Rusia formează o altă grupare de forțe lângă granița de nord a Ucrainei, anunță Zelenski

Duminica, 26 Mai 2024, ora 23:30
7994 citiri
Rusia formează o altă grupare de forțe lângă granița de nord a Ucrainei, anunță Zelenski
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în inspecție la sistemele de apărare din regiunea Harkov/ FOTO: latimes.com

Rusia formează o altă grupare de trupe în apropierea frontierei de nord a Ucrainei, pe fondul ofensivei în curs de desfășurare în regiunea Harkov, a declarat președintele Volodimir Zelenski, duminică, 26 mai, într-o adresă video către liderii mondiali.

Rusia a lansat o nouă ofensivă la 10 mai în nordul regiunii Harkov. Forțele Moscovei ar fi reușit să avanseze până la 10 kilometri în regiune, dar au fost oprite de prima linie de apărare.

"Chiar acum, în aceste zile, ne apărăm la 60 de kilometri nord-est de acest loc, de o nouă încercare de asalt rusesc", a declarat Zelenski în discursul înregistrat la tipografia din Harkov distrusă în urma unei lovituri rusești din 23 mai care a ucis șapte persoane.

"Rusia se pregătește pentru acțiuni ofensive și la 90 de kilometri nord-vest de aici - ei adună un alt grup de trupe în apropierea graniței noastre... Cel care face toate astea nu vrea pace".

Zelenski a subliniat amploarea atacurilor aeriene zilnice ale Rusiei împotriva Harkovului, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, situat la mai puțin de 30 de kilometri de granița cu Rusia.

"Mai mult de un milion de oameni sunt în acest oraș. Și în fiecare noapte și în fiecare zi, armata rusă bombardează orașul, în principal cu rachete S-300. Acestea sunt rachete de apărare antiaeriană pe care Rusia le folosește pentru a teroriza teritoriul. Nu există niciun cartier sau stradă din Harkov care să nu fi avut de suferit de pe urma acestei cruzimi regulate", a declarat președintele.

Zelenski a făcut apel la liderii mondiali să participe la viitorul summit pentru pace din Ucraina, care va avea loc pe 15-16 iunie în Elveția. El a făcut apel în special la președintele american Joe Biden, care, potrivit informațiilor, este posibil să lipsească de la eveniment, și la liderul chinez Xi Jinping, a cărui participare este încă sub semnul întrebării.

„Vă rog, arătați-vă leadership-ul în promovarea păcii – pacea adevărată și nu doar o pauză între lovituri. Eforturile majorității globale sunt cea mai bună garanție că toate angajamentele vor fi îndeplinite”, a spus Zelenski.

Deși Rusia nu a fost invitată la summit, șeful biroului prezidențial al Ucrainei, Andri Eermak, a spus că participarea Chinei va fi foarte importantă și că Ucraina depune toate eforturile pentru a implica delegații chinezi să participe la eveniment.

Summitul se va concentra în jurul formulei de pace în 10 puncte a Ucrainei, un plan schițat pentru prima dată de Zelenski în toamna anului 2022, care cere retragerea completă a trupelor ruse de pe pământurile ucrainene ocupate.

Potrivit lui Zelenski, peste 80 de țări și-au confirmat participarea la summitul global pentru pace, inclusiv India .

Fosta stilistă al lui Volodimir Zelenski a murit pe front. Visa să se întoarcă în Crimeea natală
Fosta stilistă al lui Volodimir Zelenski a murit pe front. Visa să se întoarcă în Crimeea natală
Fosta stilistă personală a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care servea în armată, a murit din cauza unei insuficiențe cardiace, a anunțat postul de știri ucrainean Suspilne...
Rușii pregătesc o nouă ofensivă. Armata lui Putin își consolidează poziţiile în regiunea Doneţk
Rușii pregătesc o nouă ofensivă. Armata lui Putin își consolidează poziţiile în regiunea Doneţk
Rușii pregătesc o nouă ofensivă, scriu jurnaliştii ucraineni care au informaţii că armata lui Putin își consolidează poziţiile în regiunea Doneţk unde au fost trimise unităţi de...
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #harkov, #atacuri, #Volodimir Zelenski, #summit pace, #Elvetia , #Razboi Ucraina
  1. Prezența militară americană în Europa va fi redusă. Semnele de întrebare ridicate de viitorul militar al țărilor UE
  2. Dezvăluire Reuters: Campanie secretă anti-vaccinare dusă de SUA pentru a submina China, în timpul pandemiei
  3. Mașină făcută scrum într-o localitate din Cluj. Care a fost cauza incendiului
  4. Războiul dronelor. Cum i-au venit de hac dronele rusești temutei Baba Iaga a Ucrainei
  5. Accident tragic în Prahova: O femeie de 39 de ani a murit și alte patru persoane, printre care și un copil, au fost rănite
  6. Atac ucrainean masiv, cu 70 de drone, asupra unei baze aeriene rusești din Morozovsk
  7. Parisul va testa taxiurile zburătoare în timpul Jocurilor Olimpice. ”Este un progres tehnologic care ar putea fi util”
  8. Zeci de persoane au stat minute bune blocate cu capul în jos, într-un parc de distracții din SUA VIDEO
  9. Protest cu 250.000 de oameni în Franța împotriva extremei drepte, aflată în ascensiune înaintea alegerilor generale VIDEO
  10. „Trage și fugi“. Războiul din Ucraina inaugurează o nouă eră, cea a unui tip de armament extrem de mobil