Europa nu are materiale combustibile necesare pentru a produce muniții pentru Ucraina

Luni, 27 Mai 2024, ora 23:44
5071 citiri
Europa nu are materiale combustibile necesare pentru a produce muniții pentru Ucraina
Obuze de 155 de mm FOTO / lignesdedefense.blogs.ouest-france.fr

În timp ce Ucraina se confruntă cu o presiune din ce în ce mai mare pe câmpul de luptă, Europa este disperată să își crească producția de proiectile de artilerie și rachete. În ianuarie, UE a recunoscut că nu și-a îndeplinit promisiunea de a furniza Ucrainei un milion de obuze până în martie 2024. La 15 martie, a alocat 500 de milioane de euro (542 de milioane de dolari) pentru a stimula producția.

Dar cel mai mare obstacol este ceva la care nimeni nu s-a gândit până de curând: lipsa de explozibili pentru producția de arme. Schema UE în cauză se numește Legea de sprijinire a producției de muniție (Asap), iar trei sferturi din finanțare, adică aproximativ 372 de milioane de euro, va merge către producătorii de explozibili, notează The Economist.

Europa are nevoie de o mulțime de materiale combustibile

Europa are nevoie de o mulțime de materiale combustibile pentru a-și atinge obiectivul de a produce 2 milioane de obuze pe an până la sfârșitul anului 2025. Fiecare obuz de artilerie este umplut cu 10,8 kg de explozibili, cum ar fi TNT (TNT), HMX (octogen) sau RDX (RDX). Sunt necesare încărcături suplimentare de combustibil pentru rachete pentru a permite obuzelor să zboare zeci de kilometri.

Alte muniții necesită cantități și mai mari: focosul exploziv de mare putere al unei rachete Storm Shadow, de exemplu, cântărește aproximativ 450 kg. Problema este că producătorii de explozivi sunt nesiguri cu privire la creșterea producției și se tem că capriciile industriei vor împiedica creșterea dramatică a producției de care Ucraina are nevoie pentru a rămâne competitivă pe câmpul de luptă.

Sfârșitul Războiului Rece a dus la o scădere bruscă a cererii de arme și a forțat mulți producători europeni de explozibili să reducă producția sau pur și simplu să închidă. Marea Britanie, de exemplu, și-a închis ultima fabrică de explozibili în 2008. Ultimul mare producător din Europa este situat în nordul Poloniei.

În alte țări, majoritatea întreprinderilor de stat au fost fie privatizate, fie puse sub control. Timp de decenii, producția lor a fost concepută mai degrabă pentru eficiența în timp de pace decât la scară industrială, spune Johann Höcherl, profesor la Universitatea Bundeswehr din München.

Să luăm, de exemplu, explozibilii care alcătuiesc încărcătura principală a unui proiectil de artilerie sau a unei rachete. Doar câteva companii mai produc materiale de înaltă energie care îndeplinesc standardele naționale.

Una dintre acestea este Chemring Nobel, care are o fabrică imensă în Saetra, Norvegia. Cealaltă este compania franceză Eurenco, care operează o instalație la fel de uriașă în Karlskoga, Suedia.

De la izbucnirea războiului dintre Rusia și Ucraina, portofoliile de comenzi ale ambelor companii au crescut. Cel al Eurenco este plin până în 2030, iar uzina Chemring din Saetra funcționează la capacitate maximă.

Lipsă de lucrători calificați la nivelul întregii industrii

Una dintre acestea este lipsa de lucrători calificați la nivelul întregii industrii; inginerii experimentați se pensionează și puțini tineri se gândesc să lucreze în domeniu, spune Höcherl. Aprovizionarea cu materii prime esențiale, cum ar fi precursorii chimici, este, de asemenea, sub presiune. Aprovizionarea cu acid azotic, un compus chimic, poate fi deosebit de dificilă. Deși este necesar pentru fabricarea nitrocelulozei, materia primă esențială pentru explozibili, producția de acid azotic este folosită în principal în îngrășăminte.

Dar, în timp ce producătorii de îngrășăminte suferă din cauza costurilor mai mari ale energiei, producătorii de explozibili se confruntă cu o ofertă tot mai restrânsă. Există, de asemenea, o vulnerabilitate în lanțul de aprovizionare: lintersul de bumbac, un tip de fibră esențial în nitroceluloză, este importat în cea mai mare parte din China.

Pe fondul acestor dificultăți, unii furnizori de muniție caută explozibili în străinătate. Se pare că producătorii indieni și japonezi de explozibili umplu unele dintre goluri. Experții se tem însă că explozivii din străinătate sunt de calitate inferioară și pot deteriora echipamentele.

Cum și-au modernizat ucrainenii dronele navale. Aeronavele lui Putin, în pericol VIDEO
Cum și-au modernizat ucrainenii dronele navale. Aeronavele lui Putin, în pericol VIDEO
Ucraina și-a modificat dronele navale pentru a transporta rachete de căutare a căldurii R-73. Este cea mai recentă inovație pentru flota ucraineană formidabilă de sisteme fără echipaj....
Importurile de gaze către Europa din Rusia au depășit livrările din SUA, pentru prima dată în ultimii doi ani
Importurile de gaze către Europa din Rusia au depășit livrările din SUA, pentru prima dată în ultimii doi ani
Importurile de gaze către Europa din Rusia au depășit livrările din SUA, pentru prima dată în ultimii doi ani. Acești indicatori sunt rezultatul lunii mai și indică, potrivit Financial...
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #Europa, #productie, #munitii, #obuze, #rachete , #Razboi Ucraina
  1. Darul primit de Putin de la Kim Jong Un, după semnarea acordului de securitate dintre Rusia și Coreea de Nord FOTO/VIDEO
  2. O fetiță de 6 ani a ajuns la spital după ce a căzut de la etajul 4 al unui bloc. Poliția a deschis un dosar penal
  3. Orașele din România unde aerul a fost sufocant și temperaturile au depășit 40 de grade FOTO
  4. Mario Iorgulescu scapă de condamnare la 13 ani de închisoare. Procesul se va rejudeca. Cum se apără din Italia
  5. România trimite un sistem de apărare antiaeriană PATRIOT Ucrainei. Condiția pe care a pus-o țara noastră
  6. Rareș Hopincă și-a prezentat prioritățile în calitate de primar al Sectorului 2 București: transport, parcări, salubritate
  7. Braconaj de sturioni pe Dunăre. Ministrul Mediului vrea anchetă: „Trebuie să clarificăm”
  8. ”Te omor!”. Anchetă a Poliţiei Capitalei, după ce doi bărbaţi lovesc şoferul unei maşini care stă în coloană VIDEO
  9. Mai multe persoane au murit după ce au consumat alcool toxic de contrabandă. „Cei implicați au fost arestați”
  10. Dosarul ”mafiei lemnului” din Apuseni: Comisar șef de poliție, cap de listă la inculpați