Biden ar putea permite Ucrainei să folosească arme americane pentru a lovi în Rusia. Ce interdicții ar avea în continuare Kievul

Vineri, 24 Mai 2024, ora 23:40
2432 citiri
Biden ar putea permite Ucrainei să folosească arme americane pentru a lovi în Rusia. Ce interdicții ar avea în continuare Kievul
FOTO X/@FashTajj

SUA au interzis Ucrainei să lovească ținte de pe teritoriul rusesc cu arsenalul său de arme americane. Această interdicție, despre care ucrainenii s-au plâns că îi leagă cu mâinile la spate, a împiedicat până acum Kievul să atace forțele ruse comasate pe teritoriul rusesc la graniţă cu armament american avansat, cum ar fi rachete ATACMS.

Dar acest lucru ar putea să se schimbe. Publicația New York Times a relatat joi, 23 mai, că oficialii americani dezbat anularea acestei reguli, despre care Ucraina a susținut că îi îngreunează grav capacitatea de a se apăra.

La propunerea Departamentului de Stat, administrația Biden discută dacă să relaxeze interdicția pentru a permite ucrainenilor să lovească lansatoare de rachete și artilerie situate în Rusia, ținte despre care președintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că au permis recentele câștiguri teritoriale ale Moscovei.

Propunerea, pe care Blinken a promovat-o după vizita la Kiev de săptămâna trecută, se afla încă în stadii de formare și nu este clar câți dintre colegii săi din cercul de apropiati ai lui Biden au aderat la ea. Potrivit oficialilor, documentul nu a fost încă prezentat în mod oficial președintelui.

Pozitia lui Blinken s-a schimbat în momentul în care rușii au deschis un nou front în război, cu consecințe devastatoare. Forțele ruse au desfășurat arme chiar dincolo de granița din nord-estul Ucrainei și le-au îndreptat spre Harkov, știind că ucrainenii vor putea răspunde folosind doar drone și alte arme non-americane pentru a lansa atacuri.

Planul ar include autorizarea atacurilor cu arme americane asupra instalațiilor militare din interiorul Rusiei, dar nu şi asupra rafinăriilor de petrol și a altor infrastructuri pe care Ucraina le-a lovit de la începutul războiului cu drone proprii, potrivit NYT.

Şeful Pentagonului a sugerat recent că regulile ar putea fi diferite şi în ceea ce privește țintele aeriene. Lloyd J. Austin a reiterat recent poziția obișnuită a administrației, "ne așteptăm că ei să continue să folosească armele pe care le-am furnizat asupra țintelor din interiorul Ucrainei", dar părea să sugereze că ar putea exista excepții în cazul avioanelor ruseşti care zboară în siguranța deasupra teritoriului rus, de la graniță, de unde lansează bombe cu planare în estul Ucrainei. "Dinamica aeriană este puțin diferită", a permis Austin, dar a evitat să spună în mod explicit dacă atacurile împotriva aeronavelor rusești cu arme americane sunt sau nu interzise.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, a refuzat să comenteze deliberările interne asupra politicii Ucrainei, inclusiv raportul lui Blinken după întoarcerea sa de la Kiev.

Până acum, ucrainenii au avut undă verde să atace cu rachete americane doar în Crimeea şi în teritoriile ocupate de ruşi în Ucraina, deşi au existat cazuri izolate cum ar fi doborârea unui avion Ilyushin-76 deasupra Rusiei cu un sistem american Patriot.

Biden încurajat de congresmani

Președintele Comisiei pentru Afaceri Externe al Camerei Reprezentanţilor, Michael McCaul, l-a îndemnat miercuri, 22 mai, la o audiere în Congres, pe Blinken să permită Ucrainei să folosească armele americane pentru a lovi ținte pe teritoriul Rusiei. A venit chiar cu o hartă pe care se aflau marcate ţinte militare ruseşti aflate în raza de acţiune a rachetelor americane trimise Kievului.

Și Victoria Nuland, care a părăsit recent funcția de al treilea om din Departamentul de Stat, încearcă acum public să convingă administrația că trebuie să renunțe la interdicția impusă ucrainenilor de a nu folosi arme americane pentru a lovi în Rusia.

"Cred că, dacă atacurile vin direct de peste graniţă din Rusia, acele baze ar trebui să fie o ţintă permisă, fie că sunt baze de unde sunt lansate rachetele sau de unde sunt aprovizionate trupele", a spus ea duminică la postul ABC.

"Cred că este timpul, deoarece Rusia a escaladat în mod evident acest război", a adăugat ea, menționând că atacul Rusiei asupra Harkovului este un efort "de a-l decima fără a fi nevoie vreodată să trimită trupe la sol în Ucraina. Așa că, eu cred că este timpul să acordăm mai mult ajutor ucrainenilor pentru a lovi aceste baze din interiorul Rusiei".

Unii dintre aliații SUA, cum ar fi Marea Britanie, au ridicat deja restricția privind utilizarea armelor lor pentru a lovi ținte în interiorul Rusiei.

Marea Britanie a spus că nu se opune ca Ucraina să folosească arme furnizate de britanici, inclusiv rachete Storm Shadow, pentru a lovi pe teritoriu rusesc, provocând amenințări din partea Moscovei. "(Ambasadorul Marii Britanii la Moscova, Nigel) Casey a fost avertizat că vom răspunde la atacurile ucrainene cu arme britanice asupra teritoriului rus vizând facilități și echipamente militare britanice de pe teritoriul Ucrainei și din străinătate", a spus Ministerul rus de Externe.

Există totuși îngrijorări cu privire la modul în care Rusia ar putea răspunde la mișcare. Rapoartele spun că Biden crede că Rusia ar putea riposta lansând un atac asupra SUA sau a unuia dintre aliații săi, ceea ce duce la o spirală de represalii care ar putea duce la un război nuclear.

Este o preocupare care a jucat de mult timp un rol central în cât de mult ajutor trebuie acordat Ucrainei.

Șeful "fabricii de troli" fondată de Prigojin, arestat în Rusia, la un an de la revolta mercenarilor Wagner
Șeful "fabricii de troli" fondată de Prigojin, arestat în Rusia, la un an de la revolta mercenarilor Wagner
Serviciul antiterorism al FSB l-a arestat pe Ilia Gorbunov, un fost manager de top al holdingului media Patriot. Se crede că acesta este șeful unei "fabrici de troli" fondată de liderul decedat...
Ucrainenii au lovit postul de comandă al infanteriei motorizate ruse din regiunea Belgorod
Ucrainenii au lovit postul de comandă al infanteriei motorizate ruse din regiunea Belgorod
Armata ucraineană a lovit un post de comandă al unui regiment rusesc de infanterie motorizată din Nehoteievka, regiunea rusă Belgorod, a informat Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei,...
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #Joe Biden, #arme americane , #Razboi Ucraina
  1. Probleme mari pentru Putin: Vești groaznice legate de portavionul Rusiei ”Amiralul Kuznețov” VIDEO
  2. Cum i-a obligat Macron pe francezi să aleagă între ”ciumă” și ”holeră” politică
  3. Șeful "fabricii de troli" fondată de Prigojin, arestat în Rusia, la un an de la revolta mercenarilor Wagner
  4. Tradiții și superstiții de Sânziene. Ce să nu faci de sărbătoarea Nașterii Sf. Ioan Botezătorul
  5. Ucrainenii au lovit postul de comandă al infanteriei motorizate ruse din regiunea Belgorod
  6. Ucraina este prinsă într-o capcană strategică a Rusiei. Un expert în securitate explică ce trebuie să facă pentru a câștiga războiul
  7. Debarcaderul plutitor al armatei americane pentru ajutoare în Gaza nu poate fi folosit în condiții de mare agitată. „Au calculat greșit“
  8. Hoț prins de polițiști când ieșea din casa pe care o jefuise. Le-a mărturisit și alte infracțiuni care se lasă cu dosar penal
  9. Arme ”ieftine“ împotriva dronelor sunt testate în Marea Britanie. Costă sub un leu tragerea
  10. Scandal pe plajă la Eforie. Mai mulți turiști s-au luat la bătaie. Poliția îi audiază pe cei implicați VIDEO