Ce se știe despre drona Kievului care a atacat fabrica rusă din Tatarstan, situată la peste 1.000 de kilometri de granița Ucrainei VIDEO

Marti, 02 Aprilie 2024, ora 23:54
10407 citiri
Ce se știe despre drona Kievului care a atacat fabrica rusă din Tatarstan, situată la peste 1.000 de kilometri de granița Ucrainei VIDEO
Drona UJ-22 Airborne FOTO / Ukrjet

Marți dimineață, 2 aprilie, s-au auzit explozii în orașele Elabuga și Nijnekamsk din Republica Tatarstan din Rusia. Autoritățile locale au confirmat atacul asupra întreprinderilor din regiune.

Ulterior, Serviciul de informații al Armatei ucrainene (GUR) a precizat că ținta atacului a fost o uzină de asamblare a dronelor iraniene Shahed. Sursele de informații au subliniat că, în pofida declarațiilor autorităților locale, atacul a provocat daune semnificative la instalațiile de producție.

În urma atacului, postul de propagandă rusesc Mash a afirmat că întreprinderile rusești au fost atacate de dronele UJ-22 Airborne ale Ukrjet.

Potrivit producătorului, UJ-22 Airborne este un vehicul aerian fără pilot multifuncțional capabil să zboare atât ziua cât și noaptea, în condiții meteorologice simple și dificile, precum și în condiții de utilizare activă a războiului electronic de către inamic. Drona poate efectua misiuni de căutare și salvare și de recunoaștere în interesul armatei, al poliției, precum și al serviciilor de urgență și al serviciilor speciale. Aceasta a fost prezentată pentru prima dată la 16 iunie 2021, în cadrul expoziției internaționale de armament Arms and Security 2021.

Caracteristicile tehnice ale UJ-22 Airborne:

- Greutate maximă la decolare: 85 kg

- Lungime totală: 3300 mm

- Anvergura aripilor: 4600 mm

- Altitudinea maximă de zbor: 6000 metri

- Timp maxim de zbor: 14 ore

- Viteza maximă/de croazieră: 200/140 km/h

- Motor: pe benzina în doi timpi

- Greutate sarcină utilă: 20 kg

Pe lângă muniție, vehiculul fără echipaj uman poate lua o cameră și o stație optoelectronică din încărcătura utilă. Drona de atac și încărcătura utilă pot fi controlate în mod automat, semiautomat și manual.

Ucraina a atacat la peste 1000 de kilometri

Un atac cu drone a vizat marţi, 2 aprilie, fabrici din Tatarstan, la peste 1.100 km de graniţa cu Ucraina, şi a făcut cel puţin şase răniţi, au anunţat autorităţile regionale ale acestei republici din cadrul Federaţiei Ruse, citat de Reuters.

„Atacuri cu drone au avut loc împotriva fabricilor din Tatarstan la Elabuga și Nijnekamsk”, a declarat serviciul de presă al liderului tătar Rustam Minnihanov pe Telegram.

Atacurile „nu au cauzat pagube grave și funcționarea fabricilor nu a fost afectată”, se arată în comunicat, adăugând: „Din păcate, în Elabuga, au fost oameni răniți”.

Un videoclip cu una dintre lovituri a apărut pe canalele rusești Telegram.

Videoclipul arată drona prăbușindu-se într-o clădire, provocând o explozie mare și oamenii din prim plan căzând la pământ de frică.

În apropiere de Elabuga există o zonă economică specială care găzduiește fabrici de inginerie chimică și mecanică și de tratare a metalelor.

Nijnekamsk are o rafinărie mare de petrol.

Direcția Principală de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei a fost implicată în atacul asupra întreprinderii din Tatarstanul rus, aflată la aproximativ 1.200 de kilometri de Ucraina, iar ținta atacului a fost uzina de asamblare Shahediv, relatează RBC-Ucraina, citând o sursă în serviciile speciale.

Sursa susține că, în ciuda declarației autorităților locale, în urma loviturii au loc distrugeri semnificative a instalațiilor de producție.

În Zona Economică Specială Alabuga, două persoane au fost rănite când două drone au lovit o casă, a anunțat administrația locală într-un comunicat.

Din vara anului 2023, s-a raportat că sute de studenți de la Alabuga Polytech College (Tatarstan) au fost implicați în asamblarea dronelor Shahed iraniene.

În iunie 2023, Casa Albă a publicat o imagine din satelit care oferă dovezi ale construcției în Republica Rusă Tatarstan a unei fabrici pentru producția de drone kamikaze iraniene, pe care Rusia o folosește pentru a distruge infrastructura civilă din Ucraina.

Potrivit informațiilor americane, uzina de producție de drone era construită în așa-numita zonă economică specială Alabuga, la sute de kilometri est de Moscova. Lucrările pregătitoare pentru construcție au fost surprinse într-o fotografie prin satelit făcută în aprilie 2023.

Locația drumurilor și clădirilor în imaginea din satelit este foarte asemănătoare cu teritoriul Alabuga Polytech, care a fost atacat de drone pe 2 aprilie.

Elabuga se află la 1.500 km de granița cu Ucraina. Recent, ministrul transformării digitale Mihail Fedorov a spus că Ucraina are drone care pot zbura mai mult de o mie de kilometri.

În aprilie anul trecut, rușii au descoperit o dronă plină de explozibili în regiunea Moscovei. S-a spus că drona și explozibilul a fost găsită în districtul Bogorodsk. La vremea respectivă, presa rusă a relatat că este vorba despre o dronă UJ-22 Airborn de fabricație ucraineană.

Drona rămăsese fără combustibil. Potrivit propagandiștilor ruși, UAV-ul ar fi conținut 30 de brichete de explozibil C4 cu o greutate de 570 de grame fiecare.

De asemenea, potrivit unor analiști, o dronă ucraineană UJ-22 ar fi putut ataca Kremlinul în mai 2023. Dar videoclipurile publicate nu sunt suficient de clare pentru a identifica modelul.

Comentarii explozive: Europa, nu NATO ar trebui să trimită trupe în Ucraina. Care ar fi rolul lor
Comentarii explozive: Europa, nu NATO ar trebui să trimită trupe în Ucraina. Care ar fi rolul lor
În Europa a fost încălcat un tabu: în urmă cu doar câteva luni, ar fi fost de neconceput ca liderii europeni să propună trimiterea trupelor lor în Ucraina. Dar, recent, președintele...
Rusia ar putea trece la atacarea sistemelor de transport ale Ucrainei, avertizează analiștii militari americani
Rusia ar putea trece la atacarea sistemelor de transport ale Ucrainei, avertizează analiștii militari americani
Forțele ruse și-ar putea schimba obiectivul în următoarele săptămâni pentru a viza infrastructura de transport a Ucrainei, a scris Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în raportul...
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #drona atac, #tatarstan , #Razboi Ucraina