Importurile de gaze către Europa din Rusia au depășit livrările din SUA, pentru prima dată în ultimii doi ani

Duminica, 16 Iunie 2024, ora 23:07
2840 citiri
Importurile de gaze către Europa din Rusia au depășit livrările din SUA, pentru prima dată în ultimii doi ani
Distribuție gaze FOTO/ Pixabay

Importurile de gaze către Europa din Rusia au depășit livrările din SUA, pentru prima dată în ultimii doi ani. Acești indicatori sunt rezultatul lunii mai și indică, potrivit Financial Times, cât de dificil este procesul de reducere a dependenței de resursele energetice rusești chiar și după doi ani de la invazia Ucrainei de către Putin. Mai multe țări din Europa de Est se bazează în continuare pe importurile din Rusia, susțin analiștii publicației.

SUA depășise Rusia ca furnizor de gaze în Europa în septembrie 2022, iar din 2023 companiile americane furnizau o cincime din gaz către continentul european. Cu toate acestea, în luna mai, livrările de gaze naturale și gaze naturale lichefiate din Rusia au reprezentat 15% din volumul total al livrărilor către UE, Marea Britanie, Elveția, Serbia, Bosnia și Herțegovina și Macedonia de Nord. În prezent, livrările din SUA reprezintă 14% din livrările către continentul european, cea mai mică cifră din august 2022.

Creșterea din luna mai a importurilor din Rusia are mai multe cauze, unele cu impact limitat, nu sistemic, cum ar fi o defecțiune la o instalație tehnologică din SUA. În același timp, Rusia a manevrat cu succes aprovizionarea cu gaze în ajunul reparației planificate a instalațiilor tehnologice, trimițând mai mult gaz decât era planificat prin Turcia.

Cererea de gaze în Europa rămâne relativ scăzută, iar nivelurile de stocare sunt aproape de niveluri record pentru această perioadă a anului.

În vară, situația se va schimba - Rusia livra mai mult în Asia, iar SUA vor relua livrările către Europa.

După cum s-a anunțat, Europa a oferit Azerbaidjanului o schemă de transport de gaze printr-o conductă care trece prin Ucraina și este utilizată în prezent pentru a livra gaz rusesc către UE. Propunerea este o modalitate de a menține fluxul de gaze naturale către Europa după expirarea acordului de tranzit dintre Kiev și Moscova la sfârșitul anului 2024.

Rusia acuză SUA că încearcă să-l asasineze pe Vladimir Putin: ”Nu ar trebui să facă deloc vizite în străinătate”
Rusia acuză SUA că încearcă să-l asasineze pe Vladimir Putin: ”Nu ar trebui să facă deloc vizite în străinătate”
Moscova a afirmat, fără nicio dovadă, că încercările Ucrainei de a-l ucide pe Vladimir Putin au fost pregătite „cu bani americani“, ceea ce a dus la creșterea tensiunilor dintre NATO...
Trupele ruse se regrupează în Harkov și se pregătesc să ia cu asalt cel mai fierbinte punct de pe frontul din Ucraina
Trupele ruse se regrupează în Harkov și se pregătesc să ia cu asalt cel mai fierbinte punct de pe frontul din Ucraina
Trupele ruse se regrupează în sectorul Karkov și se pregătesc pentru asaltul asupra orașului Vovciansk, a declarat colonelul Vitali Saranțev, purtător de cuvânt al Grupului tactic...
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #importuri, #gaze, #Europa, #SUA , #Razboi Ucraina
  1. Un mort şi şase răniţi la Paris după ce o mașină a intrat pe terasa unei cafenele. Șoferul a fugit de la locul faptei și e căutat de polițiști VIDEO FOTO
  2. Ce a lipsit din „discursul regelui“. Cinci mari probleme pe care guvernul laburist britanic trebuie să le rezolve
  3. Un val de jafuri a pus pe jar poliția suedeză. Deși zeci de locuințe au fost sparte în centrul capitalei Stockholm, nu există niciun suspect
  4. Strigătul disperat al fermierilor: „E totul uscat. Ne vom duce toate animalele la abator”. „Ar trebui să nu stăm la mâna Comisiei Europene”
  5. Liderul extremei drepte din PE a votat împotriva rezoluției de susținere a Ucrainei. "Fragilizează unitatea europeană"
  6. Una dintre gărzile de corp care au intervenit în timpul tentativei de asasinat asupra lui Trump este o rusoaică
  7. Atac dur la adresa lui Biden al unui înalt oficial american. "E doar o marionetă. O unealtă prin care stânga își impune agenda"
  8. Un britanic este noul reprezentant al Alianței Nord-Atlantice în Ucraina. Cine este el și care este scopul trimiterii sale la Kiev
  9. Trump renunță la diplomație. Taiwanul trebuie să plătească pentru că SUA îl apără. "Nu suntem diferiţi de o companie de asigurări"
  10. Angela Merkel împlinește 70 de ani: omagii şi regrete