Ucrainenii au doborât pentru prima dată un bombardier strategic rusesc. Cu ce armă l-au lovit

Vineri, 19 Aprilie 2024, ora 23:01
7223 citiri
Ucrainenii au doborât pentru prima dată un bombardier strategic rusesc. Cu ce armă l-au lovit
Bombardier strategic rusesc TU 22M 3/ FOTO: TASS

Forțele ucrainene au doborât, vineri 19 aprilie, pentru prima dată un bombardier strategic rusesc cu rază lungă de acțiune, TU-22M3 (cod NATO: Backfire). Kyiv Post scrie că a fost o operațiune planificată și executată de Direcția principală de informații a armatei Ucrainei (GUR).

Sursa Kyiv Post a precizat că a fost folosit un sistem de apărare antiaeriană S-200 pentru a doborî avionul rusesc la aproximativ 300 de kilometri de Ucraina.

Potrivit GUR, a folosit același tip de rachetă pentru a doborî avionul Tu-22M3, așa cum au făcut-o anterior pentru a doborî un avion rusesc A-50 cu rază lungă de acțiune radar și control. În ciuda avariilor, bombardierul a încercat să se întoarcă la bază înainte de a se prăbuși în zona Stavropol.

"Trebuie remarcat faptul că aceasta este prima distrugere a unui bombardier strategic în aer în timpul unei misiuni de luptă în timpul invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina", a precizat GUR.

Anterior, guvernatorul teritoriului Stavropol din Rusia a confirmat că un avion s-a prăbușit pe un câmp din districtul Krasnogvardeiski, fără a provoca pagube. În postarea sa inițială, acesta a precizat că echipajul aeronavei s-a ejectat în siguranță, fără a fi rănit.

Un videoclip a fost distribuit pe scară largă atât pe rețelele de socializare ucrainene, cât și pe cele rusești, în care se vede cum bombardierul lovit se rotește în timp ce cade la sol.

Potrivit unui comunicat al Ministerului rus al Apărării, aeronava s-a prăbușit după ce a suferit o "defecțiune tehnică" la întoarcerea după încheierea unei misiuni de luptă. Comunicatul a precizat că la bordul avionului nu se aflau muniții în momentul prăbușirii.

Presa rusă a relatat că doi membri ai echipajului au fost transferați la spital. Echipele de căutare au găsit un al treilea membru al echipajului decedat și îl căutau în continuare pe cel de-al patrulea.

Forțele aeriene ucrainene au declarat pe canalul său de Telegram că acest TU-22M3 a participat la un atac rusesc asupra Ucrainei în timpul nopții, când au fost folosite 22 de tipuri diferite de rachete și 14 drone de atac Shahed. Toate dronele și 15 dintre rachete au fost interceptate. Probabil că aeronava atras câteva dintre rachetele de croazieră Kh-22.

Bombardierul Tu-22M3

Tupolev Tu-22M3 este un bombardier supersonic, cu aripi cu geometrie variabilă, cu rază lungă de acțiune strategică și de atac maritim, dezvoltat de Biroul de Proiectare Tupolev în anii 1960 și modernizat între 1977 și 1993, fiind construite aproape 270 de exemplare. Avionul a fost unul dintre cele folosite în mod regulat pentru a ataca orașele ucrainene cu rachete de croazieră.

Ce este sistemul de apărare antiaeriană S-200?

S-200 (cod NATO: SA-5 Gammon) este un sistem de rachete antiaeriene cu rază lungă de acțiune, dezvoltat pentru prima dată în URSS în anii 1960, cu o rază de acțiune de aproximativ 160 de kilometri. De atunci, sistemul a fost supus unor actualizări și modernizări.

Cele mai recente versiuni de apărare antiaeriană sunt rezistente la bruiajul electronic și sunt destinate să angajeze avioane de luptă, rachete de croazieră și drone la altitudini de 0,3-40 de kilometri care zboară cu peste 4000 km/h și la distanțe de până la 300 de kilometri.

Quarterly Report - Editia 4

Apar tot mai multe dovezi că rușii se amestecă în procesul electoral din Europa
Apar tot mai multe dovezi că rușii se amestecă în procesul electoral din Europa
Războiul Rusiei în Europa a început deja, cu un val de atacuri incendiare, bătăi, explozii și atacuri cibernetice care au loc pe întreg continentul. În ultimele luni, Moscova ar fi...
Debutul prematur al ofensivei în nordul regiunii Harkov a fost un eșec pentru Rusia, susțin analiștii americani
Debutul prematur al ofensivei în nordul regiunii Harkov a fost un eșec pentru Rusia, susțin analiștii americani
Începerea prematură a operațiunilor ofensive rusești a subminat succesul Rusiei în nordul regiunii Harkov, potrivit analiștilor Institutului pentru Studiul Războiului (ISW). Conform...
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #bombardier strategic, #sistem S 200 , #Razboi Ucraina