trump se vindecă. Glonțul a trecut la un centimetru de cap
  8. Confruntarea cu China, mai aproape decât credem. Statul comunist a devenit un participant la războiul din Europa și a decis de partea cui se află
  9. Vladimir Putin este deja în război cu NATO. ”Calculele sale cu privire la politica americană s-au dovedit în mod repetat greșite”
  10. Șofer băut și drogat, găsit de polițiști când dormea la volan, în mijlocul unei străzi din București VIDEO