Recentele arestări ale spionilor chinezi și ruși reprezintă doar vârful aisbergului, deoarece se crede că alte sute de agenți "mișună" în Germania.
După o serie de arestări de profil înalt ale unor presupuși spioni chinezi și ruși în ultimele zile, ofițerii germani de contrainformații, criticați cândva pentru lipsa lor de curaj, ar putea fi din nou la datorie.
Marți, 23 aprilie, poliția germană a arestat un membru al Parlamentului European pe care procurorii îl acuză de spionaj pentru China. Iar luni, 22 aprilie, trei cetățeni germani, printre care un soț și o soție, au fost reținuți în landul german Renania de Nord-Westfalia, fiind suspectați că au încercat să vândă tehnologie militară sensibilă Beijingului, potrivit Financial Times.
Joia trecută, 18 aprilie, doi bărbați au fost arestați în Bavaria, fiind bănuiți că au pregătit explozii la unitățile militare și logistice din Germania în numele rușilor. În toate cele trei cazuri, Oficiul Federal pentru Protecția Constituției (BfV), agenția națională de informații a Germaniei, a jucat un rol decisiv.
"Agențiile noastre de securitate, în special BfV, și-au sporit semnificativ eforturile de contraspionaj. Progresul actual al investigației arată acest lucru", a declarat ministrul german de interne Nancy Feser.
Statele ostile sunt mai dispuse să își urmărească agresiv obiectivele pe teritoriul european decât oricând de la Războiul Rece încoace, iar eforturile de a le face față mai bine sunt în curs de desfășurare de ani de zile, spun oficialii germani. În timp ce cancelarul Olaf Scholz a proclamat un Zeitenwende - un punct de cotitură - în politica de securitate germană după invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina în 2022, BfV a evaluat în liniște amenințările tot mai mari din partea spionilor străini timp de cel puțin un deceniu și a alocat resurse în consecință.
Un oficial european de securitate care lucrează în mod regulat cu BfV a spus că schimbul de informații clasificate între serviciile de pe continent este acum „absolut vital pentru aproape fiecare acțiune de succes care a fost întreprinsă (împotriva Rusiei și Chinei)”. Amenințarea reprezentată de spionajul chinez și rus este paneuropean și nu poate fi abordată de nicio agenție care acționează în mod izolat.
"Ca democrații europene, trebuie să acționăm împreună. Trebuie să ne coordonăm eforturile și mai mult la nivel internațional", a spus Constantin von Notz, politician și avocat german.
Fostul secretar al Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei Oleksi Danilov a avertizat că Germania este foarte vulnerabilă la influența rusă.