Lungul șir al erorilor neforțate ale Rusiei. Occidentul trebuie să profite

Luni, 04 Martie 2024, ora 19:02
5655 citiri
Lungul șir al erorilor neforțate ale Rusiei. Occidentul trebuie să profite
Rușii vor plăti greșelile de calcul ale lui Vladimir Putin/ FOTO: The Star

Greșelile Moscovei sunt atât de frecvente și grave încât îi slăbesc semnificativ poziția. Sfidând Occidentul, Rusia se împușcă adesea în picior. Ea a făcut-o din nou, ucigându-l pe Aleksei Navalnîi în ajunul unui vot asupra Ucrainei în Congres, scrie, pentru The Hill, William Courtney, analist la RAND Corporation și ambasadorul SUA în Kazahstan și Georgia.

Și Occidentul face greșeli, dar Rusia își face mai mult rău. De-a lungul anilor, calculele greșite ale Moscovei au întărit sprijinul pentru NATO, au determinat Congresul să ia măsuri împotriva Rusiei și au înfuriat guvernele europene.

Merită să reflectăm asupra numărului de erori neforțate pe care Moscova le-a făcut de-a lungul anilor și asupra consecințelor pe care a trebuit să le suporte, scrie autorul.

Istoria poate recunoaște invazia pe scară largă a Ucrainei drept cea mai mare greșeală a Rusiei moderne. Ucraina a respins atacurile asupra celor mai mari orașe ale sale (Kiev, Harkov, Odesa), a recâștigat jumătate din teritoriul pierdut la începutul războiului și a scufundat sau a deteriorat o treime din flota rusă de la Marea Neagră. Peste 400.000 de soldați ruși au murit sau au fost răniți. Între timp, ucrainenii se alătură Europei și probabil NATO, care reconstruiește și desfășoară mai multe forțe mai aproape de Rusia.

Cum a putut Rusia să greșească atât de mult în relațiile cu Occidentul? Pentru că nu și-a învățat lecțiile potrivite, spune William Courtney.

Gafele uluitoare au început la începutul Războiului Rece

În 1948, Uniunea Sovietică a blocat accesul terestru al Aliaților în Berlinul de Vest (ca răspuns la aceasta, a fost efectuat un transport aerian din Berlin) și a organizat o lovitură de stat în Cehoslovacia, cândva democratică. Aceste atrocități au ajutat Occidentul să câștige sprijin pentru crearea NATO un an mai târziu, o alianță militară pe care URSS a disprețuit-o.

În 1962, URSS a încercat în secret să instaleze rachete nucleare în Cuba. După ce SUA au impus o blocadă navală, Moscova a dat înapoi. Liderii sovietici au văzut retragerea „la granița cu umilirea”, iar SUA au fost lăudate pe scară largă pentru gestionarea abilă a crizei.

Agresiunea Kremlinului provoacă uneori o reacție nedorită în Congres

În iunie 1979, la Moscova, președinții Leonid Brejnev și Jimmy Carter au semnat Tratatul privind limitarea armelor nucleare cu rază lungă de acțiune. Invazia Afganistanului șase luni mai târziu a amenințat aprobarea tratatului de către Senat. Și aproximativ 60 de țări au boicotat Jocurile Olimpice de vară de la Moscova în 1980.

La începutul anilor 1980, zeci de mii de americani au manifestat împotriva propunerii de planurilor nucleare ale președintelui Ronald Reagan. În 1983, URSS a doborât zborul 007 al Korean Air Lines, ucigându-i pe toți cei aflați la bord, inclusiv 62 de cetățeni americani. Acest lucru a făcut mai ușor să treacă planurile nucleare ale lui Reagan.

Agresiunea poate provoca furie în Europa

În anii 1970, URSS a început să desfășoare în secret rachete SS-20 împotriva Europei și Japoniei. În 1977, cancelarul german Helmut Schmidt a cerut NATO să reacționeze. Câțiva ani mai târziu, pe fondul amenințărilor sovietice puternice, Alianța și-a desfășurat propriile rachete.

În jumătate de secol, Rusia a devenit furnizorul dominant de gaze naturale în cea mai mare parte a Europei. Dar ponderea Rusiei în importurile UE a scăzut brusc de la peste 40% în 2021 la 8% în 2023.

Povara acestei istorii cu propriile sale obiective este semnificativă. Cu toate acestea, uneori Rusia evită loviturile pentru că Occidentul are alte priorități sau este naiv.

În anii 1990, G7 a invitat Rusia să se alăture, deși nu era o democrație stabilă sau prosperă. (Rusia a fost dată afară după anexarea Crimeei.) Când Rusia a invadat Georgia în 2008, Occidentul avea alte interese: NATO dorea și avea acces la căile ferate rusești pentru a-și aproviziona forțele în Afganistan, iar SUA doreau un nou tratat nuclear la cel din 2010, care a redus armele nucleare cu rază lungă de acțiune ale ambelor țări.

Occidentul nu este lipsit de calcule greșite care favorizează Moscova. Invazia din 1961 din Golful Porcilor de către exilați anti-Castro antrenați de CIA a stânjenit SUA, iar invazia din 2003 a Irakului, în ciuda opoziției Rusiei, a ajutat-o ​​să câștige credibilitate. Acum, după atacul oribil al Hamas din 7 octombrie a anului trecut, sprijinul continuu al Israelului de către SUA lasă spațiu Rusiei în Sudul Global.

Cu Ucraina, istoria greșelilor Rusiei în relațiile cu Occidentul s-ar putea să fi încheiat cercul

Ca și blocada Berlinului, războiul din Ucraina reînvie NATO. La fel ca invazia Afganistanului, războiul din Ucraina ar putea determina Congresul să pedepsească Rusia. La fel ca și în cazul desfășurării rachetelor SS-20, Europa vede invazia Ucrainei ca pe un atac direct asupra intereselor sale de securitate. Spre deosebire de 2008, când a început războiul cu Georgia, de data aceasta presiunea occidentală asupra Rusiei este în creștere, chiar și pe fondul crizei din Gaza.

Sprijinul occidental pentru Ucraina poate grăbi declinul Rusiei sau poate slăbi regimul său imperial. Epuizează rezervele pentru finanțarea economiei de război. Economia civilă se confruntă cu o penurie de capital și tehnologie occidentală. Nivelul de trai ar putea să preia în curând majoritatea costurilor războiului și să-i demoralizeze pe ruși. Acești factori au contribuit și la prăbușirea URSS.

Occidentul nu poate conta pe noi erori neforțate din partea Rusiei. Dar președintele Vladimir Putin și foștii săi agenți KGB par să-și agraveze greșelile în Ucraina decât să le corecteze, conchide Courtney.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Viktor Orban s-a activat după ce SUA au aprobat ajutorul pentru Kiev: Occidentul este „la un pas“ de a-și trimite soldații în Ucraina
Viktor Orban s-a activat după ce SUA au aprobat ajutorul pentru Kiev: Occidentul este „la un pas“ de a-și trimite soldații în Ucraina
Potrivit lui Viktor Orban, liderii europeni văd războiul din Ucraina "ca pe războiul lor și îl duc ca pe războiul lor". Premierul ungar Viktor Orban, care se opune ajutorului militar...
Politico: Eșecul Occidentului de a trimite arme la Kiev îl ajută pe Putin să câștige războiul din Ucraina
Politico: Eșecul Occidentului de a trimite arme la Kiev îl ajută pe Putin să câștige războiul din Ucraina
Întrebați un soldat ucrainean dacă mai crede că Occidentul va sta alături de Kiev "atât timp cât va fi nevoie". Această promisiune sună a gol când au trecut patru săptămâni de când...
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #erori, #Moscova, #Occident , #Razboi Ucraina