China se teme că pierde influența asupra Coreei de Nord în favoarea Rusiei. Care ar fi consecințele

Vineri, 12 Aprilie 2024, ora 23:50
2238 citiri
China se teme că pierde influența asupra Coreei de Nord în favoarea Rusiei. Care ar fi consecințele
Kim a stat o săptămână în Rusia, unde a fost întreținut de Putin FOTO Hepta

Liderul chinez Xi Jinping a trimis un înalt oficial la Phenian pentru a-și reafirma „prietenia profundă” cu Coreea de Nord, pe măsură ce preocupările cresc la Beijing și la Washington cu privire la alianța înfloritoare a dictatorului Kim Jong-un cu cel rus Vladimir Putin, scrie Financial Times.

Cel de-al treilea membru al Comitetului Permanent al Biroului Politic al Partidului Comunist din China, Zhao Leji, a vizitat Phenianul. A fost prima întâlnire la un nivel atât de înalt între Coreea de Nord și China în aproape cinci ani.

Beijingul nu a oferit detalii cu privire la scopul vizitei de trei zile a lui Zhao, care a început joi, 11 aprilie, și coincide cu aniversarea a 75 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre cele două țări, dar analiștii spun că deplasarea reflectă disconfortul Chinei față de influența Rusiei asupra Peninsulei Coreene.

Yun Sun, director al programului pentru China al Centrului Stimson, a declarat că, deși apropierea dintre Kim și Putin nu reprezintă o amenințare imediată pentru China, Beijingul ar fi nemulțumit să își piardă influența pe termen lung asupra Coreei de Nord, deoarece este perceput ca parte a unei "alianțe" trilaterale cu Moscova și Pyongyang și ca participant la orice mișcare a lui Kim sau Putin de a crește tensiunile militare în regiune.

"Disconfortul este o caracteristică foarte bună. Dacă Coreea de Nord primește tehnologie pentru armament din partea Rusiei, RPDC va avea o tehnologie mai bună și oportunități mai bune pentru provocări. Aceasta este cea mai semnificativă preocupare potențială pentru China", a adăugat ea.

Kim s-a întâlnit cu Putin în timpul unei vizite în Rusia în septembrie anul trecut, iar dictatorul rus este de așteptat să viziteze Phenianul în acest an. Kim s-a întâlnit ultima dată cu Xi în 2019.

„Este pentru prima dată în ultimii ani când legăturile dintre Moscova și Phenian au devenit mai strânse decât între Beijing și Phenian”, a declarat Ramon Pacheco Pardo, expert în Coreea de Nord la King's College din Londra.

Luna trecută, ziarul Financial Times a raportat că navele nord-coreene au început să efectueze curse regulate către Orientul Îndepărtat al Rusiei pentru a încărca produse petroliere, sfidând sancțiunile ONU.

Dictatorul nord-coreean intenționează să pună Beijingul și Moscova unul împotriva celuilalt

Experții au spus că petrolul a fost furnizat ca plată pentru mii de containere de muniție pe care Coreea de Nord le-a furnizat Rusiei în ultimele șase luni pentru războiul său împotriva Ucrainei. La sfârșitul lunii martie, Rusia a respins prelungirea mandatului grupului de sancțiuni al ONU împotriva Coreei de Nord, în timp ce Beijingul s-a abținut de la vot.

Întărirea legăturilor dintre Kim și Putin a ridicat semne de întrebare dacă dictatorul nord-coreean intenționează să pună Beijingul și Moscova unul împotriva celuilalt.

„Kim vrea să se întoarcă la vremurile Războiului Rece, când Coreea de Nord avea doi sponsori pe care i-ar putea încuraja să concureze între ei”, a declarat Park Byung-kwan, directorul Centrului pentru Cooperare Internațională la conducerea de stat din Coreea de Sud. Institutul pentru Strategia de Securitate Națională.

Potrivit analistului, China nu va fi fericită să vadă întărirea relațiilor dintre Coreea de Nord și Rusia, deoarece acest lucru ar putea reduce influența Beijingului asupra Phenianului.

Ministerul de Externe al Chinei a declarat săptămâna aceasta că vizita lui Zhao reflectă „prietenia profundă” dintre cele două țări și „importanța mare pe care Beijingul o acordă relațiilor sale” cu Coreea de Nord. Oficialii chinezi dau vina pe SUA și prezența militară extinsă în regiune pentru creșterea tensiunilor.

Shi Yinhong, profesor de relații internaționale la Universitatea Renmin din Beijing, a declarat că poziția lui Zhao în Comitetul permanent îi conferă un statut „mult mai mare decât cel al miniștrilor de externe”, iar China este conștientă de relația din ce în ce mai strânsă dintre Coreea de Nord și Rusia.

Dar el a adăugat că relaţiile Beijingului cu Federaţia Rusă au devenit, de asemenea, „şi mai strânse”, în ciuda „anumitelor dificultăţi” asociate războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

Kim jong-un, încurajat să reia testele nucleare

Diplomații occidentali sunt îngrijorați de faptul că sprijinul Federației Ruse ar putea încuraja Coreea de Nord să-și sporească testele de arme, eventual să efectueze primul său test nuclear din 2017.

„Știind că Consiliul de Securitate al ONU nu va face nimic, Kim poate deveni mai îndrăzneț, capabil să efectueze teste la care s-ar fi gândit de două ori în trecut. Aceasta include, potențial, un test nuclear”, spune Pacheco Pardo.

Andrei Lankov, expert în Coreea de Nord la Universitatea Kookmin din Seul, spune că sprijinul Chinei pentru regimul Kim a crescut pe măsură ce relația sa cu SUA s-a înrăutățit.

"China consideră că interesul său național vital este supraviețuirea pe termen lung a regimului nord-coreean ca mijloc de a menține Peninsula Coreeană divizată și trupele americane departe de granițele sale. Acest lucru nu se va schimba", a spus Lankov.

El a sugerat că Beijingul ar fi de fapt „mulțumit” că armele nord-coreene sunt furnizate Rusiei.

"China nu vrea să se găsească într-o situație în care Moscova devine din ce în ce mai disperată și imploră arme. În schimb, Coreea de Nord furnizează arme - aceasta este o soluție convenabilă", a explicat Lankov.

Este timpul să înțelegem că Rusia, Iranul, Coreea de Nord, Siria și un grup de „tovarăși” acționează în mod deliberat, se pregătesc de mult și au planuri și intenții să le ducă până la capăt. Întârzierea unui răspuns adecvat este extrem de periculoasă, consideră expertul.

Quarterly Report - Editia 4

Acorduri secrete și „contrabandă“. Cum înarmează Marea Britanie și aliații săi Ucraina
Acorduri secrete și „contrabandă“. Cum înarmează Marea Britanie și aliații săi Ucraina
La aproximativ 97 km de granița de sud-est a Poloniei, un mic aeroport regional a devenit o piesă centrală în cursa Occidentului pentru înarmarea Ucrainei. Aici, pe flancul estic al NATO,...
La îndemnul lui Putin, Coreea de Nord ar putea pregăti „surpriza din octombrie“, înainte de alegerile din SUA
La îndemnul lui Putin, Coreea de Nord ar putea pregăti „surpriza din octombrie“, înainte de alegerile din SUA
Administrația președintelui american Joe Biden este din ce în ce mai îngrijorată de faptul că alianța militară în expansiune a dictatorului rus Vladimir Putin cu liderul nord-coreean Kim...
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #Coreea de Nord, #arme, #China , #Razboi Ucraina