Apar tot mai multe dovezi că rușii se amestecă în procesul electoral din Europa

Luni, 27 Mai 2024, ora 02:30
2173 citiri
Apar tot mai multe dovezi că rușii se amestecă în procesul electoral din Europa
Moscovei nu-i mai pasă dacă este prinsă comițând acte ostile FOTO X

Războiul Rusiei în Europa a început deja, cu un val de atacuri incendiare, bătăi, explozii și atacuri cibernetice care au loc pe întreg continentul. În ultimele luni, Moscova ar fi încercat să ucidă oameni, să incendieze clădiri, să întrerupă căi ferate și să declanșeze tensiuni în Marea Britanie, Germania, Franța, Cehia, Estonia, Lituania și Bulgaria, printre altele. Premierul polonez, Donald Tusk, a declarat că Moscova are o divizie specială a FSB-ului care se ocupă numai de asta, scopul final fiind destabilizarea continentului.

Mai mulți cetățeni britanici au fost acuzați că au ajutat serviciile secrete rusești numai în ultimele două luni.

În Polonia, o țară NATO care are graniță comună cu Rusia, poliția a arestat săptămâna aceasta 12 persoane suspectate că au plănuit acte de sabotaj la ordinul Kremlinului.

Premierul Donald Tusk a declarat că Moscova a fost "probabil" implicată în incendierea celui mai mare centru comercial din capitala Varșovia.

În plus, țara a sporit securitatea în jurul principalului său nod de tranzit pentru transportul ajutorului militar străin către Ucraina, pe fondul preocupărilor legate de un posibil sabotaj rusesc.

Dar Polonia nu este singura țară europeană care se luptă să facă față încercărilor de asasinat, sabotaj și spionaj ale lui Vladimir Putin.

Moscova are o divizie specială a FSB-ului care se ocupă de destabilizarea Europei

Premierul polonez, Donald Tusk, a declarat că Moscova are o divizie specială a FSB-ului care se ocupă numai de asta, scopul final fiind destabilizarea continentului.

„Ştim că ruşii desfăşoară acţiuni de diversiune în toată Europa, inclusiv în Polonia. Avem dovezi legate de ofertele lor şi că sunt în spatele acestora. Aceasta este pur şi simplu una din diviziile serviciilor Rusiei. De aceea trebuie să fim extrem de vigilenţi. Ruşii vor să destabilizeze Europa, vor să influenţeze rezultatele acestor alegeri. Nu trebuie să îi lăsăm să facă asta“, a declarat ministul de Exeterne polonez, Radoslaw Sikorski.

Keir Giles, un expert în armata Rusiei, care a scris o carte despre influența și campaniile de spionaj ale Rusiei, spune că Vladimir Putin a fost angajat în represiune politică acasă, războaie în Cecenia, Daghestan și Siria și invaziile din Georgia și Ucraina.

Dar Putin a condus și un război în umbră ca parte a ceea ce el vede ca o ciocnire a civilizațiilor, în care joacă rolul apărătorului creștinismului care va restabili măreția Rusiei spulberată de prăbușirea comunismului.

Liderii europeni, dornici să evite confruntarea cu Rusia, poate că au întârziat să recunoască că Vladimir Putin se vede deja în război cu ei, spune expertul, citat de metro.co.uk.

Dar bănii sunt mai puțin odată cu invazia sa la scară largă în Ucraina și cu expulzarea ulterioară a agenților de informații ruși din capitalele europene în 2022.

„Acum sunt nevoiți să recruteze proxy-uri pentru a-și face treaba“, a declarat Giles, consultant la Chatham House.

„Agențiile de informații rusești, cele care se ocupau de aceste activități perturbatoare, asasinate și așa mai departe, au fost extrem de ocupate în Ucraina.

Putin ar putea începe să sprijine grupurile teroriste de pe continent

Acest lucru le va îngreuna în mod evident puțin stilul de a ataca pe oricine altcineva. Dar probabil că asta se află în spatele acestei mișcări de recrutare a simpatizanților din țările țintă pentru a face treaba în locul lor“.

Giles a descris campania în curs de desfășurare a lui Putin ca fiind un „exercițiu“ pentru cazul în care Putin va escalada vreodată conflictul într-o confruntare directă cu alte state europene decât Ucraina.

„Dacă Rusia ar intensifica toate aceste acțiuni simultan, ar imobiliza Europa. Este ceva ce știm că Rusia vrea să facă dacă va exista o confruntare la scară largă cu NATO și vrea să oprească întăririle NATO să se deplaseze de la vest la est, acolo unde este nevoie de ele. Este ușor de văzut acest lucru ca pe un exercițiu pentru momentul în care Rusia vrea să închidă Europa“, a explicat expertul.

El a avertizat, de asemenea, că Putin ar putea începe să sprijine grupurile teroriste de pe continent.

„Singurul lucru care lipsește din campaniile actuale, dar care era normal pentru Moscova în vremurile anterioare, este sponsorizarea grupurilor teroriste armate pentru a efectua atacuri în capitalele europene. Este un lucru care, în mod inexplicabil, nu se întâmplă, cel puțin nu se întâmplă în mod vizibil în acest moment, dar este un lucru la care Rusia ar putea reveni foarte ușor. Și sunt mari populații nemulțumite care ar fi foarte fericite să fie sponsorizate, organizate și echipate pentru a provoca daune în acest fel“, a avertizat Giles.

Amestecul în alegeri

Săptămâna trecută, poliția a percheziționat birourile unui important politician de extremă-dreapta, deputatul din partea formațiunii Alternativa pentru Germania (AfD) Petr Bystron, pentru acuzații de mită și spălare de bani.

Bystron este acuzat că a primit bani de la un organ de presă pro-Rusia cu sediul în Cehia în schimbul influenței.

Parlamentul german, Bundestag, a fost de acord să îi ridice imunitatea parlamentară pentru a putea fi inițiată o procedură penală împotriva sa.

El neagă acuzațiile, iar partidul său i-a luat apărarea.

AfD speră că ancheta se va încheia rapid pentru a nu crea suspiciunea că este vorba de o încercare de a folosi autoritățile și procurorii pentru a influența campania electorală europeană.

Un alt candidat principal al partidului la alegerile de luna viitoare este anchetat pentru presupuse plăți din partea Rusiei și Chinei.

Maximilian Krah neagă orice faptă greșită, potrivit BBC.

Asistentul său a fost arestat recent, fiind acuzat de spionaj pentru Beijing.

„Riscul este întotdeauna același“, a spus Giles, „că procesele democratice pot fi subminate și că Rusia poate influența rezultatul unui vot în Marea Britanie sau în altă țară europeană“.

Rusia a fost acuzată că a jucat un anumit rol în referendumul pentru Brexit din 2016, dar amploarea acestui lucru este aprig dezbătută.

Este foarte posibil ca campaniile de dezinformare pe rețelele de socializare și prin intermediul televiziunilor operate de statul rus, precum RT și Sputnik, să fi influențat opiniile alegătorilor.

Dar guvernul britanic nu a făcut în mod deliberat niciun efort pentru a afla ce rol a jucat influența rusă în vot, potrivit unui raport al Comisiei pentru informații și securitate a Parlamentului din 2020.

Expertul susține că guvernul și serviciile de informații ale Marii Britanii „au subestimat răspunsul necesar la amenințarea rusă“.

Poate că mai importante sunt alegerile europene de luna viitoare, în care grupurile de extremă dreapta simpatizante ale lui Putin ar putea obține scoruri mai mari.

Rusia va fi, de asemenea, foarte interesată de rezultatul alegerilor prezidențiale din SUA de la sfârșitul acestui an, când o potențială revenire a lui Donald Trump ar putea duce la încetarea sprijinului militar pentru Ucraina. spun experții.

Un academician dezvăluie urgia ce lovește Moscova: Putin visează la imperiu său, iar Rusia devine colonie
Un academician dezvăluie urgia ce lovește Moscova: Putin visează la imperiu său, iar Rusia devine colonie
Deși s-a depășit pragul de 840 de zile din războiul Rusiei din Ucraina și în ciuda sutelor de mii de victime din rândul armatei roșii, Kremlinul continuă orbește conflictul sângeros....
Germanii au ajuns la vorba lui Stalin că „artileria este zeul războiului“. Planul ambițios al armatei după ce Rusia a invadat Ucraina
Germanii au ajuns la vorba lui Stalin că „artileria este zeul războiului“. Planul ambițios al armatei după ce Rusia a invadat Ucraina
Armatele din întreaga lume au analizat războiul mai amplu al Rusiei împotriva Ucrainei și au ajuns la aceeași concluzie: războiul modern este în mare parte un război de artilerie - sau,...
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #europa alegeri, #amestec fsb , #Rusia
  1. Zeci de soldați din Coreea de Nord au intrat în zona demilitarizată de la granița spre Sud. Mai mulți au fost răniți și uciși
  2. Jandarm, arestat preventiv după ce și-a violat partenera. Bărbatul a fost suspendat din funcție
  3. Două zile de foc pentru bucureșteni. Sunt așteptate temperaturi greu de suportat
  4. Polițist anchetat după ce a lovit cu mâna telefonul unei persoane care încerca să-l filmeze: "Ţi-am zis că nu ai voie" VIDEO
  5. Românii ar putea călători în SUA fără viză până la finalul anului. Ambasador: "Suntem pe ultima sută de metri"
  6. Câți bani a câștigat Babasha de la concertul Coldplay. „Vă jur cu mâna pe inimă!” VIDEO
  7. Ucrainenii au lovit în forță cu drone. Mai multe depozite petroliere sunt în flăcări în regiunea rusă Rostov VIDEO
  8. Mark Rutte mai face un pas spre șefia NATO. Se declară „prudent optimist” după ce a discutat cu principalul opozant al candidaturii sale, Viktor Orban
  9. Pericol de catastrofă, pe fondul războiului din Ucraina. Specialiștii trag semnalul de alarmă cu privire la situația din Marea Neagră
  10. Momentul în care 20 de hoți intră într-un magazin de bijuterii și în câteva minute “rad” tot VIDEO