Iranul furnizează Rusiei „sute de rachete balistice” cu avioane și nave prin Marea Caspică

Miercuri, 21 Februarie 2024, ora 23:26
3147 citiri
Iranul furnizează Rusiei „sute de rachete balistice” cu avioane și nave prin Marea Caspică
Rachete iraniene FOTO / missilethreat.csis.org

Iranul a trimis „un număr mare de rachete balistice puternice sol-sol” în Rusia, informează Reuters, citând mai multe surse.

Trei surse iraniene au declarat pentru Reuters că Iranul a trimis 400 de rachete, inclusiv „multe din familia Fateh-110”, care au o rază de acțiune de până la 700 de kilometri.

Rusia cooperează intens cu Iranul atât la nivel militar, cât și politic, precum și cu alte state paria precum Siria și Coreea de Nord.

Wall Street Journal a informat la începutul lunii ianuarie că Rusia plănuia să cumpere rachete balistice cu rază scurtă de acțiune din Iran. Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) din SUA, a informat pe 15 ianuarie că Rusia și Iranul se pregătesc să semneze un tratat pentru a dezvolta în continuare cooperarea militaro-tehnologică.

Livrările de rachete au început la începutul lunii ianuarie 2024 „după ce a fost finalizat un acord în cadrul întâlnirilor de la sfârșitul anului trecut între oficialii militari și de securitate iranieni și ruși care au avut loc la Teheran și Moscova”, relatează Reuters, citând o sursă.

O altă sursă, un oficial militar iranian anonim, a declarat pentru Reuters că au existat „cel puțin patru transporturi de rachete”, mai multe fiind planificate pentru săptămânile următoare. Se pare că rachetele sunt trimise în Rusia cu avioanele și navele prin Marea Caspică.

Kievul nu a înregistrat încă nicio utilizare a rachetelor balistice iraniene de către Rusia, a declarat pentru Reuters o sursă din armata ucraineană. Iranul a oferit Rusiei mii de drone kamikaze Shahed folosite în atacurile aeriene împotriva Ucrainei și ajută Moscova să construiască o fabrică de drone în Rusia.

Oficialii occidentali și ucraineni au confirmat utilizarea obuzelor de artilerie nord-coreeană și a rachetelor folosite de forțele ruse.

Rusia a lansat cel puţin 24 de rachete nord-coreene împotriva Ucrainei, a declarat procurorul general Andrii Kostin pe 16 februarie.

Din toamna trecută, Coreea de Nord a furnizat Rusiei provizii extinse de arme, inclusiv obuze de artilerie și rachete balistice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Liderii UE se concentrează asupra Iranului, dar sunt incapabili să demonstreze o forță reală împotriva lui Putin
Liderii UE se concentrează asupra Iranului, dar sunt incapabili să demonstreze o forță reală împotriva lui Putin
Două conflicte vor concura pentru a atrage atenția liderilor UE care se vor reuni în această săptămână pentru un summit. Unul este cel din Ucraina, unde pot face diferența, și celălalt...
De ce avioanele SUA au apărat Israelul, dar nu și Ucraina. „Este foarte stupid, este ipocrizie”
De ce avioanele SUA au apărat Israelul, dar nu și Ucraina. „Este foarte stupid, este ipocrizie”
O explicație ar fi dată de balanța puterii nucleare. Rusia deține arme nucleare și propagandiștii ei amenință periodic cu folosirea lor, susține „The Atlantic“. Pentru oamenii din...
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #Iran, #rachete , #Razboi Ucraina