Federația Rusă încearcă să pună în aplicare un nou proiect imperial. Această concluzie, bazată pe o analiză istorică și economică, este făcută de cercetătorul și profesorul de științe politice de la Universitatea Rutgers, Alexander Motyl, în Foreign Policy. Motyl este istoric și politolog american, expert în Ucraina, Rusia și Uniunea Sovietică.
Autorul dă un exemplu al celor mai mari formațiuni imperiale ale civilizației umane. De asemenea, el dă un exemplu recent de țări europene care au fost private de propria moștenire imperială. "Toate puterile coloniale europene au împărtășit ideologia imperială în timpul expansiunii lor active. Dar au fost nevoite să o abandoneze atunci când s-au confruntat cu propria slăbiciune militară și economică după două războaie mondiale, lupte de eliberare națională și condamnarea tot mai mare a comunității internaționale!", notează publicația. "Toate aceste procese nu au fost nedureroase, dar toate imperiile au trecut prin ele și nu au încercat să își restabilească ambițiile imperiale după aceea.
Forțele armate ale Rusiei sunt mediocre, iar economia "imperiului" este de aceeași mărime cu cea a statului american Texas sau a Italiei europene. În plus, managementul ineficient și instabil al teritoriilor devine un obstacol în calea noului proiect imperial. „Elitele încep să lupte pentru putere în era post-independență, care se apropie cu pași repezi, în opinia lor”, scrie autorul.
Construirea unui imperiu de succes necesită nu numai o armată sau o economie puternică, ci și o ideologie imperială, unificatoare. Dacă ideologia este în marș, atunci există probleme cu economia sau cu o armată eficientă.
"Ce se va întâmpla cu viitorul imperiu reînviat dacă cele trei condiții necesare nu sunt îndeplinite - chiar dacă există factori favorabili și o ideologie imperială. Dacă se încearcă o extindere fără o armată suficient de puternică și o economie capabilă să susțină puterea militară, rezultatul va fi o suprasolicitare a forțelor imperiului și prăbușirea acestuia", consideră istoricul.
Expertul consideră că o situație și mai gravă poate aștepta Rusia în viitorul apropiat dacă regimul existent „continuă să fie ghidat de capriciile unui singur autocrat și continuă să împiedice inovația tehnologică și creșterea economică”.
Viitorul Rusiei ca imperiu cu greu ar putea fi mai bun decât este astăzi. Tentația de a construi un nou imperiu din țară ar fi probabil irezistibilă.
Prognoza pentru restabilirea puterii și noul proiect imperial general este negativă. Cercetătorul consideră că Occidentul nu ar trebui pur și simplu să observe situația. Din moment ce „noul imperiu” este condamnat, Occidentul are doar două căi - să accelereze scăparea lumii de un imperiu agresiv sau să continue stagnarea, care va aduce și mai multe victime și distrugeri.
Rusia a fost și rămâne principala putere colonială, scrie Wall Street Journal. De la Caucaz la Crimeea, de la Arctica la Amur, de la Volga la Oceanul Pacific - campaniile coloniale rusești au cucerit numeroase popoare, distrugând culturile, suveranitățile locale și înfăptuind genocide. Uniunea Sovietică, pe care Vladimir Lenin a definit-o drept anti-imperialistă, s-a comportat în același mod. De la organizarea epurării etnice în masă pentru distrugerea popoarelor colonizate până la crearea foametei artificiale împotriva ucrainenilor și kazahilor și crearea de hărți cu republici presupus autonome în care populația locală a fost lipsită de putere - experimente sovietice din multe puncte de vedere pur și simplu a continuat politica colonială a Imperiului Rus. Și asta fără a menționa modul în care URSS în timpul Războiului Rece a susținut regimurile despotice în țările din Africa și America Latină.
În timp ce republicile post-sovietice precum Kazahstanul și Republica Moldova au reușit să câștige independența după căderea URSS, popoarele colonizate din granițele Rusiei, precum Cecenia și Tatarstanul, au fost din nou asuprite de dictatura Kremlinului. Au fost transformate într-o sursă de carne de tun pentru imperialismul Moscovei, subliniază WSJ.