Avertismentul comandantului NATO în Europa: Ucraina va rămâne fără muniție și fără rachete de interceptare „într-un timp destul de scurt”

Joi, 11 Aprilie 2024, ora 11:26
787 citiri
Avertismentul comandantului NATO în Europa: Ucraina va rămâne fără muniție și fără rachete de interceptare „într-un timp destul de scurt”
Comandantul Suprem al Forțelor Întrunite ale NATO în Europa, generalul Christopher Cavoli/ FOTO: X

Comandantul Suprem al Forțelor Întrunite ale NATO în Europa, generalul Christopher Cavoli, a avertizat că, fără sprijinul american, Forțele Armate ale Ucrainei ar putea rămâne rapid fără muniție de artilerie și echipamente de apărare antiaeriană. Vorbind în Camera Reprezentanților a Congresului SUA, el a menționat că acest lucru ar lăsa Ucraina vulnerabilă la înfrângerea totală sau parțială în război, scrie zn.ua.

Acum, armata rusă produce cinci obuze de artilerie, față de una cât primește Ucraina. Dar în următoarele săptămâni, acest raport se poate dubla până la 10:1, a avertizat ofițerul, adăugând că în acest an armata Kievului „depinde într-adevăr” de sprijinul Statelor.

„Dacă o parte poate trage, iar cealaltă nu poate răspunde, partea care nu poate trage înapoi pierde. Deci miza este foarte mare”, a spus Cavoli. „Fără sprijinul nostru, Ucraina nu va putea câștiga."

Declarația generalului Christopher Cavoli este cea mai recentă dintr-o serie de avertismente din ce în ce mai tăioase referitoare la modul în care această întârziere prelungită a deblocării ajutorului american slăbește poziția Ucrainei pe câmpul de luptă.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat recent că „Ucraina va pierde războiul” dacă ajutorul militar american rămâne blocat în Congres. Ucraina se confruntă cu o lipsă continuă de muniție în absența unui sprijin militar suplimentar.

Un pachet de 60 miliarde de dolari pentru Kiev, cerut de preşedintele democrat Joe Biden, este blocat în Congresul american de mai multe luni.

Aceste fonduri au fost aprobate de Senat în februarie, dar susţinătorii lui Donald Trump din Camera Reprezentanţilor refuză să examineze textul în forma actuală - din cauza, între altele, a unei dispute mai largi privind imigraţia.

De departe cel mai important susţinător militar al Ucrainei, Statele Unite nu au mai trimis un pachet major de asistenţă Kievului din decembrie 2023.

Liderul republican al Camerei Reprezentanţilor din SUA, Mike Johnson, a refuzat să avanseze miercuri un calendar cu privire la ajutorul pentru Ucraina, dând asigurări că negocierile continuă, în pofida apelurilor repetate de a se trece la acţiune.

„Aleşii din Cameră continuă să dezbată calea de urmat”, s-a limitat el să spună.

Țările baltice și nordice vor ca NATO să ajute mai mult Ucraina

Țările nordice și baltice susțin un rol sporit al NATO în acordarea de asistență Ucrainei în războiul acesteia cu Rusia și sprijină aspirația acestei țări de a adera la UE, a declarat miercuri ministrul suedez de externe, Tobias Billstrom, într-o conferință de presă.

„Susținem un rol sporit al NATO în furnizarea de asistență legată de securitate pentru Ucraina și în coordonarea sprijinului și echipamentelor militare”, a declarat Billstrom după o reuniune a miniștrilor de externe nordici și baltici și a altor oficiali, scrie Reuters.

El a adăugat că cele opt națiuni nordice și baltice, la reuniunea de pe insula suedeză Gotland, au convenit să reunească un grup de experți care să ajute la sprijinirea eforturilor Ucrainei de a adera la Uniunea Europeană. „Acest lucru va oferi o oportunitate de a facilita calea Ucrainei spre aderarea în familia europeană”, a declarat Billstrom.

Quarterly Report - Editia 4

Cei 10 pași prin care lumea ar putea ajunge la un război nuclear. Avertismentele experților în securitate
Cei 10 pași prin care lumea ar putea ajunge la un război nuclear. Avertismentele experților în securitate
Un Vladimir Putin în plină expansiune ar putea face progrese serioase în Ucraina în această vară - prima sa mișcare pentru a arunca Europa într-un sângeros Al Treilea Război Mondial, au...
Prietenii lui Putin care ajută Rusia să răstoarne ordinea mondială condusă de SUA
Prietenii lui Putin care ajută Rusia să răstoarne ordinea mondială condusă de SUA
Vladimir Putin și-a încheiat vizita în China, unde legăturile sale calde cu președintele Xi Jinping au dus la un comerț în plină expansiune și la creșterea coordonării în domeniul...
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #comandant NATO, #munitii, #rachete , #Razboi Ucraina