Zeci de avioane rusești au dispărut în mod misterios. FSB face anchetă

Marti, 13 Februarie 2024, ora 00:12
6770 citiri
Zeci de avioane rusești au dispărut în mod misterios. FSB face anchetă
Elicopter Mi-8 FOTO captură YouTube

Autoritățile ruse investighează dispariția misterioasă a mai multor avioane, dintre care câteva au ajuns în mâinile forțelor ucrainene care se luptă cu trupele Moscovei, potrivit presei ruse.

Serviciul de securitate internă al Rusiei, FSB, analizează acuzațiile conform cărora Agenția Federală de Transport Aerian a Moscovei, Rosaviația, a trimis avioane civile rusești și elicoptere în țări, inclusiv „țări neprietenoase”, a informat luni ziarul rusesc Izvestia, susținut de stat.

„Serviciul Federal de Securitate a deschis două dosare penale – neglijență și abuz de putere – împotriva mai multor angajați ai Agenției Federale de Transport Aerian”, potrivit Izvestia . Angajații sunt „suspectați că au scos ilegal 59 de avioane și elicoptere din jurisdicția rusă”, după ce Moscova și-a lansat invazia Ucrainei în urmă cu aproape doi ani, relatează ziarul.

O serie de aeronave nedescoperite au fost folosite de Ucraina în operațiuni militare împotriva Rusiei, a informat Izvestia, citând două surse anonime ale forțelor de ordine ruse și o sursă anonimă din Ministerul Transporturilor din Moscova.

Ucraina a folosit mai multe elicoptere Mi-8, precum și un avion strategic multifuncțional Il-76, împotriva forțelor Moscovei din Ucraina, relatează ziarul.

Newsweek a contactat Agenția Federală de Transport Aerian a Rusiei, Ministerul Transporturilor și armata ucraineană pentru comentarii prin e-mail. Secretarul de presă al Kremlinului, Dmitri Peskov, a refuzat să răspundă luni întrebărilor despre investigația FSB, a informat agenția de presă de stat rusă Tass.

Ministerul Transporturilor a auditat registrele de evidență a aeronavelor civile ale Rosaviația în iulie 2023, iar neconcordanțele au dus la investigații penale, a relatat Izvestia. Angajații Agenției Federale de Transport Aerian au "eliminat" aeronave dintr-un registru al activelor civile "fără seturi complete de documente, au furnizat informații contradictorii și nesigure despre locația aeronavelor în afara Rusiei", potrivit ziarului, citând un purtător de cuvânt al Ministerului Transporturilor.

Agenția Federală de Transport Aerian se ocupă de sectorul aviației civile a țării și de controlul spațiului aerian al Rusiei. De asemenea, este responsabilă de certificarea "drepturilor de proprietate asupra aeronavelor și a tranzacțiilor aferente", potrivit guvernului rus.

Rusia a folosit pe scară largă elicopterul său Mi-8 în operațiunile din Ucraina. Elicopterul este folosit pentru transportul trupelor și este unul dintre cele mai utilizate elicoptere în rândul armatelor din lume. Există mai multe variante diferite ale Mi-8, inclusiv elicoptere folosite ca posturi de comandă aeropurtate și ca nave de luptă înarmate, potrivit armatei americane.

Kievul a declarat în mai multe momente, în cei aproape doi ani de război, că a doborât elicoptere Mi-8 rusești, inclusiv cu ajutorul sistemelor HIMARS, furnizate de SUA.

De asemenea, Ucraina a declarat în august 2023 că a reușit să convingă un pilot rus de Mi-8 să aterizeze pe teritoriul controlat de Kiev înainte de a confisca elicopterul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum va fi resuscitată industria de apărare a Europei. Planul unui complex militar continental, dezvăluit de Politico
Cum va fi resuscitată industria de apărare a Europei. Planul unui complex militar continental, dezvăluit de Politico
Noua strategie a este răspunsul blocului european la războiul din Ucraina și necesitatea de a reporni producția de arme și muniție. UE vrea să își pună industria de apărare pe picior...
Premierul Fico se plânge că Italia își va retrage sistemul de apărare antiaeriană din Slovacia pentru că este necesar în altă parte
Premierul Fico se plânge că Italia își va retrage sistemul de apărare antiaeriană din Slovacia pentru că este necesar în altă parte
Premierul slovac Robert Fico a anunțat că Italia va retrage sistemul de apărare antiaeriană SAMP/T din țară. „Am primit un mesaj de la guvernul italian că sistemul italian de apărare...
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #disparitie, #avioane, #ancheta, #FSB , #Razboi Ucraina