Hackerii ucraineni distrug centrul de date folosit de industria militară rusă

Marti, 09 Aprilie 2024, ora 01:13
6099 citiri
Hackerii ucraineni distrug centrul de date folosit de industria militară rusă

Hackerii ucraineni, posibil conectați la Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), au distrus un centru de date folosit de industria rusă militară, energetică și de telecomunicații, au declarat, luni, 8 aprilie, surse din SBU pentru Kyiv Independent.

Acest atac aruncă o lumină asupra războiului cibernetic din ce în ce mai intens dintre Rusia și Ucraina.

Potrivit surselor, peste 10.000 de entități implicate în industria militară rusă și-au stocat datele în serviciul de cloud vizat OwenCloud.ru.

Acestea au inclus companii din producția de petrol și gaze din Rusia sau din industria metalurgică și aerospațială, precum și mari giganți ai telecomunicațiilor: Ural Works of Civil Aviation, Rubin, Ural Plant Spectechniks, Gazprom, Transgaz, Lukoil, Rosneft, Nornickel, Rostelecom sau MegaFon.

Operațiunea a fost realizată în comun de grupul ucrainean de hackeri Blackjack și departamentul de securitate cibernetică al SBU, au spus sursele.

Grupul de hackeri Blackjack au lăsat pe site-ul OwenCloud.ru un mesaj în care spune că „infrastructura IT a centrului a fost distrusă”.

„Voi lucrați în interesul Ministerului rus al Apărării – sunteți o țintă legitimă”, se arată în mesaj.

Peste 300 de terabytes de date au fost distruse, au spus sursele. Acestea au inclus 400 de servere virtuale și 42 de servere fizice care stocau documente interne, copii de rezervă și alte programe prin care clienții gestionau de la distanță producția la întreprinderile lor, potrivit surselor.

Sursele au spus că atacul asupra serviciului cloud a fost o răzbunare pentru un hack din ianuarie asupra centrului de date Parkovyi ucrainean.

Șefa pentru securitate cibernetică a SBU, Illia Vitiuk, a declarat în martie că SBU a respins aproape 10.000 de atacuri cibernetice de la izbucnirea războiului la scară largă în 2022.

Ceea ce a fost, probabil, cel mai distructiv atac cibernetic a avut loc în decembrie 2023, când hackerii ruși legați de serviciile de informații ucrainene au vizat Kyivstar, principalul furnizor de telecomunicații al Ucrainei, provocând întreruperi de comunicare în întreaga țară.

Quarterly Report - Editia 4

NATO discută despre închiderea spațiului aerian din vestul Ucrainei. Unii aliați sunt gata să trimită trupe
NATO discută despre închiderea spațiului aerian din vestul Ucrainei. Unii aliați sunt gata să trimită trupe
Mai multe țări occidentale sunt din ce în ce mai hotărâte ca armatele lor să opereze direct pe teritoriul Ucrainei, iar unii membri NATO doresc să închidă spațiul aerian din vestul...
Cum vor afecta epurările din armata rusă ofensiva trupelor lui Putin pe frontul din Ucraina. ”Este un moment bun pentru a face acest lucru”
Cum vor afecta epurările din armata rusă ofensiva trupelor lui Putin pe frontul din Ucraina. ”Este un moment bun pentru a face acest lucru”
Trupele ruse au salutat, în general, arestările, dar analiștii, citați de publicația independentă rusă Novaia Gazeta Europe, spun că unitățile ai căror comandanți au fost încarcerați...
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #hackeri, #atac cibernetic , #Razboi Ucraina