Șeful CIA avertizează că Ucraina va pierde războiul anul acesta, dacă SUA nu îi vor trimite noi ajutoare militare

Vineri, 19 Aprilie 2024, ora 23:12
2017 citiri
Șeful CIA avertizează că Ucraina va pierde războiul anul acesta, dacă SUA nu îi vor trimite noi ajutoare militare
William Burns, șeful CIA/ FOTO: CNN

Directorul CIA, William Burns, a avertizat, joi, 18 aprilie, că, fără sprijinul SUA, Ucraina are slabe șanse să supraviețuiască și anul acesta atacului rusesc, potrivit CBS News.

Ucraina ar putea pierde până la sfârșitul anului sau, cel puțin, ar putea să îl aibă pe Putin într-o poziție în care el dictează termenii unei înțelegeri politice, a avertizat Burns, citat și de Politico.

"Cu impulsul - atât practic, cât şi psihologic - pe care l-ar oferi un ajutor militar, cred că ucrainenii sunt pe deplin capabili să reziste în 2024", a mai spus Burns într-un discurs la Centrul George W. Bush.

Pentru a ilustra lipsa de muniţie a armatei ucrainene, el a afirmat că două brigăzi - unităţi de peste 2.000 de soldaţi - aveau doar "15 obuze de artilerie pe zi" şi în total "42 de obuze de mortier".

În condiţiile unui ajutor occidental care se epuizează, Ucraina se confruntă cu o lipsă tot mai mare de resurse şi le cere partenerilor săi occidentali să-i livreze mai multe arme şi sisteme de apărare antiaeriană.

Camera Reprezentanților din SUA votează, sâmbătă, dacă va aproba sau nu ajutorul de 61 de miliarde de dolari așteptat de luni de zile de Ucraina și cerut cu disperare de președintele Zelenski. Reuters precizează că președintele Camerei Reprezentanților, republicanul Mike Johnson, nu are zile ușoare cu cei mai radicali, apropiați de Donald Trump, colegi de partid.

Aceștia blochează acordarea ajutorului de luni de zile, iar Johnson, scrie The New York Times, ar fi pregătit o întreagă strategie prin care să obțină votul final. Johnson, favorabil acordării ajutorului, e conștient că funcția sa de președinte al Camerei depinde de toți colegii săi republicani.

The Guardian explică diversele modificări față de forma aprobată în februarie în Senat prin care președintele Camerei încearcă să garanteze un rezultat pozitiv:

-o treime din ajutorul de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina ar reprezenta, de fapt, bani destinați reaprovizionării depozitelor americane de muniție;

-9 miliarde de dolari ajutor economic ar fi acordat sub forma unor împrumuturi, care pot fi însă „iertate”.

Nu este clar ce efect va avea avertismentul asupra votului de mâine. O altă declarație s-ar putea să decidă dacă Ucraina primește sau nu ajutorul mult așteptat. Fostul președinte Donald Trump, a spus, în ceea ce Reuters descrie drept o distanțare față de declarații anterioare, că „supraviețuirea Ucrainei e importantă pentru SUA”.

Dar afirmația a venit însoțită de o tiradă împotriva faptului că Europa nu ar ajuta suficient Ucraina, deci rămâne de văzut, precizează Reuters, cum vor interpreta declarația radicalii republicani.

Quarterly Report - Editia 4

NATO discută despre închiderea spațiului aerian din vestul Ucrainei. Unii aliați sunt gata să trimită trupe
NATO discută despre închiderea spațiului aerian din vestul Ucrainei. Unii aliați sunt gata să trimită trupe
Mai multe țări occidentale sunt din ce în ce mai hotărâte ca armatele lor să opereze direct pe teritoriul Ucrainei, iar unii membri NATO doresc să închidă spațiul aerian din vestul...
Cum vor afecta epurările din armata rusă ofensiva trupelor lui Putin pe frontul din Ucraina. ”Este un moment bun pentru a face acest lucru”
Cum vor afecta epurările din armata rusă ofensiva trupelor lui Putin pe frontul din Ucraina. ”Este un moment bun pentru a face acest lucru”
Trupele ruse au salutat, în general, arestările, dar analiștii, citați de publicația independentă rusă Novaia Gazeta Europe, spun că unitățile ai căror comandanți au fost încarcerați...
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #avertisment, #CIA, #ajutor, #SUA , #Razboi Ucraina