Soldații ruși „dispar în masă” în Herson. Trupele Kremlinului ar refuza să efectueze misiuni de luptă

Sambata, 13 Aprilie 2024, ora 23:31
6074 citiri
Soldații ruși „dispar în masă” în Herson. Trupele Kremlinului ar refuza să efectueze misiuni de luptă
Soldați ruși în Ucraina FOTO Facebook

Mișcarea de partizani ucraineni care operează în sudul ocupat al țării a raportat dezertări în masă în rândul forțelor ruse de acolo, trupele Moscovei refuzând să efectueze misiuni de luptă, scrie Newsweek.

Ateș, care înseamnă „foc“ în limba tătară, adună informații despre operațiunile locale rusești pentru serviciile de informații ucrainene și forțele militare în timp ce organizează rezistența locală. Grupul ar fi în spatele mai multor atacuri asupra forțelor ruse.

Ateș a scris joi, 11 aprilie, pe canalul său Telegram: „Soldații ruși dispar în masă în regiunea Herson”.

Newsweek nu poate verifica independent informațiile.

"Potrivit rapoartelor oficiale primite de grupul Forțelor Armate Ruse Dnepr, am aflat că orcii (cum le spun ucrainenii soldaților lui Putin) refuză să îndeplinească misiuni de luptă și părăsesc cu bună știință locurile unde sunt desfășurați temporar".

"Este demn de remarcat faptul că unii dintre cei care au fost identificați oficial pe documente ca fiind SOCH... au fost găsiți ulterior pe teritoriul ocupat al regiunii Herson", a adăugat Ateș pe Telegram, referindu-se la acronimul rusesc folosit pentru dezertori.

"Agenții noștri notează, de asemenea, sosirea unui număr mare de personal al armatei de ocupație în Novooleksiivka", a scris mișcarea de rezistență. Aceasta se referă la o așezare rurală din sudul Hersonului, în apropiere de Istmul Perekop, care separă Peninsula Crimeea de continent.

Grupul a adăugat: "Acești soldați se află în case abandonate și libere. Cei mai mulți dintre ei au mai multe tatuaje pe corp. Populația locală crede că aceștia sunt persoane care au fost anterior în închisoare".

Associated Press a vorbit cu cinci ofițeri și un soldat care au dezertat din armata rusă. Toți au dosare penale împotriva lor în Rusia, unde riscă 10 ani sau mai mult de închisoare. Fiecare dintre ei așteaptă o primire din partea Occidentului care pare să nu mai vină.

În schimb, toți, cu excepția unuia, trăiesc ascunși, potrivit AP.

Potrivit Mediazona, o publicație independentă din Rusia, care, din septembrie 2022, a documentat peste 7.300 de cazuri în instanțele rusești împotriva soldaților ruși, cazurile de dezertare, cea mai dură acuzație, au crescut de șase ori anul trecut. Numai în primele două luni ale acestui an, peste 500 de soldați care și-au exprimat dorința să dezerteze au contactat Idite Lesom, sau „Get Lost”, un grup din Republica Georgia condus de activiști ruși.

Prin comparație, în primăvara anului trecut, doar 3% dintre cererile de ajutor au venit din partea soldaților care doreau să plece. În ianuarie, mai mult de o treime au făcut-o.

Cifrele par mici în comparație cu efectivele totale ale trupelor rusești, dar reprezintă un indicator al moralului soldaților lui Putin.

„Propaganda rusă încearcă să ne vândă o poveste conform căreia toată Rusia îl susține pe Putin și războiul său, dar acest lucru nu este adevărat", a declarat Sverdlin.

O rețea subterană de activiști ruși anti-război ajută soldații să abandoneze războiul lui Vladimir Putin în Ucraina, scrie AP.

Potrivit oficialilor germani, rușii care fug de serviciul militar pot cere protecție, iar un tribunal francez a decis vara trecută că rușii care refuză să lupte pot solicita statutul de refugiat. Cu toate acestea, în practică, avocații, activiștii și dezertorii spun că acest lucru s-a dovedit dificil pentru cei care vor să evadeze din mașina de război a lui Putin. Unul dintre motive este legat de faptul că cei mai mulți au pașapoarte care permit doar călătoria în cadrul câtorva state foste sovietice.

În țările occidentale care se confruntă cu diaspora vastă și în creștere a Rusiei, soldații ruși reprezintă o preocupare deosebită. Sunt spioni? Criminali de război? Sau eroi? Iată întrebările legitime ale statelor care cântăresc dacă să-i primească sau nu.

Numărul cererilor de azil din partea cetățenilor ruși au crescut de la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, dar puțini sunt cei care obțin protecție.

În 2022, mai puțin de 300 de ruși au obținut statutul de refugiat în SUA, iar în 2023, oficialii de la Vamă și Patrula de Frontieră au întâlnit peste 57.000 de ruși la granițele SUA, față de 13.000 în 2021.

În Franța, cererile de azil au crescut cu peste 50% între 2022 și 2023, ajungând la un total de aproximativ 3.400 de persoane, potrivit biroului francez care gestionează cererile, notează AP.

Iar Germania a primit în 2023 nu mai puțin de 7.663 de cereri de azil de la cetățeni ruși, în creștere de la 2.851 în 2022, potrivit datelor furnizate AP de Ministerul de Interne german, fără a preciza însă câți dintre solicitanți au fost soldați.

Quarterly Report - Editia 4

Motocicletele și „tancurile țestoase“ de pe câmpul de luptă din Ucraina scot la iveală slăbiciunile celei de-a doua armate a lumii VIDEO
Motocicletele și „tancurile țestoase“ de pe câmpul de luptă din Ucraina scot la iveală slăbiciunile celei de-a doua armate a lumii VIDEO
De la începutul invaziei la scară largă, Rusia a suferit pierderi grele atât în personal, cât și în material militar. Rata ridicată a pierderilor forțează Moscova să trimită în luptă...
Miniștrii de finanțe din G7 susțin utilizarea activelor rusești pentru finanțarea Ucrainei
Miniștrii de finanțe din G7 susțin utilizarea activelor rusești pentru finanțarea Ucrainei
Miniștrii de finanțe din G7 au susținut ideea unui împrumut pentru Ucraina, garantat cu veniturile din activele rusești înghețate, pentru a asigura finanțarea Kievului după 2024....
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #Herson, #dezertari, #soldati , #Razboi Ucraina