Rusia concentrează trupele lângă Kupiansk, Ucraina construiește „fortificații puternice”

Luni, 26 Februarie 2024, ora 23:49
3125 citiri
Rusia concentrează trupele lângă Kupiansk, Ucraina construiește „fortificații puternice”
Tancuri rusești FOTO Hepta

Rusia continuă să-și concentreze forțele în apropiere de Kupiansk din regiunea Harkov, care rămâne ținta principală pentru Rusia în această zonă a liniei de front a Ucrainei, a declarat Illia Evlaș, purtătorul de cuvânt al Grupului Operațional și Strategic Hortiția din Ucraina, luni, 26 februarie.

Kupiansk, un punct logistic crucial care a fost ocupat temporar de Rusia în 2022, se află sub presiunea reînnoită din partea trupelor Moscovei.

Forțele ucrainene, la rândul lor, au construit o linie de apărare și „fortificații puternice” lângă Kupiansk, „folosind cu pricepere trăsăturile peisajului”, a declarat Evlaș la televiziunea națională.

Situația din sector este „foarte dificilă”, potrivit lui Evlaș, Rusia utilizând o cantitate mare de echipamente și desfășurând rezerve, soldați mobilizați și unități formate din deținuți.

Armata Rusiei întărește, de asemenea, granița cu regiunea Harkov pentru a preveni posibilele raiduri transfrontaliere în teritoriul rus, a adăugat Evlaș.

Armata ucraineană a confirmat luni că s-a retras din micul sat Lastocikine, situat la circa 5 km nord-vest de oraşul Avdiivka (est) abandonat în urmă cu mai bine de o săptămână, transmite Reuters.

'Forţele armate ucrainene s-au retras din satul Lastocikine pentru a organiza apărarea (...) şi a împiedica inamicul să înainteze în direcţia vestică ', a declarat la televiziune Dmitro Lihovi, purtător de cuvânt al comandamentului operaţional ucrainean din zonă.

Lihovi a spus că o nouă linie defensivă va fi stabilită la câţiva kilometri vest de Lastocikine.

Ministerul rus al Apărării a indicat pe Telegram că trupele sale au 'eliberat' acest sat, continuându-şi înaintarea în acest sector după ce au preluat controlul asupra oraşului industrial Avdiivka la mijlocul lunii, în prima cucerire teritorială majoră după cea a localităţii Bahmut în mai 2023.

În pofida pierderilor umane importante, armata rusă pare încrezătoare şi a revendicat în ultimele săptămâni cucerirea mai multor sate.

De partea cealaltă, forţele ucrainene suferă de o lipsă de muniţii şi dificultăţi de recrutare.

În ultimele zile, responsabili ucraineni, în frunte cu preşedintele Volodimir Zelenski, le-au cerut aliaţilor occidentali să le livreze mai multe arme şi mai rapid.

'Chestiunea de a şti dacă Ucraina va pierde, dacă situaţia va fi foarte dificilă şi dacă va exista un mare număr de victime depinde de voi, de partenerii noştri, de lumea occidentală', a prevenit Zelenski duminică, când ţara sa a intrat în cel de-al treilea an de război cu Rusia.

După capturarea Avdiivka, Rusia și-a intensificat eforturile ofensive în mai multe sectoare ale frontului Ucrainei, probabil pentru a întinde forțele ucrainene, susțin serviciile secrete britanice.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a avertizat că Rusia și-ar putea replica tacticile de succes de la Avdiivka la o scară mai mare dacă Occidentul continuă să întârzie asistența militară.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Țara în care rușii, iranienii și ucrainenii se înghesuie să-și cumpere locuințe. De ce vest europenii preferă să stea în chirie?
Țara în care rușii, iranienii și ucrainenii se înghesuie să-și cumpere locuințe. De ce vest europenii preferă să stea în chirie?
Cetățenii din Ucraina cumpără în prezent în mod activ proprietăți în Turcia. Cu toate acestea, cererea de proprietăți imobiliare în Turcia a scăzut la jumătate (cu 48%) în...
În cât timp vor ajunge în Ucraina armele și munițiile promise de americani. "Este esențial să ne mișcăm rapid"
În cât timp vor ajunge în Ucraina armele și munițiile promise de americani. "Este esențial să ne mișcăm rapid"
Camera Reprezentanților a SUA a votat pentru acordarea unui ajutor de 61 de miliarde de dolari Ucrainei și aliaților săi. 311 legislatori au votat în favoarea proiectului de lege. Înainte...
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #concentrare trupe, #kupiansk, #fortifica ii , #Razboi Ucraina