Rusia reînvie tradiția comisarilor politici sovietici. Toți candidații trebuie să fie aprobați de Vladimir Putin

Vineri, 01 Martie 2024, ora 22:44
2242 citiri
Rusia reînvie tradiția comisarilor politici sovietici. Toți candidații trebuie să fie aprobați de Vladimir Putin
Președintele rus Vladimir Putin, pe urmele lui Stalin/ FOTO: X

Putin a numit comisari politici în instituțiile guvernamentale pentru a „întări patriotismul” și „a asigura înțelegerea politicii de stat” în rândul angajaților statului, scrie Meduza.io.

Scurgerile de documente interne din administrația prezidențială rusă au dezvăluit existența unui ordin prezidențial cu numărul 106, care a fost semnat în februarie 2023 și clasificat drept „doar pentru uz oficial”.

Acest decret dispune crearea „șefilor adjuncți pentru afaceri publice și politice” pentru a servi în organismele guvernamentale federale. Acești „comisari politici” urmează să fie recrutați din cadrul instituțiilor guvernamentale, în primul rând dintre cei angajați în prezent. Toți candidații trebuie să fie aprobați de administrația prezidențială.

În aprilie 2022, ziarul rus Kommersant, citând surse din administrația prezidențială, a scris că Kremlinul a venit cu ideea de a crea un institut pentru comisari politici asemănător cu unul care a existat în perioada sovietică. Potrivit surselor, acest lucru a fost ca răspuns la faptul că „s-a constatat că anumite agenții guvernamentale se confruntă cu probleme de loialitate față de acțiunile actuale ale autorităților”. Deși ordinul lui Putin menționează doar agențiile guvernamentale, Kommersant a scris că acești comisari politici pot apărea și în companiile de stat.

Meduza și iStories au găsit recomandările metodologice corespunzătoare „pentru organizarea și desfășurarea activității publice și politice” pe site-ul Agenției Federale pentru Managementul Resurselor Naturale. Recomandările spun:

Circumstanțele geopolitice provocatoare din lume, amenințările la adresa securității și independenței făcute de țările neprietenoase față de Federația Rusă [și] operațiunea militară specială în curs de desfășurare necesită autorităților statului să desfășoare o muncă sistematică și eficientă pentru a forma și menține un nivel moral, politic și psihologic excepțional, abilități în rândul oficialilor guvernamentali și al angajaților, un simț al responsabilității pentru soarta Patriei, să întărească patriotismul și identitatea civică rusă, să asigure o înțelegere profundă și sprijin pentru politicile internaționale și interne ale statului rus.

Documentul continuă: pentru a obține un „patriotism consolidat”, se va desfășura un set cuprinzător de „evenimente educaționale” cu angajații agenției (inclusiv întâlniri cu veteranii războiului din Ucraina).

Executarea ordinului lui Putin privind numirea comisarilor politici va presupune:

- Formarea unei baze de date „a angajaților Ministerului Științei și Învățământului Superior al Rusiei care îndeplinesc criteriile relevante, cu scopul de a se asigura că participă la alegeri la diferite niveluri”;

- Organizarea „monitorizării atitudinilor politice și preferințelor electorale” ale profesorilor și studenților;

- Organizarea de „întâlniri cu experți pe probleme actuale în politicile științifice și educaționale și evenimente publice și politice semnificative” pentru „creșterea nivelului de alfabetizare publică și politică în rândul angajaților Ministerului Științei și Învățământului Superior al Rusiei”.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Boris Johnson: Dacă republicanii vor să facă din nou America mare, nu își vor începe președinția cu victoria lui Putin
Boris Johnson: Dacă republicanii vor să facă din nou America mare, nu își vor începe președinția cu victoria lui Putin
Fostul premier britanic Boris Johnson este convins că Statele Unite nu vor fi din nou grozave, așa cum a promis cel de-al 45-lea președinte și potențial candidat al Partidului Republican la...
Ce au aflat diplomații europeni despre planul lui Donald Trump pentru Ucraina
Ce au aflat diplomații europeni despre planul lui Donald Trump pentru Ucraina
Trump ar putea folosi ajutorul militar acordat Ucrainei ca pârghie pentru a forța Moscova și Kievul să se așeze la masa negocierilor. "Unii diplomați străini de la Washington au fost...
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #comisari politici, #Vladimir Putin , #Razboi Ucraina