Industria germană își mută producția în Europa de Est. Care sunt țările preferate de Berlin

Duminica, 11 Februarie 2024, ora 23:33
72043 citiri
Industria germană își mută producția în Europa de Est. Care sunt țările preferate de Berlin
Compania germană de apărare Flensburger Fahrzeugbau Gesellschaft a început construcția unui centru de service pentru vehicule blindate în Ucraina/ FOTO: shz.de

Industria germană, după ce a atins apogeul, se află din nou în criză. În efortul de a-și reface afacerile, producătorii germani caută spații favorabile pentru a-și desfășura activitatea în Europa de Est, Polonia fiind în frunte. Există, de asemenea, câteva prime facilități de producție în Ucraina. Industriile germane își schimbă strategia și își mută producția în afara țării. Companiile germane caută o piață a forței de muncă și condiții pentru a reduce costurile de producție în țările din fostul lagăr socialist, inclusiv în Polonia și în alte țări din Europa de Est, relatează Bloomberg.

De ce își relochează producția motorul industrial al Europei?

Producția industrială din Germania, considerată în mod tradițional centrul de dezvoltare industrială din Europa, a atins un punct critic în 2017. De atunci, potrivit cercetărilor, numărul și volumul producției a scăzut rapid.

"Alături de instabilitatea globală, eșecul politic al Berlinului exacerbează probleme interne de lungă durată, precum infrastructura învechită, forța de muncă îmbătrânită și birocrația", scrie Bloomberg.

Un alt factor al declinului rapid al producției este reorientarea consumatorilor industriali chinezi, care a început în timpul pandemiei. China a început să se integreze pe alte piețe, iar "războiul economic" nedeclarat cu Germania și alte țări din UE a dus la o scădere puternică a achizițiilor de bunuri și servicii.

Una dintre provocările la adresa sustenabilității economice a industriei germane este declinul cunoștințelor în domeniul științelor exacte. "Potrivit Institutului de Cercetare Ifo, deteriorarea competențelor matematice va costa economia aproximativ 14.000 de miliarde de euro (15.000 de miliarde de dolari) până la sfârșitul secolului", afirmă cercetătorii citați de publicație.

Zone promițătoare pentru relocarea producției

Întreprinderile industriale răspund la astfel de provocări în două moduri: prin închiderea unităților de producție și prin reorientarea sau migrarea producției în alte țări. O tendință promițătoare este relocarea producției în țările din Europa de Est, multe centre industriale noi și relocate fiind deschise în Polonia.

Bloomberg atrage atenția asupra evaluării Bundesbank, care notează că adaptarea industriei germane este lentă, dar acest lucru nu va duce la consecințe catastrofale pentru economia germană în ansamblu. Lenta "dispariție" a sectorului industrial, care în prezent reprezintă mai puțin de 20%, nu va crea un colaps. Cu toate acestea, numai dacă se va întâmpla treptat, consideră analiștii Bundesbank.

Compania germană de apărare Flensburger Fahrzeugbau Gesellschaft a început construcția unui centru de service pentru vehicule blindate în Ucraina. "În vestul Ucrainei, Flensburger Fahrzeugbau Gesellschaft construiește un centru de reparații pentru vehiculele blindate care au nevoie de reparații, cum ar fi Leopard 1 pe care le-a furnizat", a declarat deputatul german Markus Faber.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Criteriile Kremlinului pentru declanșarea unui atac nuclear: dosare militare rusești scurse în presă
Criteriile Kremlinului pentru declanșarea unui atac nuclear: dosare militare rusești scurse în presă
Documentele militare scurse subliniază doctrina Rusiei privind utilizarea armelor nucleare tactice, inclusiv criteriile minime pentru utilizarea armelor nucleare tactice, scrie Financial Times....
Ucraina se retrage din alte două sate de lângă Avdiivka. Lupte crâncene pe toată linia frontului
Ucraina se retrage din alte două sate de lângă Avdiivka. Lupte crâncene pe toată linia frontului
Forțele armate ucrainene s-au retras din satele Stepove și Severne de lângă Avdiivka, a marți, 27 februarie, la televiziunea națională Dmitro Lihovi, purtătorul de cuvânt al Grupului...
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #Germania, #productie, #relocare, #Europa de Est , #Razboi Ucraina