Temutul FSB lansează o epurare de amploare a elitelor militare ruse cu aprobarea Kremlinului. Ce urmărește fostul KGB

Sambata, 25 Mai 2024, ora 20:49
13127 citiri
Temutul FSB lansează o epurare de amploare a elitelor militare ruse cu aprobarea Kremlinului. Ce urmărește fostul KGB
Președintele Vladimir Putin la o întâlnire cu comandanții trupelor din raioanele militare/ FOTO: Moscow TImes

Epurarea ofițerilor de rang înalt este rezultatul luptelor interne dintre FSB și armată, din cauza eșecului de a cuceri Kievul și a concurenței pentru fondurile de apărare.

Recentele arestări a cinci ofițeri militari ruși de rang înalt sunt probabil doar primele dintre zecile de personalități militare care vor fi încarcerate în cadrul unei epurări radicale a serviciilor de securitate, au declarat pentru The Moscow Times oficiali guvernamentali ruși și surse apropiate Kremlinului și Ministerului rus al Apărării.

Aparent un efort de a eradica corupția militară, Serviciul Federal de Securitate (FSB) urmărește generali de rang înalt în speranța de a arunca vina pentru invazia ratată din 2022 în Ucraina asupra vârfurilor armatei și de a prelua controlul asupra distribuirii bugetului vast al armatei - toate acestea cu aprobarea tacită a Kremlinului.

Dar arestările riscă să arunce armata în dezordine într-un moment în care Moscova încearcă să profite de lipsa de arme a Kievului și să preseze și mai mult în teritoriul ucrainean.

Toate sursele The Moscow Times au solicitat anonimatul pentru a discuta o chestiune sensibilă care implică atât armata, cât și FSB.

„Este în desfășurare o curățare acerbă. FSB curăță echipa [fostului ministru al Apărării Serghei] Șoigu. Era de așteptat. Acest tip de operațiune poate fi efectuată doar cu aprobarea de la vârf [a conducerii țării]”, a declarat o sursă apropiată Kremlinului pentru The Moscow Times.

Epurarea pare a fi punctul culminant al luptelor interne

Epurarea pare a fi punctul culminant al luptelor interne din timpul războiului și competiției pentru resurse între serviciile de securitate și Ministerul rus al Apărării - și marchează o victorie pentru FSB, succesorul KGB-ului sovietic, în a câștiga favoarea fostului agent KGB, președintele Vladimir Putin.

„Mai este un drum lung de parcurs până la terminarea epurărilor. Ne așteaptă mai multe arestări”, a adăugat el.

În cele două săptămâni care au trecut de la înlăturarea surprinzătoare a șefului Apărării Șoigu, patru ofițeri de rang înalt au fost arestați sub acuzații care variază de la mită la abuz de putere, ultima dintre acestea fiind joi seara târziu, 23 mai.

Pe măsură ce aceste arestări capătă amploare, ele s-ar putea transforma în "cele mai mari epurări" din istoria modernă a Rusiei, a declarat un oficial guvernamental rus în exercițiu, pentru The Moscow Times.

"Cred că până la sfârșitul anului, zeci, poate sute de persoane de diferite grade vor fi arestate în toate unitățile Ministerului rus al Apărării", a declarat oficialul guvernamental rus.

Ofițerii serviciilor de securitate care se ocupă de anchetele de corupție au vizitat sediul Ministerului rus al Apărării de pe malul Frunzenskaia chiar înainte ca arestarea ministrului adjunct al Apărării, Timur Ivanov, să devină publică la sfârșitul lunii aprilie, a declarat o sursă apropiată ministerului pentru The Moscow Times.

"Acum sunt mai mulți cekisti acolo [în clădirea Ministerului Apărării] decât personal militar, mi se pare", a declarat sursa cu sarcasm, folosind termenul din epoca sovietică pentru oficialii din domeniul securității.

Kremlinul spune că eradichează corupția

Kremlinul s-a grăbit să afirme că arestările nu au fost altceva decât rezultatul activității continue de eradicare a corupției la fiecare nivel al guvernului.

"Aceasta este o muncă constantă și consecventă de combatere a corupției, nu o campanie", a declarat joi purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov.

Dar chiar dacă mass-media independentă, opoziția și observatorii internaționali au vorbit de ani de zile despre corupția galopantă din armată - iar bloggerii pro-război au criticat corupția militară pe tot parcursul războiului din Ucraina - arestările generalilor au început abia când a devenit clar că Șoigu își va pierde postul.

În urma arestării lui Ivanov, anchetatorii au declarat că investigația privind afacerile sale era în curs de desfășurare de peste cinci ani, subliniind faptul că autoritățile știau despre corupția din armată cu mult înainte de ultimele arestări.

"Au existat o mulțime de informații despre schemele de corupție din Ministerul Apărării, s-au acumulat dosare penale. Dar cât timp Șoigu a fost ministru și a avut o influență enormă, anchetatorilor nu li s-a permis să le urmărească", a declarat un al doilea oficial guvernamental pentru The Moscow Times.

Campania autorizată de Kremlin arată că serviciile de securitate „câștigă” în confruntarea dintre cele două agenții de securitate de prim rang – armata și FSB – a declarat pentru The Moscow Times o sursă apropiată Kremlinului.

"Trebuie să existe un singur vinovat pentru eșecul invaziei", a declarat sursa.

„Este fie serviciile speciale, care au fost angajate în informații și pregătiri analitice pentru război și i-au promis lui Putin o operațiune triumfătoare și o victorie rapidă, dar eșuată”, a spus el, „sau „a doua armată a lumii” precum a descris-o propaganda rusă. „Șoigu, care trebuia să asigure victoria lui Putin, dar s-a dovedit a fi un tigru de hârtie și a eșuat lamentabil”.

FSB a ieșit învingător din confruntare

Și, deși remanierea de săptămâna trecută, după inaugurare, a dus la înlăturarea atât a șefului Consiliului de Securitate, Nikolai Patrușev, coordonatorul serviciilor de securitate, cât și a lui Șoigu, șeful armatei, FSB a câștigat totuși în această confruntare.

În plus, oficialii FSB ar putea primi promovări și premii pentru "lupta lor împotriva corupției".

"Cel mult, obiectivul FSB-ului este de a-și instala proprii oameni și de a controla cele mai bănoase lucuri: acele domenii în care există bugete mari", a declarat un al doilea oficial guvernamental în exercițiu pentru The Moscow Times.

Întrebată dacă epurările ar putea împiedica efortul de război prin dezorganizarea conducerii militare într-un moment în care Rusia încearcă să profite de lipsa de muniții a Kievului, sursa a răspuns: "Chiar credeți că vreunul dintre ei (n. r. FSB) în acest moment este îngrijorat de succesul operațiunii speciale?".

Șeful Serviciului 5 al FSB, care i-a furnizat lui Putin informații greșite privind războiul din Ucraina, demisionează
Șeful Serviciului 5 al FSB, care i-a furnizat lui Putin informații greșite privind războiul din Ucraina, demisionează
Serghei Beseda a demisionat din funcția de șef al Serviciului 5 al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB), a anunțat pe 22 iunie publicația rusă de investigații Important Stories,...
Șeful "fabricii de troli" fondată de Prigojin, arestat în Rusia, la un an de la revolta mercenarilor Wagner
Șeful "fabricii de troli" fondată de Prigojin, arestat în Rusia, la un an de la revolta mercenarilor Wagner
Serviciul antiterorism al FSB l-a arestat pe Ilia Gorbunov, un fost manager de top al holdingului media Patriot. Se crede că acesta este șeful unei "fabrici de troli" fondată de liderul decedat...
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #epurare, #ministerul rus al apararii, #FSB , #Razboi Ucraina
  1. Probleme mari pentru Putin: Vești groaznice legate de portavionul Rusiei ”Amiralul Kuznețov” VIDEO
  2. Cum i-a obligat Macron pe francezi să aleagă între ”ciumă” și ”holeră” politică
  3. Șeful "fabricii de troli" fondată de Prigojin, arestat în Rusia, la un an de la revolta mercenarilor Wagner
  4. Tradiții și superstiții de Sânziene. Ce să nu faci de sărbătoarea Nașterii Sf. Ioan Botezătorul
  5. Ucrainenii au lovit postul de comandă al infanteriei motorizate ruse din regiunea Belgorod
  6. Ucraina este prinsă într-o capcană strategică a Rusiei. Un expert în securitate explică ce trebuie să facă pentru a câștiga războiul
  7. Debarcaderul plutitor al armatei americane pentru ajutoare în Gaza nu poate fi folosit în condiții de mare agitată. „Au calculat greșit“
  8. Hoț prins de polițiști când ieșea din casa pe care o jefuise. Le-a mărturisit și alte infracțiuni care se lasă cu dosar penal
  9. Arme ”ieftine“ împotriva dronelor sunt testate în Marea Britanie. Costă sub un leu tragerea
  10. Scandal pe plajă la Eforie. Mai mulți turiști s-au luat la bătaie. Poliția îi audiază pe cei implicați VIDEO