Armata ucraineană trebuie să recâștige inițiativa câmpului de luptă pentru a avea șansa de a opri Rusia, susține un expert ISW

Duminica, 14 Aprilie 2024, ora 03:40
3641 citiri
Armata ucraineană trebuie să recâștige inițiativa câmpului de luptă pentru a avea șansa de a opri Rusia, susține un expert ISW
Lupte grele duc soldații Ucrainei pe linia frontului FOTO / Twitter

Victoria în războiul din Ucraina s-ar putea reduce la o întrebare simplă: care dintre părți are inițiativa? Dacă Rusia poate păstra inițiativa, poate lansa ofensive constante cu forțele sale mai mari, care îi vor împinge pe apărătorii ucraineni până la punctul de rupere. Pentru Ucraina, câștigarea inițiativei a devenit existențială: trebuie să țină Rusia în dezechilibru, altfel forțele sale vor fi epuizate ca răspuns la ofensivele rusești.

"Am încercat să comunicăm cu adevărat importanța inițiativei", a declarat, pentru Business Insider, George Barros, un influent expert militar rus al Institutului pentru Studiul Războiului, cu sediul în SUA (ISW). "Nu este vorba de operațiuni mari, decisive, ci de operațiuni de dimensiuni mici și medii, realizate împreună, care privează inamicul de inițiativă, astfel încât să poți crea condițiile pentru o victorie strategică".

Luarea inițiativei a fost întotdeauna recunoscută ca un principiu cheie al războiului. Mai bine ca inamicul să danseze pe melodia ta, decât să danseze pe a lui. Inițiativa este deosebit de importantă pentru partea mai slabă. Marii comandanți precum Napoleon sau națiuni precum Israelul în Războiul din 1967 au compensat inferioritatea numerică lovind mai întâi, puternic și continuu, pentru a menține inamicul dezechilibrat.

Aceasta este exact abordarea agresivă de care Ucraina va avea nevoie pentru a învinge o forță de invazie rusă superioară ca număr și putere de foc, dar neîndemânatică în ceea ce privește tactica și comanda. "Ucraina trebuie să treacă la ofensivă", a declarat Barros. "Ei trebuie să provoace un șoc în sistemul de comandă rusesc. Acest lucru îi obligă pe ruși să se gândească unde să-și prepoziționeze rezervele și unde să aloce anumite tipuri de resurse. Îi face să se îngrijoreze cu privire la care este adevăratul obiectiv ucrainean. Este aceasta este o simulare sau chiar încearcă ucrainenii să dezvolte un fel de mișcare aici?“

Ucraina nu își poate permite să treacă în defensivă

Cu toate acestea, afectată de deficitul de muniții din cauza blocării ajutorului SUA și consternată de eșecul contraofensivei sale de vară, Ucraina a trecut la o strategie de „apărare activă”. Ce presupune exact această strategie nu este clar, dar pare să implice menținerea în defensivă strategică în timp ce desfășurară atacuri locale pentru a încerca să păstreze fiecare centimetru de teritoriu și să decimeze trupele ruse de asalt.

Problema este cruntă. Ucraina pur și simplu nu își poate permite să treacă în defensivă și să se aștepte ca acest lucru să oprească Rusia, a spus Barros. Chiar dacă trupele ucrainene obțin unele victorii tactice, imaginea strategică pe termen lung va rămâne sumbră. Acesta a fost exact rezultatul când Germania nazistă a folosit o strategie de apărare mobilă în Ucraina în 1943-1944: contraatacuri ale blindatelor germane au distrus în mod repetat penetrările sovietice, dar germanii au fost în cele din urmă uzați pe măsură ce diviziile lor de elită panzer treceau din criză în criză.

Ceea ce este interesant este că comandanții de top ruși și ucraineni operează după același manual. Toși au fost instruiți în academiile militare sovietice, ceea ce a pus accentul pe preluarea inițiativei. „Este aceeași știință militară sovietică pe care Gherasimov (n.r. șeful Statului Major al armatei Rusiei) și Zalujnîi (fostul comandant-șef al armatei ucrainene) o pot invoca”, a spus Barros. „Inițiativa este extrem de importantă pentru ei”.

Ucraina și aliații săi occidentali vorbesc despre rămânerea în defensivă în 2024, în timp ce adună trupe, arme și muniții pentru o contraofensivă decisivă în 2025. Rusia probabil că nu va permite Ucrainei luxul de timp și pregătire.

"Rușii au fost inteligenți în ceea ce privește modul în care au exercitat presiuni asupra ucrainenilor în 2024", a declarat Barros. "Ei diminuează forțele pe care ucrainenii le-ar fi construit teoretic pentru 2025. Și apoi ajungem la un punct în 2025 în care toată lumea face presiuni asupra Ucrainei să desfășoare o nouă contraofensivă mare pentru a dovedi că Ucraina încă mai poate face acest lucru. Și atunci acest efort este, probabil, lipsit de resurse."

"Este prea optimist", a adăugat Barros. "Se mizează pe ideea unei singure operațiuni decisive. Dar rușii vor anticipa unde va fi probabil această operațiune și o vor învinge mai mult sau mai puțin eficient".

O strategie mai bună ar fi ca Ucraina să desfășoare operațiuni mai mici care să nu aibă ca scop paralizarea armatei ruse din Ucraina, ci să o țină în dezechilibru și să reacționeze la atacurile ucrainene, în loc să le conducă pe ale sale, a susținut Barros. Acest lucru ar putea pregăti terenul pentru o contraofensivă decisivă mai târziu, sau cel puțin ar putea îmbunătăți poziția Ucrainei în orice negocieri de pace.

"Aceste operațiuni mai mici, în decursul timpului și realizate cu pricepere, vor crea condițiile pentru un succes major", a declarat Barros. Alți experți au sugerat că căutarea unei bătălii decisive a devenit inutilă și că viitoarele conflicte vor fi războaie de uzură pe termen lung.

Dar pentru ca Ucraina să câștige inițiativa, există două elemente obligatorii, a spus Barros. Unul este că Ucraina trebuie să devină mai pricepută în războiul de manevre și să evite operațiunile stângace care i-au împiedicat contraofensiva din 2023. Dar simpla imitare a NATO - cum ar fi cele pentru spargerea câmpurilor de mine și a liniilor fortificate - nu va funcționa: fie pentru că Ucrainei îi lipsesc resursele, fie pentru că dronele și artileria cu rază lungă au făcut ca aceste tactici occidentale să fie depășite.

Ceea ce înseamnă că Ucraina va trebui să-și elaboreze propria abordare. „Cred că ucrainenii pot conduce un război de manevre dacă sunt instruiți și au resursele adecvate”, a spus Barros.

A doua condiție prealabilă este și mai dificilă. Pentru a prelua inițiativa, Ucraina trebuie să știe că va primi un flux constant și fiabil de ajutor occidental, mai degrabă decât livrări sporadice. O mână de arme occidentale ici și colo - cum ar fi obținerea a doar 14 tancuri britanice Challenger 2 - nu este suficient. "Statul major ucrainean nu are nicio garanție că vor mai veni și altele în viitor, iar acest lucru îl obligă să trateze aceste sisteme tactice nesemnificative ca pe niște resurse strategice", a declarat Barros. "Nu poți planifica să conduci o operațiune normală de pătrundere în care este în regulă să presupui că s-ar putea să pierzi 30% sau mai multe dintre tancurile tale dacă nu ești sigur că vor fi înlocuite”.

Quarterly Report - Editia 4

Iadul de la Vovciansk: Armata rusă lovește orașul cu sisteme grele de aruncătoare de flăcări VIDEO
Iadul de la Vovciansk: Armata rusă lovește orașul cu sisteme grele de aruncătoare de flăcări VIDEO
Forțele armate ucrainene controlează în prezent cea mai mare parte a orașului Vovciansk, în nordul regiunii Harkov, iar rușii distrug orașul cu lovituri aeriene, a declarat Nazar Voloșin,...
Putin caută o ieșire dintr-un război pe care l-a început, dar pe care nu-l poate duce până la capăt, susține George Friedman
Putin caută o ieșire dintr-un război pe care l-a început, dar pe care nu-l poate duce până la capăt, susține George Friedman
Sub conducerea președintelui Vladimir Putin, armata rusă a invadat Ucraina presupunând că înfrângerea fostei republici sovietice va fi rapidă și completă, aducând Rusia la granița de est...
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #atac, #defensiva, #kiev, #Occident , #Razboi Ucraina