Influența pe care regimul Putin o cumpără în țările vecine, după model sovietic. Exemplul Găgăuziei

Marti, 16 Aprilie 2024, ora 22:18
1974 citiri
Influența pe care regimul Putin o cumpără în țările vecine, după model sovietic. Exemplul Găgăuziei
Marș separatist în Găgăuzia/ FOTO: zdg.md

Regimul lui Putin cumpără acum în mod deschis influență în țările vecine, scriu într-o analiză CEPA Irina Borogan, jurnalistă de investigații, și Andrei Soldatov, expert în serviciile secrete ruse.

O bancă rusă, Promsviazbank, va începe să plătească bani pentru mii de locuitori din Găgăuzia, o regiune autonomă din Republica Moldova. Banca este, de fapt, o ramură a Ministerului rus al Apărării - și, prin urmare, a Kremlinului - și este condusă de fiul unui fost spion rus de rang înalt. Aceasta este sancționată în Occident.

Găgăuzia a fost aleasă cu grijă. Se află în sudul Moldovei și are o istorie de sentimente separatiste. Kremlinul ar putea spera să alimenteze această stare de spirit (așa cum spionii săi au alimentat neliniștea în întreaga țară) și să provoace astfel dureri de cap guvernului pro-occidental moldovean, în timp ce țara se apropie de alegerile prezidențiale din decembrie.

Nu este nimic ascuns în asta. Rusia acționează deschis. Evghenia Guțul, guvernatorul pro-rus al Găgăuziei, a semnat un acord în timpul vizitei sale la Moscova, care prevede că toți pensionarii și angajații din sectorul public din regiune pot solicita o plată lunară echivalentă cu 100 de dolari (într-o țară în care pensia medie este 220 de dolari)

Conform planului, 25.000 din cei 120.000 de locuitori ai Găgăuziei sunt eligibili. Factura anuală pentru ruși ar fi de aproximativ 30 de milioane de dolari.

Ei nu trebuie să meargă în Rusia pentru asta; pot aplica de la distanță. Pentru a primi plăți regulate, locuitorilor din Găgăuzia li se oferă carduri Mir, emise de Promsviazbank. Instituția de credit deținută de stat operează și în patru regiuni ucrainene anexate ilegal. Acordul cu Guțul a fost semnat de Petr Fradkov, președintele băncii, și de un fiu al unui fost director al Serviciului de Informații Externe rusesc, SVR.

Fradkov a declarat că acordul prevede plăți transfrontaliere, ceea ce este posibil datorită Mir – sistemul național de plată rusesc.

Sistemul național de plăți rus Mir

Mir a fost lansat în 2016, dar a avut puțin succes până la impunerea sancțiunilor occidentale asupra sectorului financiar rus, inclusiv retragerea Visa și Mastercard și, în final, sistemul de plăți SWIFT.

Pentru ruși, Kremlinul a făcut din Mir alegerea implicită; pentru cei plecați, Mir a devenit treptat singura opțiune de a transfera bani din Rusia și — pentru acele sute de mii care lucrau din străinătate — de a fi plătiți.

Băncile rusești, simțind cererea în creștere, și-au intensificat eforturile pentru a face Mir disponibil în străinătate – începând cu regiunea georgiană ocupată ilegal Abhazia, apoi extinzându-se în Asia Centrală și Belarus, Turcia, Venezuela și Cuba. Până la jumătatea anului 2023, Rusia negocia și plîți prin Mir cu Iranul, India, Egiptul, Indonezia și alții.

Statele Unite au vizat Mir în februarie, când Oficiul de Control al Activelor Străine (OFAC) al Departamentului Trezoreriei SUA a sancționat operatorul Mir. Măsurile ar putea face imposibilă utilizarea cardurilor sale pentru retragerea de numerar din bancomate în anumite țări, dar nu peste tot și nu imediat.

(Aceasta va provoca daune colaterale multor ruși exilați care nu au nicio legătură cu operațiunile subversive ale Kremlinului, dar pot găsi doar locuri de muncă în companii cu sediul în Rusia, deoarece nu sunt foarte bine primiți să lucreze în Europa.)

Inițiativa moldovenească este un exemplu strălucitor al abordării oportuniste a Rusiei și al influenței profunde a agențiilor de informații în politica sa externă.

Mir a prosperat pentru că este deconectat de la sistemul financiar internațional și, totuși, asta îl face perfect pentru operațiuni subversive. Această operațiune într-o zonă puțin cunoscută poate fi, de asemenea, o încercare pentru operațiuni similare în altă parte. În teorie, nimic nu poate împiedica Kremlinul să emită carduri Mir de la distanță comunităților pro-Kremlin din alte țări - comunitățile substanțiale rusești din două dintre statele baltice, de exemplu.

Acest tip de gândire datează din era sovietică, când Kremlinul căuta să transforme dezavantajele în avantaje.

Cum se proceda în timpul URSS

Biroul politic sovietic avea la dispoziție o mare rețea de bănci de stat în străinătate (numite sovzagranbanki – bănci străine sovietice) de la Londra la Singapore și de la Teheran la Paris la Zurich. Misiunea lor era să-i ajute pe sovietici să cumpere, să vândă și să se împrumute în valute occidentale. Unele dintre bănci au fost lansate în anii 1920; altele în timpul Războiului Rece.

La mijlocul anilor 1960, Kremlinul a cerut acelor bănci să facă tranzacții într-un mod care să nu fie urmărit pentru Statele Unite.

Acest lucru a fost determinat de un proces din 1959. Un emigrat rus din Statele Unite a dat în judecată Uniunea Sovietică într-un tribunal din New York, acuzând autoritățile sovietice că nu au făcut plăți pentru obligațiile lor către două corporații engleze cu concesiuni în Uniunea Sovietică. A fost intentat un proces împotriva Chase Manhattan Bank pentru transferul de bani din conturile băncilor sovietice de la Chase.

Acest lucru a făcut ca bancherii sovietici să fie foarte neliniștiți – ce s-ar întâmpla dacă americanii ar bloca toate conturile lor din băncile occidentale? Drept rezultat, au transferat conturile în dolari la băncile sovietice din străinătate. Așa a apărut un sistem închis al noii valute, care a devenit cunoscut sub numele de Eurodolari – complet imposibil de urmărit pentru americani. Scopul, le-a explicat autorilor un bancher rus de rang înalt, în urmă cu câțiva ani, era acela de „a face tranzacțiile sovietice în dolari impenetrabile pentru guvernul SUA”.

Băncile respective au vândut și aur sovietic, o altă marfă greu de urmărit. Banca Wozchod din Elveția, de exemplu, a avut monopol în vânzarea de aur sovietic din 1972. Procesul funcționa astfel: aurul sovietic era transportat la Zurich cu avioane sovietice obișnuite de pasageri care transportau șapte tone de aur pe zbor.

Banca Wozchod transformată în Gazprom bank din Zurich

Lingourile standard de 12,5 kg erau distribuite uniform în întregul avion sub scaunele pasagerilor - deoarece aurul era greu, greutatea a trebuit să fie distribuită uniform pentru a proteja caracteristicile de zbor ale aeronavei. Lingourile erau apoi transferate la Wozchod și trimise la fabricile de topire și rafinare ale partenerilor, unde se ștergeau ciocanul și secera de pe lingouri.

Aurul și euro-dolarii erau utilizați pentru tranzacții financiare sovietice legitime, dar și pentru a furniza fonduri imposibil de urmărit partidelor comuniste străine și așa-numitelor mișcări de eliberare în lumea în curs de dezvoltare. Plățile erau în esență activități subversive finanțate de sovietici.

Banca Wozchod a supraviețuit prăbușirii Uniunii Sovietice – în zilele noastre este Gazprom bank din Zurich. Banca a fost găsită vinovată de spălare de bani în cazul averii personale a lui Vladimir Putin de către un tribunal elvețian, anul trecut, notează autorii în articolul pentru CEPA.

Quarterly Report - Editia 4

În ciuda noului front deschis de ruși în regiunea Harkov, principalele bătălii nu au loc acolo. Analiza serviciilor de informații britanice
În ciuda noului front deschis de ruși în regiunea Harkov, principalele bătălii nu au loc acolo. Analiza serviciilor de informații britanice
În pofida faptului că Rusia a lansat o ofensivă în nordul regiunii Harkov, deschizând un nou front de luptă acolo, intensitatea atacurilor rusești în estul Ucrainei și încercările lor de...
Ucrainenii au lovit nava rusească Ciclon ce lansa rachete hipersonice Zirkon FOTO
Ucrainenii au lovit nava rusească Ciclon ce lansa rachete hipersonice Zirkon FOTO
Armata ucraineană a lovit nava de rachete Ciclon Project 22800 a Flotei ruse a Mării Negre cu baza în Sevastopolul ocupat temporar, a anunțat Statul Major General al Forțelor Armate ale...
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #gagauzia, #cumparare, #destabilizare, #Republica Moldova , #Republica Moldova