Putin a început să-și bage nasul în deciziile tactice din Ucraina. Posibila legătură cu cea mai sângeroasă ambuscadă în care au fost prinși rușii

Marti, 17 Mai 2022, ora 12:41
11009 citiri
Putin a început să-și bage nasul în deciziile tactice din Ucraina. Posibila legătură cu cea mai sângeroasă ambuscadă în care au fost prinși rușii

Vladimir Putin s-a implicat atât de personal în războiul din Ucraina încât ia decizii operaționale și tactice „la nivelul unui colonel sau brigadier”, potrivit surselor militare occidentale, citate de The Guardian.

Liderul de la Kremlin și-a băgat nasul și la determinarea mișcării forțelor în Donbas, unde săptămâna trecută invadatorii ruși au suferit o înfrângere sângeroasă, încercând de mai multe ori să traverseze un râu strategic din estul Ucrainei.

Sursele au adăugat că Putin lucrează în continuare îndeaproape cu generalul Valeri Gherasimov, comandantul forțelor armate ruse, în contrast cu afirmațiile făcute de Ucraina săptămâna trecută conform cărora Șeful statului Major rus ar fi fost demis.

„Credem că Putin și Gherasimov sunt implicați în luarea deciziilor tactice la un nivel la care ne-am aștepta în mod normal să fie luate de un colonel sau un brigadier”, a spus sursa militară, referindu-se la bătălia în curs din estul Ucrainei.

Forțele armate ale Moscovei nu au reușit până acum victorii notabile în Donbas, unde au lansat o ofensivă de o lună.

Coloneii din armata SUA și brigadierii din armata britanică comandă de obicei o brigadă, unități formate dintr-o mână de batalioane – acesta din urmă fiind echivalent cu cea mai mică unitate operațională din armata rusă.

Armata Rusiei operează într-un mod în super-centralizat față de cele occidentale, comanda vine de sus în jos, cu instrucțiuni trimise de obicei generalilor de pe teren. De acea, Moscova a fost nevoită să trimită generali mai aproape de linia frontului, unde 12 au fost uciși, potrivit forțelor armate ucrainene.

Ben Barry, fost brigadier din armata britanică și expert în război terestru la Institutul Internațional de Studii Strategice, a declarat: „Un șef de guvern ar trebui să aibă lucruri mai bune de făcut decât să ia decizii militare. Ar trebui să stabilească strategia politică mai degrabă decât să se blocheze în activitatea de zi cu zi”.

Încercarea eșuată de săptămâna trecută de a traversa râul Donețk la Bilogorivka a dus la distrugerea a peste 70 de vehicule rusești și la pierderea a cel puțin unui batalion, potrivit estimărilor bazate pe fotografiile aeriene de la locul de luptă.

Înfrângerea a fost atât de gravă încât i-a determinat pe unii bloggeri militari ruși să comenteze „despre incompetența conducerii armatei ruse”, potrivit Institutului pentru Studierea Războiului, un semn rar al disidenței interne.

Citeste si:
Fostul șef al Pentagonului a caracterizat performanța militară a Rusiei drept „jalnică”
Fostul șef al Pentagonului a caracterizat performanța militară a Rusiei drept „jalnică”
Fostul șef al Pentagonului, generalul James Mattis, supranumit „Mad Dog” (Câinele turbat), a comentat în termeni duri campania militară a Rusiei în Ucraina, pe care a caracterizat-o drept...
Hennry Kisinger, despre cele trei scenarii pentru războiul din Ucraina. Ce pierde sau ce câștigă Putin
Hennry Kisinger, despre cele trei scenarii pentru războiul din Ucraina. Ce pierde sau ce câștigă Putin
Fostul secretar de stat american Henry Kissinger susține, într-un interviu acordat publicației The Spectator, că scopul declarației sale de la Davos a fost de a sublinia că problema...