Rusia ar fi interceptat discuții între generali germani despre livrarea de arme Ucrainei și despre lovirea unor ținte. Bundestagul cere explicații

Sambata, 02 Martie 2024, ora 16:40
6975 citiri
Rusia ar fi interceptat discuții între generali germani despre livrarea de arme Ucrainei și despre lovirea unor ținte. Bundestagul cere explicații
Militari germani, imagine ilustrativă FOTO: portswigger.net

Președintele Comisiei parlamentare de control a Bundestagului, Konstantin von Notz, solicită clarificări cu privire la informațiile despre presupusa interceptare de către Rusia a unor discuții între mai mulţi dintre ofiţerii săi privind livrări de arme către Ucraina.

Ministerul german al Apărării a declarat sâmbătă, 2 martie, că verifică dacă o videoconferință confidențială despre războiul din Ucraina a fost interceptată de Moscova după ce o înregistrare a fost postată pe rețelele de socializare ruse.

Șefa canalului de stat de televiziune, Margarita Simonian, a publicat vineri, 1 martie, o înregistrare audio de 38 de minute a ceea ce ea a susținut că este un dialog între ofițeri germani cu privire la lovirea Crimeei.

„Investigăm dacă comunicațiile din sectorul forțelor aeriene au fost interceptate”, a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a Ministerului german al Apărării.

În înregistrare, pot fi auzite discuții despre posibila utilizare de către forțele ucrainene a rachetelor Taurus de fabricație germană și impactul potențial al acestora.

Alte subiecte includ îndreptarea rachetelor către ținte, cum ar fi un pod cheie care leagă Crimeea ocupată de Rusia peste strâmtoarea Kerci.

Înregistrarea audio de 38 de minute, distribuită pentru prima dată de redactorul-șef al RT, Margarita Simonian, a circulat simultan în mass-media controlate de stat din Rusia și pe canalele de socializare pro-Kremlin înainte de a provoca o arătare cu degetul furioasă din partea Ministerului rus de Externe, care a declarat că presupusa scurgere de informații este o dovadă că trupele britanice și americane se află pe teren în Ucraina, scrie news.yahoo.com.

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a cerut public o "explicație" din partea Germaniei, menționând că lipsa de reacție ar fi văzută ca o "recunoaștere a vinovăției".

Moscova susține că discuția dintre "ofițerii de rang înalt" ai Germaniei a avut loc la 19 februarie, discuția fiind centrată pe aruncarea în aer a podului din Crimeea cu rachete Taurus cu rază lungă de acțiune.

De altfel, presupusa "scurgere" a unei astfel de conversații are loc în contextul în care cancelarul german Olaf Scholz se confruntă cu presiuni tot mai mari pentru a furniza rachete Taurus Ucrainei, o acțiune împotriva căreia s-a pronunțat până acum cu fermitate, avertizând că "dacă sunt folosite incorect, rachetele Taurus ar putea atinge o țintă din Moscova".

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov, vorbind la o conferință în Turcia, a afirmat că generalii germani din înregistrare au discutat în mod special despre cum să livreze rachetele Taurus Ucrainei fără ca nimeni să observe, pentru a nu-l supăra pe Scholz. "Nu știu cum se vor explica în fața populației lor", a declarat Lavrov.

Presa controlată de Kremlin a început să producă vineri târziu reportaje furibunde despre scandal, care includeau numele și fotografiile fiecărui ofițer german despre care Moscova spunea că a fost implicat în discuție.

Între timp, Ministerul german al Apărării a fost citat spunând pentru Deutsche Welle că Serviciul federal de contrainformații militare a "inițiat toate măsurile necesare" pentru a investiga dacă au fost interceptate comunicările dintre reprezentanții militari.

Experții consultați de revista Der Spiegel au spus că au considerat că înregistrarea este autentică.

"Se pune întrebarea dacă acesta este un eveniment unic sau o problemă de securitate structurală. Mă aştept ca toate informaţiile preliminare să fie clarificate imediat", a spus Konstantin von Notz.

Roderich Kiesewetter, vicepreședintele Comisiei de control al serviciilor de informații a Bundestag, consideră că informațiile despre interceptarea negocierilor cu forțele aeriene sunt de încredere.

„Rusia demonstrează cu siguranță cât de activ folosește spionajul și sabotajul ca parte a războiului hibrid. Predictibil, multe altele au fost interceptate și s-au scurs în scopul influențării deciziilor, discreditării și manipulării oamenilor”, a declarat Kiesewetter pentru Handelsblatt.

Kievul cere de mult timp ca Germania să îi furnizeze rachete Taurus, care pot atinge ținte de până la 500 de kilometri distanță.

Cancelarul german Olaf Scholz a refuzat până acum să trimită rachetele, temându-se că aceasta ar duce la o escaladare a conflictului.

Săptămâna această, cancelarul german Olaf Scholz a exclus din nou trimiterea de rachete Taurus în Ucraina, argumentând că aceasta ar însemna că Germania va deveni parte la un război cu Rusia.

El a spus că Berlinul nu poate oferi Ucrainei „arme cu o rază de acțiune de 500 km, care, dacă sunt folosite incorect, ar putea atinge o țintă la Moscova ”.

„Dacă această poveste se dovedește a fi adevărată, ar fi un eveniment extrem de problematic”, a declarat Konstantin von Notz pentru postul RND.

Roderich Kiesewetter, de la CDU, în opoziție, a avertizat că înregistrări suplimentare ar putea fi, de asemenea, scurse.

„O serie de alte discuții au fost cu siguranță interceptate și ar putea fi scurse la o dată ulterioară în beneficiul Rusiei”, a declarat el pentru postul ZDF.

Se poate presupune „că convorbirea a fost scursă în mod deliberat de Rusia în acest moment cu o intenție specifică”, și anume „de a preveni livrarea rachetelor Taurus de către Germania”, a spus el.

Potrivit lui Der Spiegel, videoconferința a avut loc nu pe o rețea secretă internă a armatei, ci pe platforma WebEx.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Boris Johnson: Dacă republicanii vor să facă din nou America mare, nu își vor începe președinția cu victoria lui Putin
Boris Johnson: Dacă republicanii vor să facă din nou America mare, nu își vor începe președinția cu victoria lui Putin
Fostul premier britanic Boris Johnson este convins că Statele Unite nu vor fi din nou grozave, așa cum a promis cel de-al 45-lea președinte și potențial candidat al Partidului Republican la...
Ce au aflat diplomații europeni despre planul lui Donald Trump pentru Ucraina
Ce au aflat diplomații europeni despre planul lui Donald Trump pentru Ucraina
Trump ar putea folosi ajutorul militar acordat Ucrainei ca pârghie pentru a forța Moscova și Kievul să se așeze la masa negocierilor. "Unii diplomați străini de la Washington au fost...
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #interceptari, #discutii, #generali germania, #rachete taurus , #Razboi Ucraina