Dictatorul din Belarus nu se lasă mai prejos decât Putin. Va candida și în 2025

Duminica, 25 Februarie 2024, ora 22:44
1887 citiri
Dictatorul din Belarus nu se lasă mai prejos decât Putin. Va candida și în 2025
Autoproclamatul președintel al Belarusului, Aleksandr Lukașenko. FOTO:Belta

Autoproclamatul președinte al Belarusului, Aleksander Lukașenko, a anunțat că intenționează să candideze din nou la alegerile prezidențiale din 2025.

El le-a spus jurnaliştilor despre acest lucru duminică, 25 februarie, la secţia de votare din Minsk, după ce a votat în cadul alegerilor locale şi pentru camera inferioară a parlamentului.

„Merg, mă duc, mă duc. Spune-le că plec! Și cu cât situația va fi mai dificilă, cu atât mai activ vor agita societatea noastră, inclusiv pe tine. Pentru mine, credeți-mă, acest lucru este foarte important - nicio persoană, un președinte responsabil nu își va abandona oamenii care l-au urmat în luptă. Cu cât te stresează mai mult pe tine, pe mine și societatea, cu atât voi merge mai repede la aceste alegeri. Nu vă faceți griji, vom face ceea ce este necesar pentru Belarus”, a declarat Lukașenko, citat de agenția de stat Belta.

Totodată, el a adăugat că „nicăieri în lume nu există alegeri atât de deschise, oneste, cu principii ca în Belarus”. „Aceasta este o sărbătoare pentru noi. A fost mereu așa. Facem politică sinceră, cinstită și astfel de alegeri”.

El a mai adăugat că „va fi dificil de răsturnat guvernul din Belarus chiar și în cel mai radical mod”. Aleksandr Lukașenko este la putere în Belarus din 1994, adică de 30 de ani.

După alegerile prezidențiale din 2020, opoziția din Belarus nu a recunoscut rezultatele votului, susținând falsificări masive. Apoi au avut loc proteste în ţară, care au fost înăbușite violent de forţele de ordine . Drept urmare, unii dintre liderii opoziției au ajuns în închisori sau au fugit în străinătate.

Dictatorul Lukașenko se simte pe cai mari de când s-a pus la dispoziția lui Putin și acesta a transferat câteva arme nucleare pe teritoriului Belarusului. EL a spus că Belarus are tot ce îi trebuie pentru a-și garanta propria apărare și pentru a provoca „daune inacceptabile” inamicului.

Vorbind despre pregătirea forțelor de luptă ale Belarusului în cadrul unei întâlniri extinse cu conducerea organelor de stat ale sistemului de securitate națională marți, 20 februarie, Lukașenko a spus că, pentru a consolida capacitățile de apărare ale țării, instruirea personalului agențiilor de securitate a fost ajustată ținând cont de specificul purtării războaielor moderne.

Potrivit acestuia, exercițiile comune cu unități ale forțelor armate ruse și luptători „Wagner” „au dat rezultate”.

El a mai declarat că Belarus își consolidează potențialul militar-tehnic, în special, furnizarea de noi modele de echipamente continuă.

În plus, dictatorul a menționat armele nucleare tactice desfășurate pe teritoriul țării, numindu-le „cel mai important element de descurajare a oricărui adversar”.

„Avem tot ce ne trebuie pentru a ne garanta propria protecție și, așa cum spun armata, pentru a provoca pagube inacceptabile inamicului”, a subliniat Lukașenko.

La sfârșitul lunii decembrie 2023, Lukașenko a raportat că țara sa a primit de la Rusia toate armele nucleare tactice pe care trebuia să le primească. Și deja în ianuarie anul acesta, Belarus a permis utilizarea armelor nucleare pentru prima dată în doctrina sa militară.

Ministrul polonez de externe Radoslaw Sikorski a declarat că represiunile din Belarus sunt la un nivel înalt. "Ne amintim cu toții că ultimele alegeri prezidențiale au fost falsificate. Cu toții ne amintim că valul de represiuni nu se atenuează. Proporțional cu numărul populației, acestea sunt represiuni mai grave decât în ​​timpul legii marțiale. Vreau să reamintesc că astăzi există mai mulți prizonieri politici în Rusia și Belarus decât în ​​Uniunea Sovietică pe vremea lui Leonid Brejnev”, asunșiniat șeful diplomației poloneze.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Politico: Eșecul Occidentului de a trimite arme la Kiev îl ajută pe Putin să câștige războiul din Ucraina
Politico: Eșecul Occidentului de a trimite arme la Kiev îl ajută pe Putin să câștige războiul din Ucraina
Întrebați un soldat ucrainean dacă mai crede că Occidentul va sta alături de Kiev "atât timp cât va fi nevoie". Această promisiune sună a gol când au trecut patru săptămâni de când...
Liderii UE se concentrează asupra Iranului, dar sunt incapabili să demonstreze o forță reală împotriva lui Putin
Liderii UE se concentrează asupra Iranului, dar sunt incapabili să demonstreze o forță reală împotriva lui Putin
Două conflicte vor concura pentru a atrage atenția liderilor UE care se vor reuni în această săptămână pentru un summit. Unul este cel din Ucraina, unde pot face diferența, și celălalt...
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #Belarus, #Aleksandr Lukasenko, #prezidentiale , #Razboi Ucraina