Țara în care rușii, iranienii și ucrainenii se înghesuie să-și cumpere locuințe. De ce vest europenii preferă să stea în chirie?

Sambata, 20 Aprilie 2024, ora 23:20
10649 citiri
Țara în care rușii, iranienii și ucrainenii se înghesuie să-și cumpere locuințe. De ce vest europenii preferă să stea în chirie?
Inflația din Turcia va urca la 75% în vara lui 2024 FOTO: Britannica

Cetățenii din Ucraina cumpără în prezent în mod activ proprietăți în Turcia. Cu toate acestea, cererea de proprietăți imobiliare în Turcia a scăzut la jumătate (cu 48%) în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, relatează 24tv.ua.

Potrivit unui raport al Agenției de Stat de Statistică din Turcia, rușii și iranienii îi devansează pe ucraineni în ceea ce privește achizițiile de proprietăți. În special, în luna martie, cetățenii ruși au cumpărat 411 case în Turcia. Rușii sunt urmați de cetățenii iranieni cu 182 de case, apoi de ucraineni cu 129 de case și de cetățenii irakieni cu 82 de case.

Așa cum era de așteptat, cei mai mulți străini cumpără locuințe în Istanbul, urmați de proprietățile din Antalya și Mersin.

Potrivit raportului statistic, în perioada ianuarie-martie a acestui an, 5685 de locuințe au fost vândute străinilor în Turcia. Numai în luna martie au fost vândute 1778 de locuințe străinilor, ceea ce reprezintă o scădere de 47,9% față de martie 2023.

Înainte de invazia Rusiei, investitori din întreaga lume erau interesați de proprietăți imobiliare în Ucraina. Și, în timp ce investitorii americani și europeni erau atrași mai mult de zonele centrale ale marilor orașe (mai ales pentru a le închiria turiștilor străini), investitorii asiatici cumpărau apartamente în noile clădiri de clasă economică și căutau toate modalitățile posibile de a obține un permis de ședere în Ucraina.

Motivul principal al interesului investitorilor străini au fost prețurile imobiliare relativ mici și costurile de trai relativ scăzute, plus un climat bun, natură minunată etc. Și, de asemenea, - prețuri mari pentru locuințe în țara de origine.

De ce vest europenii preferă să închirieze locuințele

O mare parte din europeni locuiesc în apartamente închiriate. Unii de-a lungul vieții. Sta și pentru că prețurile proprietăților au crescut vertiginos. Iar dobânzile scăzute la creditele ipotecare nu ajută prea mult . La urma urmei, dacă prețul pe matru „pătrat” este mare, costul chiar și al unui apartament mic va deveni prea mare, chiar și la rate ipotecare mici. Prin urmare, de multe ori prețul locuințelor poate fi inaccesibil chiar și pentru clasa de mijloc.

Lucrurile se înrăutățesc pentru cumpărători și atunci când ratele ipotecare cresc. Și cresc. În Europa, a început în 2022 (versiunea oficială se datorează inflației). Apoi ratele ipotecare au sărit de la 2% la aproximativ 4%. Și deși salariile în Europa cresc și ele, cei care mai pot cumpăra o casă au scăzut.

Salariile șși pensiile europenilor le permit închirierea de locuințe ieftine. Apartamentele sociale sunt populare. În plus, există diverse dotări speciale cu îngrijire medicală și îngrijire pentru persoanele în vârstă, astfel încât achiziționarea unui imobil ca proprietate pentru pensionari își pierde sensul.

Europenii preferă să închirieze o casă decât să o cumpere și din alte motive. În primul rând, sunt taxe pe proprietate excesiv de mari stabilite de autoritățile locale. În plus, de exemplu, tinerii preferă să investească în ei înșiși (călătorii, divertisment, sănătate etc.). Acest lucru le permite să fie mobili, ceea ce face mai ușor să schimbe locul de reședință în cazul obținerii unui nou loc de muncă sau dacă au posibilitatea de a avea condiții de viață mai bune într-o altă țară sau chiar pe alt continent.

Dacă până în 2022 prețurile locuințelor în Europa au crescut lent, din primăvara lui 2022 pur și simplu au sărit, deoarece piața a început să fie presată de cererea de refugiați din cauza războiului din Ucraina. (Acum, chiria locuințelor în Polonia s-a dublat.) Prețurile locuințelor în centrul orașului Zurich au crescut cu peste 10.000 USD/mp. m (de la 16.690 la 26.994 euro/mp).

Prețurile din Londra nu s-au schimbat atât de vizibil — de la 15.694 la 17.183 euro/mp. Cu toate acestea, Londra este atât de scumpă pentru a trăi în centru încât nici măcar avocații care lucrează la Curtea Internațională de Justiție nu își pot permite să cumpere un apartament acolo. Un exemplu concret: un apartament mic cu o suprafață de 40 de metri pătrați în centrul Londrei a costat 400.000 de euro în 2023.

O creștere atât de puternică ar putea provoca o nouă criză pe piață. Cu toate acestea, în 2023 a avut loc o ajustare a prețurilor în Europa - acestea au scăzut în medie cu 1,1% în UE, iar în nouă țări s-au schimbat mai semnificativ, iar această tendință persistă.

Astfel, Germania a înregistrat cel mai puternic declin anual într-un trimestru din 2023 (cu 9,9%), urmată de Danemarca (cu 7,6%) și Suedia (cu 6,8%). În schimb, cea mai mare creștere a prețurilor a fost în Croația (13,7%), precum și în Bulgaria (10,7%) și Lituania (9,4%).

Piața imobilelor de birouri nu trece prin cele mai bune vremuri

Piața imobilelor de birouri nu trece prin cele mai bune vremuri, investițiile în ele au scăzut semnificativ, la fel ca și prețurile. Deși după sfârșitul epidemiei, multor investitori li s-a părut că piața imobilele de birouri își va reveni, acest lucru nu s-a întâmplat, în mare parte datorită progresului tehnologic, dezvoltării inteligenței artificiale și a altor tehnologii moderne.

În ceea ce privește bunurile imobiliare de retail, acestea continuă să fie înlocuite de comerțul online, așa că cererea pentru el este, de asemenea, în scădere. Doar imobilele pentru depozitele de producție sunt încă la cerere, dar și acest segment înregistrează prețuri mai mici și mai puține investiții.

Potrivit Global Investors in Real Estate (CBRE), în al patrulea trimestru al anului 2023, investițiile în imobiliare comerciale au scăzut cu 37% față de aceeași perioadă a anului trecut (la 157 de miliarde de dolari). Volumul anual al anului 2023 a scăzut cu 47% față de 2022 (la 647 miliarde de dolari).

Ratele ridicate ale dobânzilor, condițiile stricte de creditare și o încetinire a economiei globale vor diminua activitatea de investiții imobiliare cel puțin în prima jumătate a anului 2024.

Dacă băncile centrale încep să scadă ratele dobânzilor și scade volatilitatea piețelor financiare, activitatea investițională va începe să se redreseze în a doua jumătate a anului 2024. CBRE estimează că volumul investițiilor globale va crește cu 7% în acest an, în special în America cu 5%, în Europa cu 10% și cu 5-10% în regiunea Asia-Pacific.

Quarterly Report - Editia 4

Scholz a povestit ce i-a spus Putin în ajunul invaziei Ucrainei
Scholz a povestit ce i-a spus Putin în ajunul invaziei Ucrainei
Cancelarul german, Olaf Scholz, care se opune folosirii armelor germane împotriva unor ținte din Rusia, a dezvăluit că președintele rus Vladimir Putin i-a spus, în ajunul invaziei la scară...
Tancul american Abrams se întoarce pe frontul din Ucraina după ce a fost „modernizat”
Tancul american Abrams se întoarce pe frontul din Ucraina după ce a fost „modernizat”
Tancurile americane Abrams trimise pe frontul din Ucraina au primit „îmbunătăţiri”: o cuşcă metalică deasupra turelei şi blindaj reactiv suplimentar. Statele Unite au livrat 31 de...
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #achzitii, #locuinte, #Turcia, #europeni , #Razboi Ucraina