Inamicii Occidentului, încurajați să folosească arme nucleare tactice. ”Rusia și Iran își testează din ce în ce mai mult puterea”

Miercuri, 17 Aprilie 2024, ora 00:12
2017 citiri
Inamicii Occidentului, încurajați să folosească arme nucleare tactice. ”Rusia și Iran își testează din ce în ce mai mult puterea”
Rusia a mutat arme nucleare tactice în Belarus FOTO NDTV

Faptul că Iranul nu este încă o putere nucleară, dar își vede dronele și rachetele doborâte de forțele occidentale, în timp ce Rusia cu arme nucleare nu suferă astfel de consecințe în ciuda atacurilor sale barbare asupra țintelor civile este o demonstrație remarcabilă. Acesta este un semnal sumbru pentru inamicii Occidentului: dacă dobândești arme nucleare, nimeni nu va îndrăzni să te atingă, scrie The Telegraph.

„Din această simplă descoperire, putem începe să vedem declinul treptat al ordinii mondiale. Dezbaterea din ce în ce mai vocală despre necesitatea creșterii cheltuielilor pentru apărare ca răspuns la lumea din ce în ce mai fragmentată este simbolică pentru această schimbare și pentru noua axă concurentă a Chinei. „Rusia și Iran își testează din ce în ce mai mult puterea, dorința și capacitatea Occidentului de a apăra ordinea internațională bazată pe reguli”, scrie ziarul.

În lumea de astăzi, tratatele nu mai sunt valabile, iar determinarea unor dictatori precum Putin de a nu pierde (crezând că Occidentul nu va riposta) înseamnă că armele nucleare vor fi folosite în următorul deceniu, potrivit The Telegraph. S-ar putea să nu vină dintr-o sursă neașteptată - o țară care doar ce le-a achiziționat sau un grup terorist din cadrul unui stat - dar pericolul este foarte real.

În timp ce Ucraina, Orientul Mijlociu și soarta Taiwanului domină titlurile ziarelor, o cursă a înarmării nucleare se desfășoară chiar sub nasul nostru. În prezent, Occidentul nu are o strategie coerentă privind modul în care să răspundă la inamicii care se reînarmează cu o forță mortală pe care oamenii pur și simplu nu o înțeleg.

Rusia, de exemplu, și-a mărit dramatic arsenalul nuclear tactic la aproximativ 2.000 de unități, în efortul de a recăpăta echilibrul cu Statele Unite. Putin nu numai că și-a modernizat, dar și-a extins și forțele nucleare pe toate platformele. Sub președintele Xi Jinping, China s-a angajat și în cea mai mare acumulare nucleară din lume în ultimele decenii, de la 300 de focoase în 2019 la 1.000 până la sfârșitul deceniului.

În timpul Războiului Rece, chiar și în condiții de mare tensiune, Statele Unite și Uniunea Sovietică au reușit să negocieze cele mai importante acorduri de control al armelor. Astăzi, rămâne un singur tratat (TNP III), care limitează din punct de vedere tehnic focoasele nucleare intercontinentale ale SUA și Rusiei, dar expiră la începutul lui 2026, iar Rusia și-a suspendat participarea la el.

Nu există nicio îndoială că axa emergentă Rusia-China reprezintă un pericol real. Strategia actuală a Occidentului, ca să nu mai vorbim de arsenalul său nuclear, nu poate lua în considerare această amenințare. Conversația adesea evitată despre riscul nuclear trebuie să devină un element central al discursului internațional, îndeamnă The Telegraph.

Quarterly Report - Editia 4

Putin a anunțat o nouă conductă de petrol către China, în paralel cu „Puterea Siberiei 2” care există doar pe hârtie
Putin a anunțat o nouă conductă de petrol către China, în paralel cu „Puterea Siberiei 2” care există doar pe hârtie
Dictatorul rus Vladimir Putin a declarat că Rusia ar putea furniza Chinei nu doar gaze, ci și petrol prin Mongolia. El a mai spus că Beijingul și-a confirmat interesul de a promova gazoductul...
Putin vrea să introducă mobilizarea forței de muncă. Planul, dezvăluit de serviciile secrete britanice
Putin vrea să introducă mobilizarea forței de muncă. Planul, dezvăluit de serviciile secrete britanice
Din cauza deficitului de forță de muncă din Rusia, guvernul rus intenționează să introducă modificări la codul muncii care vor prevedea transferul forței de muncă excedentare, sub...
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #Iran, #israe, #l arme nucleare, #China , #Razboi Ucraina